22 Kasım Diş Hekimliği Günü Atatürk Anıtına çelenk konulması ve Büyükşehir Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı okunması ile başladı. Törene Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, Oda Yönetim Kurulu Üyeleri, Diş hekimleri, Ç.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Uzel, Sağlık İl Müdürü Dr. Aytekin Kemik ile Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Kibar katıldı. Törende Acıbadem Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Kibarda Atatürk Anıtına çelenk koydu.
Adana Diş Hekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, daha sonra Adana Diş Hekimleri Odasında yaptığı açıklamada, "Bugün Türkiye'de 'Bilimsel Diş hekimliğinin' 102. yılını, Diş Hekimleri Odaları ve Türk Diş Hekimleri Birliğinin de 25. yılını kutlamaktayız. Bu süre içerisinde mesleğimize ve meslek odalarımıza hizmet edip aramızdan ayrılan çok değerli meslek büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz" dedi.
Yaman, bugün Türkiye'de 21 binin üzerinde diş hekiminin, bir kısmının kamuda, bir kısmının üniversitelerde, bir kısmının silahlı kuvvetlerde ve bir kısmının da serbest olmak üzere mesleklerini icra ettiğini kaydederek, "Hepimizin ortak hedefi insanlığa hizmet etmektir. Amacımız sağlıklı ağızlar, sağlıklı bireyler, sağlıklı bir nesil ve en nihayetinde sağlıklı bir toplumdur. Bunu yaparken temel düsturumuz insana saygı, ona tıbben en iyi hizmeti verebilme aşkı ve bizlerin mesleğimize, meslektaşlarımıza ve insanlığa karşı davranışlarını düzenleyen, bir nevi anayasamız olan deontolojiye bağlılığımızdır. Yani bir hekim her ne olursa olsun yanlışlık içine giremez girmemelidir" dedi.
Diş hekimliği alanında bilimsel olmayan, gayri ahlaki, popülist politikalar sonucu hem hekimlerin hem de hastaların derin sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu ileri süren Yaman sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok zor ve sıkıntılı bir eğitimden geçerek diş hekimi olan bizleri hekim olarak değil, kendi popülist politikalarının kölesi gibi gören yaklaşımlardan dolayı sıkıntılıyız. Bu sıkıntılarımız her geçen gün artmakta ve sorunlar çözülemez hale gelmektedir. İnsanların ağızlarındaki tedavileri çok basit olarak görüp, kamuda ihaleyle en ucuza diş yaptıran, yapılan tedavi başına prim vererek bir hekimin bakabileceğinden fazla hasta bakması için uğraşan, buna karşı çıkan hekim arkadaşlarımızı işten atmakla tehdit eden zihniyet ancak cahiliye devrinin karanlık zihniyetiyle eşdeğerdedir. Bizler devletin sağlıktan elini çekmesini arzu etmiyoruz. Devlet sağlığın içinde tam olmalıdır. Bu sosyal devlet ilkesi gereği olması gereken bir durumdur. Ancak, Sağlık Bakanlığı daha önce de defalarca söylediğim gibi tedavi edici hizmetleri değil, koruyucu hizmetleri sunmalıdır. Yani gelecek nesillerin ağız ve diş sağlığını garantiye alacak hizmetleri vermelidir.
Hala, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 20 yıl sonraki ağız sağlığının haritası yoktur. Bırakın 20 yılı 10 yıl 5 yıl sonrayı bile görebilecek araştırmalar yoktur. Bugün bazı İskandinav ülkelerinde Diş hekimliği fakültelerinin kapatıldığını, bizde ise Diş hekimliği fakülte sayısının 30'un üzerine çıktığını söylersem eminin aradaki fark daha iyi anlaşılmış olacaktır"
Diş hekimliği alanında Türkiye'de geriye gidişin olduğunu söyleyen Yaman, "Bu gidiş gün geçtikçe hızlanmaktadır. Eğer diş hekimi muayenehaneleri sürekli kapanıyor, Diş hekimliği fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanları artıyorsa, kamuda istihdam edilen diş hekimi sayısı artıyorsa halkın ağız diş sağlığında ciddi sıkıntılar var demektir. Bu sıkıntıların kaynağı bilhassa Sağlık Bakanlığı ve onun uygulamalarıdır. Yıllarca muayenehanesinde hizmet verdikten sonra, günün şartlarından dolayı muayenehanesini kapatıp kamuya geçmek zorunda kalan, çocuğunu ve eşini burada bırakıp Van'da, Adıyaman'da çalışmak zorunda kalan meslektaşlarımın çilesi ve sıkıntısını unutmayacağız. Birbirimize kenetlenerek bu durumu halkımızın desteği ile aşacağımızdan hiç şüphemiz yoktur" şeklinde konuştu.
Adana'da Diş Hekimliği Günü Kutlaması
Diş Hekimliği'nin 102. yıldönümü Adana'da törenle kutlandı.