Adana'da 147 Üreticiye 65 Ton Soya Tohumu Dagitildi

Adana'da 147 Üreticiye 65 Ton Soya Tohumu Dagitildi

Türkiye’de en çok Çukurova Bölgesinde yetistirilen soyanin ekim alanlarini artirma çalismalari devam ediyor. Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi kapsaminda Tarim ve Orman Bakanligi destegiyle Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan Ceyhan ilçesinden sonra Yüregir ilçesinde de üreticilere düzenlenen tören ile soya tohumu dagitimi yapildi.

Yüregir Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde düzenlenen tohum dagitim programinda konusan Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Türkiye’nin soya üretiminin yüzde 64’ünü tek basina karsilayan Adana’da soya ekim alanlarinin artirilmasina yönelik çalismalar yaptiklarini belirterek, “Yilda 100 bin ton soya üretimimiz var. Türkiye üretimi 155 bin ton olmasina ragmen yillik 3 milyon ton soya ihtiyacinin yüzde 90’dan fazlasini ithal ediyoruz. Bakanligimizin Tarim Arazilerinin Kullaniminin Etkinlestirilmesi Projesi kapsaminda yüzde 33 üretici, yüzde 67 devlet destekli tohumlari üretici ile bulusturmus bulunuyoruz. Ceyhan ilçemizde 128 üreticimize 64 bin 300 kilo soya tohumu dagitmistik. Yüregir ilçemizde ise 147 üreticimize 65 bin kilogram soya tohumunu dagitiyoruz. Dagitimi yapilan soyalar 13 bin dekar alani ekecek miktardadir” diye konustu.

Törene katilan Adana Valisi Dr. Süleyman Elban ise gida güvenligi, saglikli gida üretilmesinin artik herkesin gündeminde oldugunu belirterek, “Küresel isinma ve beraberinde iklim degisikligi ile birlikte dogru su kullanimi, dogru sulama teknikleri, dogru ürünlerin ekilmesi, arz fazlasi ürünlerin satilmasi bir bütün olarak ele alinmali. Tarim artik bir silah sanayisi, roket sanayisi, bir uçak sanayisi kadar önemli bir sektör haline geldi. Eskiden de önemli bir sektördü. Belki anlasilmiyordu ama simdi daha iyi anlasilir oldu. Tarimda degisim olacaksa bu Çukurova’dan baslamali. Soyanin da bu kapsamda ne kadar önemli oldugu ortada. Bu tür projelerle ilimizin ekim alanlarinin artirilmasi temel hedefimizdir” dedi.

Programda daha sonra Adana Valisi Dr. Süleyman Elban, Yüregir Kaymakami Dr. Mehmet Özel, Il Tarim ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Yüregir Belediye Baskani Fatih Kocaispir tarafindan 147 üreticiye soya tohumu dagitimina geçildi. Vali Elban, soya tohumu verdigi üreticilere tek tek ekim alanini sorarak hayirli ve bereketli bir üretim sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile