Adana'da Gergin '4+4+4' Yürüyüşü

Adana'da Gergin '4+4+4' Yürüyüşü

Adana'da kamuoyunda '4+4+4' olarak bilinen; 'İlköğretim ve Eğitim Kanunu' ile kamu görevlileri sendikalarında değişiklik yapılmasını öngören kanuna tepki göstermek amacıyla eylem yapan eğitimcilerle polis arasında gerginlik yaşandı.

Atatürk Caddesi üzerinde yer alan Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önünde bir araya gelen ve üzerinde; '4+4+4 Eğitim Sistemine Hayır' ifadesinin yer aldığı pankart açan KESK'e bağlı sendikalara üye kamu çalışanları, buradan sloganlar eşliğinde Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'nda yer alan AK Parti il binasına doğru yürümek istedi. Polis, yürüyüş boyunca barikat kurarak olası bir taşkınlığa karşı önlem almak istedi. Ancak göstericiler bu duruma karşı çıktı ve polis kordonu istemedi. Polisle sendika üyeleriarasında gergin anlar yaşanırken, eylemciler Atatürk Caddesi üzerinde oturma eylemi yapıp beklemeye geçti.

Sendika yöneticileriyle polis arasında yapılan görüşmelerden de sonuç çıkmayınca, eylemciler yaklaşık yarım saatlik bir bekleyişin ardından yürüyüşe geçti. Atatürk Caddesi güzergahını takip edip Gazipaşa Caddesi'ne ulaşan ve çoğunluğunu eğitimcilerin oluşturduğu grupla polis arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Söz konusu tartışma, her iki tarafın sağduyusuyla büyümeden önlenirken, yürüyüş boyunca çevrede bulunan apartmanlardaki vatandaşların eylemcilere alkışlarıyla destek vermesi dikkat çekti.'Çocuk Gelin İstemiyoruz', 'Parasız Bilimsel Anadilde Eğitim', 'Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz' şeklide sloganlar atan grup, Mustafa Kemal Paşa Bulvarı'nda yer alan AK Parti il binası önüne gelince yürüyüşünü sonlandırdı ve burada ortak bir açıklama yaparak, tepkilerini dile getirdi.

Eylemciler adına konuşan KESK Adana Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Kamuran Karaca, yapılan düzenlemelerle birlikte kanunda yer alan; 'ilköğretim devlet okullarında parasızdır' ifadesini çıkartılarak, ilköğretim tamamen paralı hale getirilmesinin önü açılırken, okul öncesi eğitimin de zorunlu olmaktan çıkartıldığını öne sürdü. Karaca, "İlk 4 yılın 'ilkokul', ikinci 4 yılın da 'ortaokul' olarak tanımlanması nedeniyle sınıf öğretmenlerinin en az yüzde 20'si norm fazlası haline gelmesi ve bakanlıktarafından başka görevlerde değerlendirilmesinin önü açıldı. Mevcut düzenlemelerle hem mesleki eğitim adı altında 'çocuk işliği'nin önü açılacak, hem de 'çocuk gelinler' uygulaması, kademeli zorunlu eğitim uygulamasıyla destekleniyor" dedi.

Yapılan açıklamanın ardından grup, bir süre daha slogan attıktan sonra olaysız bir şekilde dağıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile