Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Bir kez daha gösterilmiştir ki Türk milleti, bu aziz millet ne tarihi boyunca hiçbir yeri işgal etmiştir ne de işgal altında boyunduruk altına girmiştir. Bunu bir kez daha dost görmüştür, düşman görmüştür." dedi.
Gül, Narenciye Parkı'nda düzenlenen İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, fuarının Adana'ya hayırlı olması temennisinde bulundu.
Yaptıkları hizmetlerin artarak devam edeceğini ifade eden Gül, millete hizmeti kendisine şiar edinen bir anlayışla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde bu hizmetleri, yatırımları arttırmaya devam edeceklerini söyledi.
Gül, Zeydin Dalı Harekatı'na değinerek şunları kaydetti:
"Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümüne gelen, 103 yıl sonra büyük bir destanı daha büyük bir gururla yaşadık. Afrin'de terör gruplarına karşı, teröristlere karşı başlatılan Zeytin Dalı Harekatı Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde Mehmetçik'imizin, polisimizin, güvenlik güçlerimizin büyük bir kahramanlığıyla çok büyük bir destan yazılmıştır. Bu operasyonda ve terörle mücadele kapsamındaki diğer operasyonlarda şehit olan, bütün askerlerimiz, güvenlik güçlerimize Cenabı Allah'tan rahmet diliyorum. Bir kez daha gösterilmiştir ki Türk milleti, bu aziz millet ne tarihi boyunca hiçbir yeri işgal etmiştir ne de işgal altında boyunduruk altına girmiştir. Bunu bir kez daha dost görmüştür, düşman görmüştür. 'Benim toprağıma tecavüzde bulanan, tehditte bulanan teröristlere karşı asla ama asla ezanı dindirtmem, bayrağı indirtmem, vatanı böldürtmem' diyerek bu kararlı mücadeleyi liderliğiyle yön veren Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın da bu büyük başarıda liderliği gerçekten unutulmazdır. Ona bu milletimize vermiş olduğu bu kararlılığı, göstermiş olduğu bu güzel zaferden dolayı milletimiz adına şükranlarımızı daima ifade ediyoruz."
- İnfaz sisteminin modernleştirilmesi
İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı'nın ülkenin farklı yerlerinde her zaman düzenlendiğini belirten Gül, bu yıl ilkini Adana'da gerçekleştirdiklerini söyledi.
Fuarda, 66 ceza infaz kurumunda mahkumlarca üretilen el ürünlerinin sergilendiğini vurgulayan Gül, bir ticaret kaygısı güdülmeksizin bir sosyal amaçlı projenin sonucu olarak fuarda ürünlerin yer aldığını kaydetti.
Son 16 yılda her alanda olduğu gibi ceza infaz alanında da çok büyük reformlar, dönüşüm süreçlerinin gerçekleştirildiğini ifade eden Gül, şöyle devam etti:
"Bu reform sürecinde cezaevlerinin bir yandan uluslararası standartlara uygun bir şekilde yapılanması, diğer yandan da hükümlü ve tutuklular için iyileştirme çalışmaları, eğitim, kültürel, sosyal çalışmalar ve etkinliklerin arttırılması hep planlanmıştır ve hayata geçirilmiştir. İnfaz sisteminin modernleştirilmesi hem de insani standartlarının yükseltilmesi konusunda AK Parti hükümetleri döneminde çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir. İnsanı merkeze alarak baştan sona bu yaklaşım ve perspektif gözden geçirilmiştir. Elbette aslolan insanın bu cezaevlerinde ıslahı ve topluma kazandırılması çalışmasıdır. Yoksa bir kişinin kapalı bir yerde kalmasının ülkeye, topluma bir faydası yok. Asıl fayda, mahkum olan kişinin ıslahı, topluma kazandırılması anlamında gereken düzenlemenin yapılmasıdır. Elbette, ıslah ve rehabilite yöntemlerinin en önemlilerinden biri de kişinin meslekle uğraşmasıdır. Çünkü üreten, katma değer sağlayan, faydalı olan kişiler toplum için toplumun düzeni için çok önemli bir kazançtır. Bu amaçla da İş Yurtları Kurumu bu çalışmaları yapmakta ve bugün dünyaya modern olacak bir seviyeye gelmiştir."
Bugün itibariyle 52 binden fazla hükümlü ve tutuklunun bin 700'den fazla atölyede ve yaklaşık 180 iş kolunda çalışma yaptığını belirten Gül, üniversiteler, belediyeler ve İŞKUR başta olmak üzere birçok kurumla iş birliği içerisinde bu çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Gül, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelere varıncaya kadar birçok alanda bu hizmetlerin ticari kaygı güdülmeksizin ve esnafın, sanayicinin işine engel olmaksızın yapıldığını anlattı.
Cezaevlerinin kendi ihtiyaçlarını sağlamak adına 2017'den bu yana 6 bin büyükbaş, 8 bin 240 küçükbaş hayvanın yetiştirildiğini dile getiren Gül, özellikle ülkenin ihtiyaç duyduğu tarım ve hayvancılık gibi stratejik sektörlerde de kurumun bu yıl da çok önemli bir misyonu ifa edeceğini, böylece ülkenin kalkınmasına da çok önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.
Gül, Ceza infaz Kurumlarının sahip olduğu yaklaşık 31 bin 799 dekarlık tarım arazisinin 16 bin 876 dekarının ekilebilir açık tarım arazisi olduğunu vurgulayarak, "Bu alanın tamamı da işlenmektedir. Sera faaliyetleri de yapılmaktadır. Tüm bu faaliyetler bu sene de yine artarak devam edecektir." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan tarafından başlatılan okuma yazma seferberliğine ceza evlerinden tutuklu ve hükümlülerin de çok büyük bir desteğinin olacağını belirten Gül, şu ifadeleri kullandı:
"Bu konuda da Adalet Bakanlığı olarak arkadaşlarımız okuma yazma seferberliğine destek vermek üzere çalışmalarımızı başlatmışlardır. Bu süreçte de 3 bin 628 tutuklu ve hükümlünün bu okuma yazma seferberliği kapsamında bu kampanyaya dahil olacağını da buradan ifade etmek isterim. Nitekim bu çalışmalara devam ediliyordu ama bu kampanya çerçevesinde de bu önemli eğitim çalışmasına da cezaevlerimiz, ceza infaz kurumlarımız destek verecektir. Ceza infaz kurumlarının hepsinde kütüphane bulunmaktadır. Toplam bir milyon kitap tutuklu ve mahkumların hizmetine sunulmaktadır. Eğitim çalışmalarını yapmak üzere her türlü imkan da infaz kurumlarında mahkumlarımız, tutuklularımız için verilmektedir."
Adana'ya yapılan yatırımları da anlatan Gül, konuşmasında herkesin Regaip Kandili'ni tebrik etti.
- Diğer konuşmalar
Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan da hükümlü ve tutukluların meslek edinmeleri, mevcut mesleklerini unutmadan sürdürmeleri için hizmet ettiklerini, bu anlamda çalışmalar yürütüldüğünü, bu anlamda işyurtlarının ülke ekonomisine büyük katkılar sağladıklarını söyledi.
Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz ise 2018 yılının ilk fuarını Adana'da düzenlemekten mutluluk duyduğunu vurguladı.
Ceza infaz kurumlarında yoğun şekilde eğitim öğretim faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Yılmaz, aynı zamanda tutuklu ve hükümlülerin meslek ve sanat öğrenmesi için de çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.
Mobilyadan ayakkabıya, tekstilden gıdaya kadar birçok alanda üretim yapıldığını vurgulayan Yılmaz, bütün bunları suç işleyip ceza infaz kurumlarına giren ya da denetimli serbestlik kapsamında takibe alınan tutuklu ve hükümlüleri bilinçlendirmek ve sanat sahibi yaparak onları topluma yeniden kazandırmak amacıyla yürüttüklerini kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakan Gül, beraberindeki Adana Valisi Mahmut Demirtaş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve diğer katılımcılarla birlikte fuarın açılış kurdelesini kesti.
Bakan Gül, daha sonra 66 ceza infaz kurumundan tutuklu ve hükümlüler tarafından yapılan ürünlerin yer aldığı stantları gezerek bilgi aldı.
Adana'da İşyurtları Ürün Ve El Sanatları Fuarı Açıldı
Adalet Bakanı Gül: '(Zeytin Dalı Harekatı) Bir kez daha gösterilmiştir ki Türk milleti, bu aziz millet ne tarihi boyunca hiçbir yeri işgal etmiştir ne de işgal altında boyunduruk altına girmiştir. Bunu bir kez daha dost görmüştür, düşman görmüştür' 'İnfaz sisteminin modernleştirilmesi hem de insani standartlarının yükseltilmesi konusunda AK Parti hükümetleri döneminde çok önemli gelişmeler kaydedilmiştir'