"Adana çiftçisinden yatırıma yönelik kredi talebi gelmiyor"

Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Murat Kara, Adana'dan yatırıma yönelik kredi talebi gelmediğinden yakınan Kara, "Adana'dan daha çok iş

Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Murat Kara, Adana'dan yatırıma yönelik kredi talebi gelmediğinden yakınan Kara, "Adana'dan daha çok işletme kredileri isteniyor. Biz istiyoruz ki Adanalı çiftçilerimiz de yatırıma ve üretime yönelik kredilerimizden da kullansın." dedi.

Kara, Türkiye'de krizin en yoğun hissedildiği Eylül 2008 ve Haziran 2009 tarihleri arasında Ziraat Bankası'nın 5 milyar lira tarımsal kredi kullandırdığını söyledi.

Seyhan Otel'de Adanalı çiftçilere Ziraat Bankası'nın tarımsal kredileri konusunda bilgiler veren Kara, Türk Lirası bazında Türkiye'de en fazla krediyi kendilerinin verdiğini aktardı. Krizin en yoğun hissedildiği Eylül-2008 ve Haziran 2009 tarihleri arasında Türkiye'deki 50 bankanın toplam 7.5 milyar TL kredi kullandırdığını ifade eden Kara, bu kredinin üçte ikisi olan 5 milyar lirasını Ziraat Bankası'nın verdiğini vurguladı. Bunun Türk çiftçisine, sektörlere ve bireysel müşterilere verdikleri önemin göstergesi olduğuna dikkat çeken Kara, "Ekonominin genel şartları açısından diğer banklarının kredilerini çağırmak durumunda kaldığı, kredilerin fiyatlandırılmadığı bir dönemde bankamız kredi vermek için kampanya düzenledi." diye konuştu.

Bankaların günah keçisi ilan edildiği 2001 yılında yaşanan kriz de ise 12.1 milyar görev zararına uğradıklarını hatırlatan Murat Kara, "O tarihten bu zamana bankamızdaki gelişmelerle birlikte 13 buçuk milyar kaynağı kar olarak hazineye aktardık. Yani görev zararlarından, karını hazineye aktaran bir banka haline geldik." şeklinde konuştu. Sıfır faizli hayvancılık ve sera kredileri verdiklerini hatırlatan Kara, "9 ayda içerisinde 2 milyar lira kredi kullandırdık. Önümüzde hala 3 aylık bir süre var. Tahmin ediyorum bu rakam 11 buçuk milyar liraya ulaşacak. Bu rakamları Türk çiftçisine aktaracağız. Kredileri kullanırken de teminat konusunda çok fazla kısıtlama uygulamıyoruz." dedi.

Kredilerin geri dönüşü konusunda da bilgiler veren Murat Kara, "Tarımsal kredilerin geri dönüş oranı yüzde 98. yüzde 2'si de takibe aktarılıyor. Bu rakam Türk çiftçisinin kendisine kullandırılan kredileri doğru yerde kullandığını ve üretime aksettirdiğini gösteriyor. Sektörde takip oranı yüzde 5 olmasına rağmen bizde yüzde 2" ifadelerini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile