Adana'da 'İyot-131 Tedavi Merkezi Hizmete Girdi

Adana'da 'İyot-131 Tedavi Merkezi Hizmete Girdi

Adana Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Merkezi bünyesinde, İyot-131 Tedavi Merkezi hizmete girdi. Tiroid kanseri veya zehirli guatrı olan hastalar, ücretsiz olarak merkezden yararlanabilecek.

Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan açılan İyot-131 merkeziyle ilgili olarak, "halk arasında atom tedavisi olarak bilinen radyoaktif iyot tedavisi, tiroid kanseri ameliyatı sonrası yapılır. Amacı, ameliyattan geri kalan, lenf nodunda veya vücudun diğer kısımlarında olabilecek tiroid kanser hücrelerini yok etmektir. Bu yolla tiroid kanseri olan bir hasta tamamen iyileşir. Ayrıca tiroid bezinin fazla çalıştığı ve kanda tiroid bezi hormonu yüksekliğine neden olan guatr hastalıklarının tedavisinde de İyot-131 başarı ile kullanılmaktadır" dedi.

Uygulanan radyoaktif tedavisi süresince diğer insanları gereksiz yere radyo aktif ışınından korumak amacıyla, hastaların özel olarak izole edilmiş odalarda kalmaları gerektiğini belirten Arıkan, "Tedavi odalarının duvarlarında daha kalın beton kullanıldı, kanalizasyon sistemine kadar kurşunlandı. Otel konforundaki bu özel odalarda, hastalarımızı yaklaşık 2-3 gün misafir ediyoruz. Ayrıca, hem zahmetli ve iyot bulaşı açısından riskli hem de bu özel odaların yapım maliyeti yüksek olduğu için maalesef illerde bu merkezlere sık rastlanmıyor. Çukurova bölgesindeki kamu hastanelerinde ilk olan bu merkezi kısa sürede Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nükleer Tıp Kliniği bünyesinde, İyot-131 Merkezini hizmete soktuk. Bu hafta ilk hastalarımızın taburcularını yaptık. Kanserli hastalara, tedavi için uzun randevular verilmesi kabul edilemezdi. Hastalarımıza hayırlı olsun" diye konuştu.

İYOT-131 TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi İyot-131 Merkezi Sorumlusu, Nükleer Tıp Uzmanı Dr. İhsan Sabri Öztürk, ilk hastaları memnun şekilde taburcu ettiklerini söyledi.



İyot-131’in nasıl etki edeceğini anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

"Hasta için belirli dozdaki radyoiyot ağız yoluyla hastaya verilir. Odada kalış süresi, her gün yapılan ölçümler ile belirlenir, yapılan ölçümlerde hasta vücudunda kalan radyoiyot miktarı etrafa zarar vermeyecek düzeye indikten sonra taburcu edilir. Radyoiyotun büyük miktarı idrar, bir kısmı tükürük ve çok az bir kısmı da ter ve dışkı ile vücuttan atılır. Tedavi sırasında önemli yan etkiler görülmeyecek, saçlarınız dökülmeyecek, kısırlık oluşmayacak."

Taburcu olunurken dikkat edilmesi gerekenlere de değinen Öztürk, şöyle devam etti:

"Hastalar tedavi sonrası ayrı yatmalıdırlar. Evde ve iş çevrelerindeki kişilerle aralarında en az bir metre mesafe bırakılmalıdır. Özellikle hamile kadınlara ve 10 yaşından küçük çocuklara yaklaşmamalıdırlar. Mümkünse başkalarının kullandığı tuvalet kullanılmamalı, idrar oturarak yapılmalı, temizlenirken taharet musluğu ve tuvalet kağıdı kullanılmalı, eller bol su ve sabun ile yıkanmalıdır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile