Adana'da Dereyi Kirleten Fabrikaya Para Cezasi Uygulandi

Adana'da Dereyi Kirleten Fabrikaya Para Cezasi Uygulandi

Adana’nin Kozan ilçesinde Deliçay Deresi fabrika atiklari nedeniyle siyah ve mor akti. Yapilan incelemeden sonra dereyi kirleten fabrika belirlenerek para cezasi uygulandi.

Kozan’da Organize Sanayi bölgesine yakin olan Deliçay Deresi siyah ve mor akinca vatandaslar ilgi yerlere sikayette bulundu. Vatandaslar ve çevre kuruluslari dere yatagina Organize Sanayi Bölgesinden birakildigi iddia edilen atiklar için siki bir denetim yapilmasini isterken dere yataginda daha önce bulunan kurbaga, kaplumbaga ve balik gibi canlilarin artik yasamadigini iddia etti. Vatandaslar derenin sik sik siyah ve mor renge bürünmesi sonrasi özellikle yaz döneminde kokudan durulmadigini söyledi.



Kozan küçük sanayi esnafi Mustafa Yigenoglu, "Yazin özellikle kokudan duramazsiniz. Kaç sefer sikâyette bulunduk dilekçeler verdik, organizeden geldigini söyleniyor onlar biz birakmadik diyor. Birkaç gündür mavi akiyordu ondan önce beyaz akiyordu. Bugün biraz açildi rengi. Yazin daha da kötü” diye konustu.

Esnaf Mahmut Çelik ise "Burada 5-6 ay önce zeytin yag kokusu vardi ve simsiyah akiyordu, mahallenin organize sanayinin bir parçasi tüm atiklar buraya geliyor. Defalarca sikâyet edildi ama sonuç alamiyoruz sürekli kirli akiyor" dedi.

Kozan TEMA Vakfi bir önceki dönem temsilcisi Derya Deniz bölgede sürekli sikâyet oldugunu ve kirliligin gözlemlendigini kaydederek, “Daha Önce birçok kez tepki gösterildi ama 10 yildir bu soruna bir çözüm bulunamadi. 2011 yilindan sonra faaliyetlerini arttiran Organize Sanayi bölgesinde ki fabrikalardan oldugunu düsünüyoruz. Tabii ki buralarda fabrikalar üretim yapmali üretimi artirmali ki Kozan ve ülke ekonomisine katki saglamali ama bunlar yasal sinirlar içinde olmali. Tüm fabrikalar çevre kirliligine yönelik tüm önlemlerini almali. Canli çesitliligi çok fazla Kaplumbaga kurbaga biyolojik çesitliligi olan bir dere bu kirlilik asiri artiyor ve temas eden otlarin bile kurudugu zamanlar oluyor. yetkililerin gerekli denetimleri yaparak çevreye duyarli üretim olmasini istiyoruz” diye konustu.



“Firma tespit edilip ceza uygulandi”

Kozan OSB Müdürü Fatih Aydin gerekli incelemelerin baslatildigini ve yapilan ilk denetimlerde bir firmanin personelinin bir boya içeren maddenin yanlis yere dökülmesi ile dere yataginda renk degisimi oldugu ortaya çikti. Aydin, "Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügü ile iletisime geçilerek gerekli müdahale yapildi. Firmaya idari para cezasi uygulandi ve dere temizliginin yapilacak” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile