Adana'da Ulasim Ana Plani Çalistayi

Adana'da Ulasim Ana Plani Çalistayi

Adana Büyüksehir Belediyesi’nce düzenlenen Ulasim Ana Plani Çalistay’i yapildi. Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, "Bilim insanlari, uzmanlar ve odalarla is birligi halinde Adana’nin trafik sorununu azaltmak için çalisiyoruz" dedi.

Sheraton Oteli’nde bilim insanlarinin, sivil toplum kuruluslari yöneticilerinin, bürokratlarin ve konuklarin katildigi Ulasim Ana Plani Çalistayi’nin açilisinda söz alan Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar, mega kentlerdeki en büyük sorunlardan birinin trafik oldugunu ifade etti.

Adana’da da issizlik, trafik, hava kirliligi, imar sorunlarinin bulundugunu hatirlatan Baskan Karalar, “Trafik sorununu çözmek için önce bu isin duayenleriyle, bilim insanlariyla görüstük. Ulasim Ana (Master) Plani yapma hedefimiz için çalismaya basladik fakat pandemi bizi yavaslatti. Adana’da yasayan herkes bu isin paydasi ve yogun kamuoyu arastirmalari yapildi. Adana’da bu is daha önce denendi ve yapilamadi. Isimizin zor oldugunu biliyorduk fakat kararli olundugunda yapilabilir hale geleceginin de farkindaydik. Bir yili askin süren çalismalar sonucu bu günlere geldik. Bugün uzun uzun tartisacagiz” dedi.



Metronun islevi

Adana’da metronun günlük 25-30 bin kisi tasidigini belirten Baskan Karalar, bu sayinin en az 250 bin kisi olmasi gerektigini belirtti.

Karalar, “Metro günde 250 bin kisi tasisaydi, yaklasik 200 bin insan isine, alisverise giderken özel aracini kullanmayacakti. Bu da trafik sorununu büyük oranda azaltacakti” diye konustu.

Çalismalar kapsaminda Adana’da altgeçit, üstgeçit ve yeni yollarin nerelere yapilmasi gerektiginin belirlendigini kaydeden Baskan Zeydan Karalar söyle devam etti:

“Halihazirda bunlari yapiyoruz fakat baska nerelere yapilmasi gerektigini belirliyoruz. Bir köprü insa ettiginizde, karsi tarafa geçis yogunlugu saglarsiniz ancak orada trafigin nereye akacagini hesaplamazsaniz olmaz. Bu ve benzeri tespitlerin yapilmasi çok önemli. Beklentimiz bütün bu çalismalar sonucu Adana trafiginin bir nebze rahatlamasi.”

Tramvay hatti

Tramvay hatti için kamuoyu arastirmalarinin sürdügünü kaydeden Baskan Zeydan Karalar, metronun 2. hatti için çalismalari tamamladiklari vurgulayarak sunlari söyledi:

“Dosyamizi Cumhurbaskanimiza ilettik. Bu konuya bir çözüm bekliyoruz. Bu haliyle metronun çalismasi yarardan çok zarar. Yeni stadyuma ulasim konusunda da büyük sorun var.. Maalesef ülkemizde sorun ve kaos olustuktan sonra, zarari azaltilmaya çalisiliyor. Oysa felaketlerden ve sorun yasanmadan önce önlem alinsa, tüm bu kaos yasanmayacak ve her türlü sorun en az zararla atlatilacak.”

Adana’da iklimin bisiklet kullanimi için uygun oldugunu ve bunun yayginlasmasi için çalismalar yürüttüklerini anlatan Baskan Karalar, “Ne kadar insanimizi, ise gidip gelirken sahsi araçlarini kullanmaktan uzak tutabilirsek, trafik o kadar rahatlar. Tüm bunlar için çok degerli bilim insanlariyla, hocalarimizla ve ulasim sorununun paydaslari olan sivil toplum kuruluslariyla, kurumlarla, halkimizla birlikte çalisiyoruz. Dogru yolda ve dogru insanlarla yürüyoruz ” dedi.



Gelecek plani

Adana’daki imar sorununa da deginen Baskan Zeydan Karalar, Ulasim Ana Plani’nin tek basina yetmeyecegini, birlikte yürümesi gereken imar plani için de çalistiklarini söyleyerek, kentin 50 yilini, gelecegini planlamak için, isin tüm paydaslari ve bilim insanlariyla birlikte çalistiklarini belirtti.

Baskan Zeydan Karalar, Ulasim Ana Plani Çalistayi’nin iyi sonuçlar verecegine inandigini açikladi.

Baskan Zeydan Karalar’in konusmasinin ardindan Adana’da Ulasimin Gelecegi konulu panel gerçeklestirildi.

Doç. Dr. Fikret Zorlu’nun moderatörlügünü üstlendigi panelde Istanbul Büyüksehir Belediyesi Ulasimdan Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Ibrahim Orhan Demir ve Prof. Dr. Haluk Gerçek görüslerini aktardi.

Çalistay daha sonra Adana Ulasim Ana Plani Tanitim Sunumu, Yuvarlak Masa Çalismasi, Yuvarlak Masa Degerlendirme Sunumlari ile devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile