Bir süre önce rahatsızlığı nedeniyle Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne giden F.Ç'ye, burada yapılan muayenenin ardından prostat kanseri teşhisi kondu.
Teşhisin ardından ameliyat olması gerektiği belirtilen 63 yaşındaki hasta, üroloji kliniğinde Doç. Dr. Gökhan Gürbüz ve ekibi tarafından operasyona alındı. Operasyon, halk arasında "kansız ameliyat" olarak da bilinen, açık operasyona nazaran çok daha kısa sürede iyileşme sağlayan "robotik cerrahi" ile yapıldı. F.Ç, operasyonun ardından yeninden sağlığına kavuştu ve hastaneden taburcu edildi.
"Robotik cerrahi" müdahalesiyle ilgili AA muhabirine açıklamada bulunan Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, bölgede ilk defa uygulanan yöntemin vatandaşlara sağlık hizmeti sunumunda büyük önem arz ettiğini söyledi.
Yöntemin, açık ameliyata oranla çok daha kısa sürede iyileşme sağladığını vurgulayan Arıkan, "Robotik cerrahi', tıbbın birçok alanında, üroloji başta olmak üzere kadın doğum, genel cerrahi, kulak-burun-boğaz, kalp cerrahisi, göğüs cerrahisi ve pediatrik cerrahide uygulanmaktadır" diye konuştu.
Arıkan, şunları ifade etti:
"Robotik cerrahi'de kullanılan enstrümanların 540 derece dönebilmesi ve bilek hareketlerine sahipliği, aynı zamanda insan elinden çok daha ufak boyutlarda olmasından dolayı ameliyatlarda cerrahın eliyle ulaşamayacağı bölgelere rahatlıkla ulaşabilmekte ve müdahale edebilmekte kolaylık sağlıyor. 'Robotik cerrahi', üç boyutlu ve 16 kat büyütülerek elde edilen gerçek görüntü sayesinde, özellikle kanser hastalarında tümörün tamamının temizlenebilmesinde kolaylık sağlamakta, aynı zamanda daha az kanama olması sebebiyle ameliyatın uygulanabilirliği kolaylaşmaktadır. Ameliyatın kapalı yöntemle uygulanmasından dolayı daha az kesi yapılmakta ve hastalara kozmetik avantaj da sağlamaktadır. Yapılan kesilerin her biri 1 santimetreden küçük olup, hasta çok daha kısa sürede iyileşmekte ve kısa sürede ayağa kalkarak sosyal yaşamına dönmektedir. Böylece enfeksiyon riski azalmaktadır. Bütün bunlar, bu yöntemin daha sağlıklı ve kolay ameliyata olanak sağladığını ortaya koyuyor."
Adana Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak her zaman hastalarına en kaliteli hizmeti sunmak için tüm sağlık personeliyle büyük bir özveri ile çalıştıklarını anlatan Arıkan, "Söz konusu bu uygulama ile hastalarımızın şifa bulmasını temenni eder ve ayrıca cerrahi robotun Adana'ya kazandırılmasında çok önemli katkıları olan AK Parti Adana Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar'a teşekkür ederim" şeklinde sözlerini noktaladı.
- "Robotik cerrahi"
"Robotik cerrahi" yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyatlar sırasında geniş kesiler yapılmadığı için hasta operasyon sonrasında daha az ağrı hissediyor, hastanın ayağa kalkması ve normal fiziksel aktivitesine kavuşması kolay ve hızlı oluyor.
Operasyonda karın açılmadığı ve kanama çok olmadığı için enfeksiyon riski azalırken, bütün işlemlerin karında açılan 3 veya 4 küçük delikten gerçekleştirilmesinden dolayı hatada estetik açıdan rahatsız eden izler kalmamış oluyor. Ayrıca hastada daha az kan kaybı gerçekleşiyor.
Adana'da Robotik Cerrahi Dönemi
Prostat kanseri olan 63 yaşındaki hasta, halk arasında "kansız ameliyat" olarak da bilinen, açık operasyona nazaran çok daha kısa sürede iyileşme sağlayan ve kentte ilk defa uygulanan "robotik cerrahi" ameliyatıyla sağlığına kavuştu.