Adana'da 14 Bin 410 Hastaya Evde Bakım Hizmeti

Adana'da 14 Bin 410 Hastaya Evde Bakım Hizmeti

Adana’da bugüne kadar 14 bin 410 hastaya evde bakım hizmeti verildiği bildirildi.

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliğinin organize ettiği, "Evde Bakım Hizmetleri Eğitim Günleri - 2016’/ ‘Evde Bakımda Ekip, Kılavuzlar ve Hastanın Beslenmesi’ konulu toplantı, Adana Sheraton Otel’de gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Esra Saatçi, Doç. Dr. Hülya Yıkılkan, Prof. Dr. Ersin Akpınar, Doç. Dr. Hüseyin Can ve Nihal Odabaş Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, sağlık çalışanlarına evde bakılan hastaların tıbbi, tedavi ve beslenme açısından değerlendirilmeleri, enteral ve parenteral beslenmesi ile ilgili konular örnek vakalarla anlatıldı.

Toplantının oturum başkanlığını yapan, Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, Sağlık Bakanlığının hedeflediği evde bakılan hasta sayısının il nüfusunun yüzde 0,002’si olarak belirlendiğini hatırlatarak, "Buna göre Adana’nın hedeflenen sayısı 4 bin 358 iken, şimdiye kadar baktığımız hasta sayısı 14 bin 410’dur. Sadece nisan ayında evde bakım hastalarına yapılan ziyaret ise bin 568’dir. Bu değerler bizler için çok anlamlı bir hizmettir" dedi.

Evde bakım hizmetinin, sağlık tesislerine ulaşmakta zorluk çeken engelli vatandaşlara, yatağa bağımlı hastalara ve yaşlılara, tedavilerinin düzenlenmesi, gerekli eğitimlerin verilmesi, kişisel bakımlarının sağlanması, yaşadıkları ortamların sağlık koşullarına uygun hale getirilmesi amacıyla verilen bir hizmet olduğunu anlatan Prof. Dr. Arıkan, bu hizmetlerle hastalık seyrinin ağırlaşmasının engellendiğini ayrıca hastanelerde meydana gelebilecek yığılmaların önlenerek, hastanede yatış sürelerinin azaltıldığını bu suretle tedavi maliyetlerinin düşürüldüğünü ve ülke ekonomisine katkıda bulunulduğunu kaydetti.

2 milyon 183 bin 167 nüfuslu Adana’da, sadece sağlık personellerinden oluşan 57 kişilik bir ekiple bu hizmetin gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Arıkan, "Arkadaşlarımızı gösterdikleri başarılı çalışmalardan dolayı canı gönülden kutluyorum. Evde bakıma ihtiyacı olan hastalar ve aileler 4443833 numaralı telefonu arayarak bu hizmetlerden yararlanabilirler" dedi.

Toplantı Sekreteri Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Doç. Dr. Kenan Topal ise, "Evlerde sağlık bakımının görülen en önemli iki faydası, sağlık harcamalarında sağladığı düşüş ve kişinin kendi huzurlu ortamında bakımına olanak vermesidir" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile