Adana'da Turfanda Karpuz Hasadi Basladi

Adana'da Turfanda Karpuz Hasadi Basladi

Türkiye’nin en önemli karpuz üretim merkezlerinden Adana’da tescilli turfanda karpuz hasadi basladi. Tarlada kilosu 11-12 liradan satilan karpuzlar, kamyonlara yüklenerek Türkiye’nin dört bir yanina gönderiliyor.

Ülke genelinde üretilen 4 milyon ton karpuzun yüzde 25’ini karsilayan kentte turfanda karpuz hasadi, deniz kiyisindaki Karatas ilçesi Kapi Mahallesi’nde basladi.

Kentte yaklasik 105 bin dekar üzerine ekilen karpuzda bu yil 700 bin ton verim beklendigi bildirildi.

Tarlada kilosu 11-12 liradan satilan karpuz, iç piyasanin yani sira Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Rusya’ya da ihraç ediliyor.

“1 dönüme 4-5 ton verim aliniyor”

Hasat sirasinda Ihlas Haber Ajansi’na konusan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, “Dünyada Çin’den sonra en fazla karpuz üretimi Adana’da yapiliyor. Karpuz hasat olgunluguna ulasti. Su anda karpuz tarlada 10-12 lira arasinda degisiyor. Su anda yurt disi kapilari açik ancak turfanda karpuz verimi biraz az. Su an 1 dönüme 4-5 ton arasinda verim aliniyor. Ovada hasat baslayinca rekolte 8-9 tona ulasacak” ifadelerini kullandi.

Çiftçinin dönüme maliyetinin 35 bin lira oldugunu anlatan Dogan, “Fiyatlar su anda gayet iyi. Kilogramda çiftçiye maliyeti 9-9 buçuk lira. Çiftçimiz 11-12 liranin altinda karpuzu sattiginda para kazanamaz. Haziran ayinin basinda ovada hasat baslayacak ve hasat bollasacak” dedi.



“Karpuz olgunluga erismeden hasat edilmemeli”

Ham karpuz timlerinin tarlalarda gezip denetim yaptigina dikkat çeken Dogan, daha sonra sunlari söyledi:

“Çiftçimiz karpuzunu hasat etmeden önce ilçe tarim müdürlüklerine müracaat edecek ve onayini aldiktan sonra hasat yapacak. Ham karpuz timleri, ham karpuzlarin piyasaya girmesini engelleyecek. Su anda Adana karpuzumuz tadi, rengi, kokusu ve aromasiyla ünlü bir karpuz. Bu yil geçen seneye oranla ekim alani artti. Çitçimiz karpuzdan para kazaninca ekim alani artti. Havalar çok asiri sicak gitmezse karpuz fiyatlari böyle devam edecek. Çiftçimiz bu sene de para kazanirsa eger ekim alani artacaktir. Ham karpuz kirilmazsa eger fiyatlar düsmez. Karpuz hasat olgunluguna erismeden hasat edilmemeli. Çiftçi ve tüccarlar buna dikkat etmeli.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile