HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, MİT Müşteşarı Hakan Fidan soruşturmasını yürüten ikinci savcının da görevden el çektirilmesi ile ilgili soruya, ”Başsavcı takdir hakkını kullanmıştır” dedi
HSYK üyeleri, Cumhuriyet tarihinde ilk kez Bursa’da toplandı. Çelik Palas Otel’de gerçekleştirilen HSYK Genel Kurul toplantısına, HSYK Başkan Vekili ve 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, 1. Daire Başkanı İbrahim Okur, 2. Daire Başkanı Nesibe Özer ile 23 HSYK üyesi katıldı.
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının ev sahipliği yaptığı toplantı öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Hamsici, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın soruşturmasını yürüten ikinci savcının da görevden alınmasının sorulması üzerine, “Ben de gazeteden okudum. Bunun HSYK ile hiçbir ilgisi yok. Başsavcının bir tasarrufudur. Hakan Fidan’a soruşturma açılması için Başbakanlığa yazılan yazı bildiğim kadarıyla cevaplandırılmadı. O yüzden dosya duruyordu. Başsavcı taktir etmiş, dosyayı kendi uhdesine almış bildiğim kadarıyla. Bu kadar. Daha yorum yapmam” ifadelerini kullandı.
"BUNLAR OLABİLEN İŞLER"
HSYK 1. Daire Başkanı İbrahim Okur ise bunun bir görevden alınma olmadığını belirterek, “Görevden alma, bir görevin sona ermesidir. Bu bir görevin sona ermesi durumu değildir. Geçmişte de bunu ifade etmiştik. Cumhuriyet Başsavcısının 2802 sayılı yasanın 5. maddesine göre, 5235 sayılı yasanın 18. maddesine göre, savcılar arasında iş bölümü yapma, hangi savcının hangi dosyaya bakacağına karar verme yetkisi vardır. Başsavcı her zaman bu yetkisini kullanabilir. Türkiye’de sadece bu olayla ilgili değil, başsavcılar zaman zaman görevli savcıları değiştirebilir. Bu olayı kamuoyunun dikkatini çektiği için takip ediyoruz, yoksa bunlar adliyelerde olabilen işler. Başsavcı sonuçta bu konuda takdir hakkında kullanmış olabilir. Biz de bunu basından öğrendik” dedi.
HSYK’nın yeni misyonunun Ankara’da oturmak olmadığını kaydeden Okur, bundan sonra meseleleri yerinde dinlediklerini ifade ederek “HSYK, hakim ve savcılarla sürekli bir araya gelen, onların sorunlarını, dertlerini, çözüm önerilerini dinleyen ve buna aracılık eden, ilgili yerlere ileten bir kurul. Göreve başladığımızın ikinci ayında biz, ‘Yargıda durum analiz toplantıları’ yaptık. Bu toplantılarda da hakim ve savcılara, 'Sizce yargının en önemli sorunu nedir?, Çözüm öneriniz nedir?' sorusunu sorduk. Çözüm önerilerinin Adalet Bakanlığını ilgilendirenlerini, bakanlığa, kendi çözüm bulacaklarımızı ise kendimiz çözüme ulaştırdık. Aslında bu toplantılar bunun devamı mahiyetinde diyebiliriz. Bugün Bursa ve ilçelerinde görev yapan bütün meslektaşlarımız bu salondalar. Biraz sonra bize söylemek istedikleri her ne varsa onları dinleyeceğiz. Bundan sonra yapacaklarımızla ilgili arkadaşlarımızın önerilerini toplayacağız. Toplantılarımız başka şehirlerde devam edecek” şeklinde konuştu.
Basın açıklamasının ardından HSYK üyeleri, Bursa merkez ve ilçelerinde görevli hakim ve savcılarla düzenlenen yemekte bir araya geldi. İki gün sürecek olan toplantıda, HSYK üyeleri Bursa’da görevli hakim ve savcıların sorun ve çözüm önerilerini dinleyecek .
Adaletin Zirvesi Bursa'da
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Cumhuriyet tarihinde ilk kez Bursa’da toplandı.