Adana'da Atık Su Çamurundan Elektrik Üretimi

ASKİ bünyesinde üç atık su arıtma tesisinden elde edilen metan oranı yüksek biyogaz aracılığıyla geçen yıl 23 milyon 710 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretildi Üretilen elektriğin bir kısmı işletme faaliyetinde kullanılırken kalan kısmı EPDK ile anlaşılarak satıldı.

Adana Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından kentte üç atık su arıtma tesisinden geçen yıl 23 milyon 710 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretildiği bildirildi.

ASKİ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, kentin kanalizasyon suları Seyhan, Yüreğir ve Ceyhan ilçelerinde kurulan atık su arıtma tesislerinde arıtılıyor.

Bu tesislere gelen atık sular, son teknoloji kullanılarak arıtıldıktan sonra Akdeniz'e dökülüyor. Arıtma sonucu elde kalan çamur kütlesinden, çeşitli fiziki müdahale ve kimyasal tepkimeler sonucu metan oranı yüksek biyogaz elde ediliyor. Oluşan biyogazdan ise çeşitli müdahalelerle elektrik üretiliyor.

ASKİ bünyesinde merkez Seyhan ilçesinde Yenidam Mahallesi’nde 600 dönüm arazi üzerine kurulan, merkez Yüreğir ilçesi Akdeniz Mahallesi’nde 400 dönüm arazi üzerine kurulan ve Ceyhan Kelemeti Mahallesi’nde ise 77 dönüm arazi üzerine kurulu olan üç tesiste geçen yıl toplam 133 milyon 290 bin 336 metreküp kirli su arıtıldı.

Arıtma çamurundan 9 milyon 942 bin metreküp metan gazı elde eden ASKİ, bu metan gazından da 23 milyon 710 bin kilovatsaat elektrik enerjisi üretti.

Tesislerden üretilen enerjinin bir kısmı işletme faaliyetlerinde kullanılırken diğer kısmının ise EPDK ile anlaşma sağlanıp satışa geçilmesiyle yaklaşık 3,5 milyon lira tasarruf sağlandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile