ATB Başkanı Muammer Çalışkan, açık artırmayla yapılan satış öncesi yaptığı konuşmada, tekstil sektörünün en fazla üretim ve ihracat yapılan alan olduğunu bildirdi.
Geçen yıl bölgede yaklaşık 500 bin ton pamuk üretildiğini anımsatan Çalışkan, bu yıl 600 bin ton civarında üretim beklediklerini belirtti.
Türkiye'de pamuğa ihtiyaç olmasına rağmen mısırla olan parite farkından dolayı çiftçinin mısıra yöneldiğini ifade eden Çalışkan "Aşağı yukarı 1 milyon 400 bin ton lif pamuğa ihtiyacımız var. Bu yaklaşık 900 bin ton pamuk ithal edeceğimiz anlamına gelir. Bu, 1,5 milyar doların üstünde bir rakam anlamına geliyor. Eğer mısırla olan parite farkı azaltılırsa çiftçi yeninden pamuk ekecektir. Tekstilin daha sağlıklı hammadde bulabilmesi için 1 milyon ton lif pamuk üretmeliyiz" diye konuştu.
Konuşmanın ardından Hasan Aslan ve Senem Bulut tarafından Karataş ilçesinde yetiştirilen 40'ar kiloluk pamuk sembolik olarak satışa çıkartıldı. Açık artırma sonucunda ürünün kilogramı, 31 liraya Çukobirlik tarafından alındı.
Çukobirlik Genel Müdürü Umut Toklucu, bir gazetecinin geçen yılki açık artırmada pamuğun kilogramının 112 liradan satıldığını anımsatması üzerine, zor bir sezon geçireceklerini tahmin ettiklerini söyledi.
Üreticiye hayırlı bir sezon geçirmesi temennisinde bulunan Toklucu, talep yetersizliğinin yanı sıra pamuk sektöründe ciddi bir ithalat olduğunu ifade etti.
Adana'da Sezonun İlk Pamuğu Satıldı
Adana Ticaret Borsası'nda (ATB) sezonun ilk kütlü pamuk satışı gerçekleştirildi.