Adana'da Milyar Dolarlik Ihracat Hedefleyen Petrokimya Tesisi 2023'Te Devreye Giriyor

SASA Polyester Sanayi AS Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Seker: 'Geçen sene ihracatimiz 175 milyon dolar civarindaydi, insallah sene sonu 350 milyon dolara ulasacagiz' 'Su anda Avrupa, Amerika kitasina yogun ihracatimiz var. Hedefimiz, 1 milyar dolar ihracat ve yaklasik 3,5 milyar dolar da ciro olacak'

ISMIHAN ÖZGÜVEN - Adana'da faaliyet gösteren SASA Polyester Sanayi AS, elyaf ve polyesterin ham maddesi olan Saflastirilmis Tereftalik Asit (PTA) üretimi için 950 milyon dolar yatirimla kurulumuna basladigi tesisin 2023'te hizmete girebilmesi için insaat çalismalarini hizla sürdürüyor.

Polyester ve elyaf üretimiyle adindan söz ettiren, iç piyasanin yani sira üretiminin yaklasik yüzde 30'unu ihraç eden SASA, yeni tesisiyle de hem istihdama hem de ülke ekonomisine katki saglamayi amaçliyor.

SASA Polyester Sanayi AS Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Seker, AA muhabirine, 1,8 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulu tesislerinde yillik 1,4 milyon ton elyaf, cips, poy ve kimyasallari üretim kapasitesine sahip olduklarini söyledi.

Isletmelerinde su anda 4 bin 800 kisinin istihdam edildigini belirten Seker, yeni yatirimlarla bu sayinin daha da artmasi için çalistiklarini ifade etti.

Seker, Amerikan Invista (Koch Industries) ile imzaladiklari 935 milyon dolarlik lisans ve teknik hizmet anlasmasi kapsaminda yapimina basladiklari PTA tesisinin 2023 yilinin subat ayinda devreye girebilmesi için insaat çalismalarinin hizla sürdürüldügünü dile getirdi.

- "Hedefimiz, 1 milyar dolar ihracat ve yaklasik 3,5 milyar dolar da ciro"

Bu yatirimin hizmete alinmasiyla üretimlerinin ve istihdamlarinin artacagini söyleyen Seker, söyle devam etti:

"Insaata yaklasik 5 ay önce basladik. Insallah söz verdigimiz gibi 2023'ün Subat ayinda devreye almayi düsünüyoruz. Burada 1,5 milyon ton PTA üretecegiz. Bu tesis Türkiye'de ilk olacak, daha önce böyle bir tesis kurulmadi. Hatta Kuzey Afrika, Rusya'ya kadar bu bölgenin en büyük tesisi olacak. Burasi bittikten sonra 3 milyon ton civarinda yillik üretim yapacagiz. Bu üretimin de bir kismini yurt içinde bir kismini da ihracatta kullanacagiz. Geçen sene ihracatimiz 175 milyon dolar civarindaydi, insallah sene sonu 350 milyon dolara ulasacagiz. Burasi da bittikten sonra ihracatimiz milyar dolar civarina gelecek. Su anda Avrupa, Amerika kitasina yogun ihracatimiz var. Hedefimiz, 1 milyar dolar ihracat ve yaklasik 3,5 milyar dolar da ciro olacak."

Seker, dev petrokimya tesisiyle üretim kapasitelerinin çok fazla artacagini, bu kapsamda ürünlerin daha kolay nakliyesi için de Adana-İçel demir yolu hattina yaklasik 7 kilometrelik hat döseyerek baglanacaklarini belirtti.

SASA'yi devraldiktan sonra cips, polyester, elyaf yatirimlariyla çalisan sayilarini 6 yilda 1000'den 4 bin 800'e çikardiklarina dikkati çeken Seker, yeni PTA tesisiyle bunun 6 bin 500'e ulasacagini bildirdi.

Seker, sadece PTA tesisinin bir yil sürecek insaatinda 7 bin kisinin istihdam edilecegini dile getirdi.

- "2024 sonunda 10 bine yakin kisinin çalistigi bir tesis olacak"

Su anda SASA'da günlük 4 bin ton civarinda elyaf, poy ve cips üretiminin oldugunu belirten Seker, sunlari kaydetti:

"Bizim bu yeni kurdugumuz tesislerle elyafin, cipsin artik yurt disindan Türkiye'ye girmesine gerek kalmadi, tamamini üretiyoruz. PTA'da da öyle olacagiz. PTA ile birlikte 2023'ün sonunda bitirmek üzere bir elyaf tesisi yapiyoruz 1050 tonluk. Yine 900 ton günlük cips tesisi yapacagiz, bir de poy tesisi var. 2023'ün sonunda bitecek tamami, çünkü PTA olmadan onlari yapmanin bir anlami yok. Bunlari da yaptiktan sonra SASA'da toplam bugünkünün 2 kati olan yani 10 bine yakin kisi istihdam edecek. Burasi, 2024 sonunda 10 bine yakin kisinin çalistigi bir tesis olacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile