Adana Valisi İlhan Atış, AK Parti Adana Milletvekili Fatoş Gürkan, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, ilçe belediye başkanları, meslek odaları başkanları, işadamları, sanayiciler, sivil toplum kuruluş temsilcileri ile üst düzey bürokratlarının katıldığı panel, Hilton Oteli‘nde gerçekleşti. Panelin açış konuşmasını yapan Teknik Eğitim Vakfı Genel Başkanı Mustafa Aksoy, "Tarihi Buluşma" diye nitelendirdiği toplantıdan önemli sonuçların
çıkacağına inandığını söyledi. Türkiye‘nin, dünyada anahtar konumda bir ülke olduğunu vurgulayan Aksoy, Adana‘nın da Türkiye için aynı konumda olduğunun altını çizdi. Buradaki arzu ve heyecanın, sorunun çözümüne katkı koyacağını söyleyen Aksoy, "Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve diğer katılımcıların arzusu ve heyecanı Adana‘yı, içinde bulunduğu mevcut durumdan, hak ettiği üst sıralara taşıyacaktır" dedi.
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz da işsizlikte Adana‘nın, Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kabul ettiğini vurgulayarak, "Bunun sebebi, yerel yönetimler olarak başta bizleriz. Kusur bizde. Yine işsizlik bizlerin sayesinde sıfır noktaya gelecektir. Buna yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.
Adana‘nın, İstanbul‘dan sonra en büyük ekonomiye sahip ikinci il olduğunu anlatan Aldırmaz, "Bizim rakibimiz sadece İstanbul. Turizmde, tarımda, enerjide çok önemli noktadayız. Çok önemli değerlere sahibiz" dedi.
Konuşması sırasında Adana‘daki bankalarda yatan mevduatla ilgili çarpıcı rakamlar da veren Başkan Vekili Aldırmaz, "2009 verilerine göre; bankalarda eski parayla 8 katrilyon 425 milyar, 199 milyon lira var. Komşu ilde ise bu paranın toplamı yine eski parayla 6 katrilyon, 311 milyar, 353 liradır. Çok önemli mevduata sahibiz ama, bunu aktif ekonomiye katamıyoruz. Öyleyse biz yanlış yapmışız. Bu değeri, bu mevduatı aktif ekonomiye katmamız için ne yapmamız lazım? Panelistlerden beklentimiz bu. Yoksa biz
Adana‘nın değerlerini, önemini biliyoruz. Adana‘nın ne paraya, ne başka bir şeye ihtiyacı yok. Sadece Morale ihtiyacı var. Tüccar sermayesini değil, moralini kaybettiği zaman iflas eder. Morali düzgün olursa, aynı işini tekrar kazanır" şeklinde konuştu.
Konuşmasına "Biz iki meslek grubuna kahramanmalarımız diyoruz" şeklinde devam eden Aldırmaz, "Biri; istihdam yaratan, 3 kişi çalıştıran kahramandır diyoruz. İkincisi; öğretmenlerimiz yani eğitim ordumuz. Bu sorunu işadamlarımız ve eğitim ordumuzla çözeceğimize inanıyorum" dedi.
Panele katılanların gerçekten Adana‘yı temsil ettiğini, sabahın erken saatinde insanların işini bırakarak panele geldiğini kaydeden Aldırmaz, "Öyleyse biz bu işe önem veriyoruz. Bu topluluk bu işi çözecektir. Bu konuda hiçbir kuşkum yok. Bankalardaki mevduatı aktif ekonomiye katacağız. Bunun için Kalkınma Ajansı, Bölgesel İşbirliği, Turizm Master Planı, diğer kuruluşlar, meslek odalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız bize mutlaka yol haritası verecektir" şeklinde konuştu.
Adanalı iş adamlarının cesaretlenmesi, Adana‘nın, Türkiye‘nin hızına yetişmesi ve önüne geçebilmesi için Güney ve Güneydoğu Başbakanlık Ofisi‘nin eski Hükümet Konağı‘nda açılması halinde gerçekleşebileceğinin altını çizen, "Bu ofisin açıldığı, Başkanımızın uçağının Şakirpaşa Havaalanı‘nda beklediği gün, mevduat bankadan çıkar. Biz buna inanıyoruz" dedi.
Aldırmaz, panele katılanlara da teşekkür ederek, "Bizi cesaretlendirdiğiniz için sizlere teşekkür ediyoruz. Biz sanayicinin ve yatırımcının emrindeyiz. Ne isterlerse yanlarındayız. Lütfen bu konuya sahip çıksınlar" diye konuştu.
Vali İlhan Atış da panele yoğun katılım nedeniyle teşekkür ederek başladığı konuşmasında, başka şehirlerde olmayanların, Adana‘da olduğunun altını çizdi. "Başka şehirlerde olmayan ne varsa, hepsi bizde var" diyen Atış, konuşmasında şunları söyledi:
"Yüzlerce yılda birikecek sanayi kültürü var. Seyhan ve Ceyhan var. 650 bin hektarlık birinci sınıf toprak var. İmamoğlu‘nda 75 bin hektar sulanmaya hazır bereketli toprak var. İstanbul‘da olmayan yeni yatırımlar var. Temmuz ayında 2.5 milyar dolar daha yatırım başlıyor. Hele bir de 120 milyon ton akma gücüne sahip petrol borularımız var. Bu hiçbir yerde yok, sadece bizde var. Samsun boru devam ediyor, Kerkük boru hattı var. Başka ne var? Adana‘nın kendine güveni var. Adanalı olmanın verdiği güven var.
Bu güveni; valiliğin, yerel yönetimlerin, diğer kuruluşların desteklemesi gerekiyor. Yani bizler küskün işadamlarının, yüzde 50‘sini geri getirebilirsek işi çözeriz. Yeni işadamlarımızın da neler yapacaklarını görev yaptığım 4 yıl içinde gördüm."
Atanmışlarla, seçilmişlerin güçlerini birleştirmesi halinde tüm sorunların üstesinden gelineceğini vurgulayan Vali İlhan Atış, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Bu gücü birleştirirsek müthiş şeyler yapacağımıza inanıyorum. İsteseniz de, istemeseniz de Adana kabuğunu kıracak. Atanmışlarla seçilmişler işbirliği yaparsak, 4-5 yıl sonra göreceksiniz Adana çok değişmiş olacak. Belediyemiz ve diğer kurumlarımızla birlikte, ama öncelikle demokrasiye inanan bir insan olarak milletvekillerimizin bizlere daha çok sarılması ve sahip çıkmasıyla birlikte Adana, 5 yıl sonra şu an İstanbul‘un oynadığı rolü, Türkiye‘de oynayacaktır. Sayın Başbakanımızın talimatları ile
Başbakanlık Çalışma Ofisi Adana‘da oluşturulursa, o zaman göreceksiniz Adana‘da neler olacak. Göreceksiniz o zaman İstanbullular, İzmirliler ‘gidelim şu Adana‘yı bir görelim‘ diyecekler. Çok güzel günler bizim ve Adana‘nın olacak."
Konuşmalardan sonra panele geçildi. Moderatörlüğünü AB Komisyonu Türkiye Delegasyon Eğitim Sektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Balcı‘nın yaptığı oturumda "Yrd. Doç. Dr. Hakkı Çiftçi (Çukurova Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi) "Adana‘nın Sosyo-Ekonomik Yapısı". Fatih Burhan (İŞ-KUR Adana İl Müdür Yardımcısı) "İlimizdeki işsiz ve işveren profilleri ve işsizlerin eğitiminde İŞ-KUR‘un rolü". Dr. Necmettin Karakuş (Sanayi Bakanlığı Müşaviri) "İşsizlerin Mesleki Eğitiminde Hayat Boyu Öğrenme ve
Mesleki Yeterlilik Sistemi". Prof. Dr. Atilla Koca (Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi - Beltek Projesi Yönetici Yardımcısı) "İşsizliğin önlenmesinde yerel yönetimlerin, Mesleki Eğitim Kurumları ile işbirliği modellerinin incelenmesi ve geliştirilmesi". Prof. Dr. Duran Altıparmak (Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı) "Mesleki eğitimin desteklenmesi ve geliştirilmesinde İŞ-KUR ve Kalkınma Ajanslarının rölü" ve Doç. Dr. Yakup İçingür (Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı) "Engellilerin Mesleki
Eğitimi" konularında fikir ve önerilerini sundular.
Adana‘da "İşsizliğe Çözüm" Paneli
Adana Büyükşehir Belediyesi ile Teknik Eğitim Vakfı‘nın işbirliğiyle organize edilen "Adana‘da İşsizliğe Çözümde Mesleki Eğitim Stratejileri" konulu panel yoğun katılımla yapıldı.