Adana'da Mandalina Yüz Güldürüyor

Adana'da Mandalina Yüz Güldürüyor

Türkiye’nin narenciye ihtiyacinin yüzde 40’ini karsilayan Adana’da mandalina hasadi sürüyor. Erkenci ürünlerin hasadinin bittigi kentte, 2 çesit mandalina çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Kentte yaklasik 340 bin dönüm alanda üretimi yapilan ve Türkiye’de üretilen mandalinanin büyük bir oranini karsilayan mandalinada hasat sürüyor. Bahçelere giren isçilerin el emegiyle toplanip kamyon ve tirlara yüklenerek iç ve dis pazara gönderilen Eary-N, Okitsu Wase ve Miho Wase cinsi erkenci mandalinalar bu yil rekoltenin fazla olmasi nedeniyle dalinda 2-3 liradan alici buldu.

Çiftçinin yüzü geçici ürünlerle güldü

Mandalinada erkenci cinslerin hasadinin bitmesi yerini geçici tabir edilen W. Murcott ve Nova cinsi ürünlere birakti. Dalinda kilogram fiyati 5-7 liradan alici bulan 2 çesit mandalina çiftçinin yüzünü de güldürdü.

“Ürünlerin bir kismi agaçta kaldi”

Ihlas Haber Ajansi’na konusan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Adana’da narenciye üretimi içerisinde en çok mandalina var. Su anda 340 bin dönüm alanda 1 milyon 350 bin ton mandalina rekoltesi hedefleniyor. Limon ve portakaldan daha fazla mandalina var. Eylül ayinin sonunda baslayan Eary-N, Okitsu Wase ve Miho Wase cinsi mandalinalarin hasadi bitti. Onlarin bir kismi agaçta kaldi. Çiftçimiz para kazanamadi. Ancak suanda W. Murcott ve Nova mandalina hasadi sürüyor. Çiftçimiz erkenci ürünlerde umdugunu bulamadi” ifadelerini kullandi.

“Yurt disi kapilari açik”

W. Murcott ve Nova mandalinanin çiftçinin maliyetini kurtardigini aktaran Dogan, “Erkenci çesitlere göre bu 2 cins mandalinada çiftçimizin yüzü bir nebze de olsa gülecek. Çünkü W. Murcott cinsi mandalinanin fiyatlari geçen 10-12 lira arasinda degismekteydi, bu sene ise 5-7 lira. Bu yil bütün fiyatlar dip yapti ve su anda yurt disi kapilari açik. Ürünler yurt disina gönderiliyor” dedi.



“Ancak maliyet kurtarildi”

Mevsimlik tarim isçisi sikintisi nedeniyle de narenciyenin dalinda kaldigini vurgulayan Baskan Dogan, “Su anda mevsimlik tarim isçisi sorunu yok. Ancak 1-2 ay öncesinde isçi bulabilseydik meyvelerimizin çogu agaçta kalmayacakti. Meyvelerimizi ucuz veya pahali yurt disina göndermis olacaktik. Çiftçimiz bu sezon ancak maliyetlerini kurtardi” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile