Adana'da Bal Hasadi Basladi

Adana'da Bal Hasadi Basladi

Adana, zengin bitki örtüsü ve verilen desteklerle bal üretiminde üst siralardaki yerini koruyor. Kentte yaklasik 2 bin 470 aricinin 495 bin kovanda bal üretimi yapilmasiyla geçen yil 12 bin 280 ton bal üretildi. Adana bölgesindeki aricilar yilin ilk balini da peteklerden sagmaya basladi.

Ikliminin yani sira sahip oldugu zengin dogal ve tarimsal kaynakli bitki örtüsüyle aricilikta öne çikan Adana, verilen desteklerle bal üretiminde üst siralardaki yerini koruyor. Kis mevsiminde narenciye bahçelerine, ilkbahar ve yaz baslangicinda ayçiçegi tarlalari civarina yerlestirdikleri kovanlardan bal sagan Adana’daki üreticiler, yaz aylarinda ise kovanlarini tasidiklari Toroslar’daki yaylalarda ve ülkenin diger yüksek kesimlerindeki florasi zengin alanlarda bal hasadi yapiyor. Yilin ilk bal hasadini narenciye bali ile yapan Adanali aricilarin bal sagimina katilan Adana Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoglu, Çukurova Bölgesinin Kasim-Mayis aylari arasinda ekolojik sartlari ve florasi ile yerel aricilarin yani sira kislatmak için arilarini getiren misafir aricilar tarafindan da tercih edilen bir bölge oldugunu söyledi.

Kökçüoglu, “Ovada narenciye bahçeleri, dag kesiminde zengin flora ile aricilikta önemli bir yerdeyiz. Her yil yaklasik 33 ilden 150 bin kovan kis dönemini geçirmek için ilimize geliyor. 495 bin arili kovan varligina sahibiz ve 2470 aile geçimini ariciliktan sagliyor. Ürettigimiz 12 bin 280 ton bal ile de Türkiye siralamasinda ikinci durumdayiz. Turunçgil agaçlarimizdan sadece meyve degil bal da topluyoruz. Ilk narenciye bali ilimizde hasat edilmeye basladi.

Hayirli olsun” dedi.

Il Müdürü Kökçüoglu, aricilara devlet desteginin her zaman devam ettigini ifade ederek, Adanali aricilara 2023 yili destegi olarak 25 milyon lira ödendigini söyledi.

Kökçüoglu, “Il Müdürlügü olarak paydaslarimizla isbirligi yaparak aricilarimiza egitimler veriyoruz, kovan destegi sagliyoruz, ari hastaliklari ile mücadele için ilaç veriyoruz, kis bakim ve beslemesi için seker dagitiyoruz. Bu desteklerimiz önümüzdeki yillarda artarak devam edecek” seklinde konustu.

Arili kovandan petekleri alarak bal sagim makinesine koyan Il Müdürü Kökçüoglu, bal sagimini yaparak yilin ilk bal hasadini gerçeklestirdi. Adanali aricilar önümüzdeki günlerde ayçiçeklerinin çiçek açmasiyla ova kesiminde ayçiçegi balini hasat ettikten sonra sehrin yüksek yaylalarina arilarini götürerek son bahara kadar buralarda konaklayacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile