Adana Ili Koyun-Keçi Damizlik Birligi ve Il Tarim ve Orman Müdürlügünce yürütülen "Halk Elinde Hayvan Islahi Ülkesel Projesi" 2013 yilinda Ivesi koyun irkinda basladi.
Halen devam eden projelerin Ivesi koyun irki projesinin ikinci 5 yili için protokol imzalandi. Adana Ili Koyun-Keçi Damizlik Birligi ile Il Tarim ve Orman Müdürlügü arasinda 2018 yilinda yürütülmeye baslanan KIL-1 Projesi kapsaminda, 5 yillik periyotlar halinde uygulanan projenin imzalari, 2021 yilinda ikinci 5 yil için atildi.
Ivesi koyun irki için ilk 5 yil 41 yetistirici ile baslayan projenin amacinin, yetistiricinin elinde bulunan mevcut irkin et süt ve yapagi gibi verimini arttirmak, damizlik deger tasiyan bir sürü elde edebilmek ve damizlik materyalin sayisini arttirarak ekonomik olarak hem yetistiricinin gelir seviyesini yükseltmek hem de ülke hayvanciligina genetik kapasitesi yüksek bir irk saglamak oldugu belirtildi.
Mevcut projenin basarili olmasi ile birlikte 2015 yilinda 47 yetistirici ile kil keçisi KIL-1 Projesi, 2017 yilinda ise 38 yetistirici ile Kil keçisi KIL-2 Projesi uygulanmaya konuldu. Uygulamanin amacina ulasmasi için projede yer alan yetistiricilere mevcut desteklemeler disinda Bakanlikça ayrica ek bir destek ödemesi yapiliyor.
Adana'da Küçükbas Hayvan Islahinda Ikinci 5 Yil Için Imzalar Atildi
Tarim ve Orman Bakanligi, Tarimsal Arastirmalar ve Politikalar Genel Müdürlügü koordinatörlügünde 2005 yilinda baslatilan Cumhuriyet tarihinin en kapsamli küçükbas hayvan islahi çalismasi olan Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islahi Ülkesel Projesinin ikinci 5 yili için Adana Ili Koyun-Keçi Damizlik Birligi ile protokol imzalandi.