Adana Çiftçisine 'Su Yok, Ekim Yapmayin' Uyarisi

Adana Çiftçisine 'Su Yok, Ekim Yapmayin' Uyarisi

Adana’nin Çukurova bölgesinde yasanan kuraklik, tarimsal üretimi olumsuz etkiledi. Seyhan Sol Sahil Sulama Birligi, çiftçilere güzlük sogan, patates, sarimsak ve çesitli sebzelerin ekilmemesi gerektigini söyledi. Çiftçiler ise bu önlemlerin gelecek sene ürünlerin fiyatina yansiyacagini belirtti.

Tarimsal üretimde önemli bir yer tutan Adana’da, Seyhan Sol Sahil Sulama Birligi tarafindan çiftçilere güzlük ekim yapmamalari yönünde resmi bir uyari yapildi. Uyarida, mevcut suyun sadece meyve bahçelerine yetecegi, güzlük sogan, patates, sarimsak ve çesitli sebzelerin ekilmemesi gerektigi, aksi halde su verilemeyecegi belirtildi.

Çiftçilere ’su yok’ uyarisi

Seyhan Sol Sahil Sulama Birligi tarafindan Yüregir, Ceyhan, Sariçam ve Karatas ilçelerindeki mahalle muhtarlarina gönderilen resmi yazida su ifadelere yer verildi:

"12.07.2024 tarihi itibariyla Seyhan Baraji’nda 357.31 hm3 sulamada kullanilabilir su bulunmaktadir. Bu miktar, sadece çok yillik bitkilerin (narenciye, her çesit meyve bahçesi, her çesit fidan vb.) su ihtiyaçlarini karsilayabilecektir. Güzlük ekim (sogan, sarimsak, patates, her çesit sebze vb.) yapilmasi halinde, çok yillik bitkilere su verilememesi riski ortaya çikacaktir. Kendi imkanlari ile sulama yapabilecek çiftçiler (dere yatagi ve drenaj kanallarindan sulama yapanlar hariç) disinda, güzlük ekim için su verilmesi mevcut su bütçesi ile mümkün görülmemektedir. Bu kapsamda, güzlük ürün ekilmesi durumunda mevcut su bütçesi ile su verilemeyecegi hususunun mahalle halkina duyurulmasi gerekmektedir."

"Asiri sicaklar sikintili oldu"

Konuyla ilgili Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu. Baskan Dogan, asiri sicaklarin kurakliga yol açtigini belirterek, "Asiri sicaklar Adana’da çok sikintili oldu. 2023 yilindan 2024 yilina geçerken yeterli yagis olmadigi nedeniyle barajlarda çok su olmadi. Adana’da günlük 20 milyon metreküp tarimsal sulama için su kullaniyoruz. Yedigöze Baraji’ndan gelen su 10 milyon metreküp. Ancak misir sulamasi ovada bittikten sonra rotasyona gidildi ve 5 gün bir bölge, 5 gün diger bölgeye su verilmeye baslandi" ifadelerini kullandi.

"40 santimetrelik su kaldi"

Çatalan Baraji’nda Adana için sadece 40 santimetrelik kullanilabilir suyun kaldigini vurgulayan Dogan, "Çatalan Baraji’ndaki kot su anda 115.40 metre. Sistemler geregi orada sadece 40 santimetrelik kullanilabilir su kaldi. 115 metrenin altina su indiginde sistemler otomatik suyu kesiyor. Su anda su kisitlamasina gidildi. Güzlük ürün olan marul, sarimsak, patates ve sogan ekmeyin uyarisi geldi. Sadece mevcut dikili agaçlara ve seralara su verilecek. Oralara verilen su da sonbahara kadar yeter mi bilinmiyor. Adana bölgesinde su kitligi yasaniyor" diye konustu.



"Açik sistemler kapaliya dönmeli"

Çukurova’da halen açik kanaletlerle ve vahsi sulama yöntemiyle sulama yapildigini aktaran Mehmet Akin Dogan, "Bir an önce kapali sistem sulamaya geçilmesi gerekiyor. Eger kapali sisteme geçilmezse su sikintisi yasamaya devam edecegiz. Çatalan Baraji’ndaki 2 milyar 100 milyon metreküp suyun ancak her yil 3’te 1’ini kullanabiliyoruz. 115 metrelik sistemin 100 ve 110 metreye indirilmesi halinde su sikintisi yasamayacagiz" ifadelerini kullandi.

Öte yandan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, bu önlemlerin gelecek sene ürünlerin fiyatina yansiyacagini söyledi.



Uyari gönderilen muhtarlardan olan Ali Hocali Mahalle Muhtari Ahmet Ortatepe, "Maalesef ’su yok’ denilerek bir uyari geldi. Su anda zaten ana kanalda su var ama 5 günde bir rotasyon yapiliyor. Su sikintisi maalesef var" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile