Adana'dan Istanbul'a Tasinan Depremzede 220 Bin Lira Dolandirildi

Adana'dan Istanbul'a Tasinan Depremzede 220 Bin Lira Dolandirildi

Merkez üssü Kahramanmaras olan depreme Adana’daki evlerinde yakalanan Güney Topuz ve esi Mesude Topuz, Istanbul’a tasindi. Liseyi Istanbul’da okuyan kizlarinin arkadasinin ailesiyle tanisan Topuz ailesi deprem felaketinin ardindan bir de dolandiricilik soku yasadi. Kendisini isadami olarak tanitan Aydin Efe’nin ucuz araç alacagini iddia etmesi üzerine kendi aracini satan depremzede 220 bin lirasini kaptirdigini öne sürdü. Güney Topuz, daha önce de adi dolandiricilik olayina karisan Aydin Efe’den sikayetçi oldu.

Topuz ailesi, 6 Subat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardindan Adana’daki evinden Istanbul’a tasindi. Topuz ailesi, annelerinin yakinina Gaziosmanpasa Hürriyet Mahallesi’ne tasindi. Iddiaya göre, okumak için 3 yildir babaannesinin yaninda olan liseli kiz, arkadasinin ailesiyle kendi ailesini tanistirdi. Kendini is adami olarak tanitan Aydin Efe ile tanisan Güney Topuz, ucuz araç aldigini iddia etti. Kendi aracini satan Güney Topuz, güvenerek Aydin Efe’ye parça parça olarak toplamda 220 bin lirasini kaptirdi. Paralari parça parça farkli zamanlarda sadece elden teslim aldigi öne sürülen Aydin Efe’nin, 3 ay geçmesine ragmen arabayi Güney Topuz’a vermedi. Parasini isteyen depremzede her seferinde ret cevabi aldi. Tehdit edildigini de öne süren Güney Topuz, Aydin Efe hakkinda savciliga suç duyurusunda bulundu.

Dolandirici oldugu iddia edilen Aydin Efe’nin, Nilay P. hakkinda dolandiricilik iddiasi

Dolandiricilik iddiasiyla suçlanan Aydin Efe, 1.5 yil boyunca iliski yasadigi Tekirdag’in Çorlu ilçesinde emlakçilik yapan bir kadin tarafindan evlenme vaadiyle 328 bin lira dolandirildigini öne sürmüstü. Savciliga sikayette bulunan Efe, “Önceden böyle kandirdigi çok kisi olmus. Bu kadin gerçek bir dolandirici, ceza alsin istiyorum” derken, Nilay P. ise iddialara, “Iddialar dogru degil, bana ve arkadasima borcu vardi” yanitini vermisti.

"Bana ’Is adamiyim, sana is bulurum’ dedi"

Merkez üssü Kahramanmaras olan depreme Adana’da oturduklari evde yakalandiklarini söyleyen Güney Topuz, “Ruhsal ve inanilmaz bir korku içinde depremi yasadik. Ondan sonra ailecek bir karar vermek zorunda kaldik. Biz Istanbul’a annemizin yanina gelelim. Kizim Istanbul’da babaannesinin yaninda ikamet ediyordu. Üç yildan beri okudugu okulda okul arkadasi olan kiz arkadasi ailesiyle devamli görüsüyorlardi. Biz de Adana’da ailesiyle telefon üzerinden görüsüyorduk. Güveniyorduk, kizima manevi bir babalik yapiyordu. Aydin Efe adli kisi, biz buraya geldikten sonra Subat’in sonunda geldik. Dedi ki sizinle bizi yemege çagiriyorlar. Ailece tanismak istiyorlar dediler. Biz de olur dedik ve ailece yemege gittik. Tanisma esnasinda yemekte Aydin Efe’yle muhabbetimizde sen su an depremzedesin. Isin yok. Paraya ihtiyacin var ‘Evet dogrudur’ dedim. Ben 10 yil çalistigim is yerinde tazminat hakkimi kazandim. Sonra dedi ki ben is adamiyim. Sana is bulurum. Ben dedi arabalar alip satiyorum. Ben de kendisine su an bir arabam var. Ben dedim bunu satsam. Siz dedim bana destek olursaniz dedim. Ben de dedim ekmek parasi kazanmak istiyoruz. Sonuçta bir depremzedeyim. Paraya ihtiyacim var. Mantikli geldi. Bana güven verdi” dedi.



"Toplam 220 bin lira verdim"

Dolandirici oldugu iddia edilen Efe’ye devamli elden para verdigini öne süren Topuz, “Aradan iki üç gün geçtikten sonra ben arabami 270 bin liraya sattim. 10 yillik tazminatim da vardi. ’Ben sana bir araba buldum, Alir misin?” dedi.

320 bin liraya dedi sana verecegim. ’Olur’ dedim. ’Sen o zaman bana ilk etapta bir 50 bin lira ver. Aracin dedi evraklarini hazirlatayim’ dedi.

Dedim ki ’IBAN’inizi verin. IBAN’inizi atayim. Ben bu kadar parayi nasil elden vereyim?’ dedim. ’Ya evimiz yakin . Sen bana güvenmiyor musun?’ dedi.

Yani ilk para verisim Sabah saat 9-10 civariydi. Ögle saatlerinde tekrar telefon etti. ’Bana bir 25 bin daha lazim. Arabanin borcu fazlaymis’ dedi.

’Artik ne borcu, ne evrak parasi abi tamam’ dedim. Bir 25 bin daha verdim. Aksam 5 oldu. Dedi ki ’bana bir 20 bin lira daha lazim’ dedi.

Tamam abi dedim. Ben de gidip bankadan çekiyorum. Arabasina biniyorum. Parayi teslim ediyorum. Ertesi sabah oldu. Bana dedi ki para lazim dedi.

’Abi dün verdim ben size?’ dedim. ’Ya iste son seylere geldik. Hazirliklar bitti’ dedi.

Tamam abi dedim 33 bin lira daha verdim. Toplamda ben nisan ayinin dördüyle 10’u arasinda toplamda 220 bin TL elden para verdim. Bir tanesi 20 bin lira arkadasinin IBAN’ina gönderdim. Dedi ki arkadasimin IBAN’ini at beni ara” diyerek konustu.



"Devamli bahaneler sundu, sonra savciliga verdim"

Araba gelmeyince verdigi parayi geri istedigini söyleyen depremzede Topuz, “Ondan sonra aradan böyle bir hafta geçti. Aydin abiye arabayi sordum ’Iste su an seçim yaklasiyor. Bayram var. Bilmem ne var’ dedi.

Bu 3 ay içerisinde ne araba, ne para geldi. Yani artik zaman ilerlemeye basladi.

Üç ay geçti, ’Aydin abi artik parami o zaman geliyor ödeme yap’ dedim. Tamam dedi.

Bugün yarin her gün bir bahaneler. Ben de artik bu isi adli yönden, karar verdim. Gittim savciliga basvuruda bulundum. Ben ne zaman parami isteyince bana bu sefer tehdit etmeye basladi.

Benim çalistigim sirketimin ismini vermiyorum. ’Bana FETÖ’cüsün sen. Ben senin geçmisini biliyorum. Kari gibi adamsin. Senin alnini karislarim’ dedi.

’Seninle yarin görüsecegiz ne yapmaya çalisiyorsunuz? Aydin abi’ dedim. Ben sizden parami istiyorum. Benim. Ben depremzedeyim. Ben 4 aydan beri çalismiyorum. Benim paraya ihtiyacim var. Benim birikmis is tazminatim bu paranin içinde. Aracimi sattigim miktar bu arabanin içinde. Yani su an ben ne yapacagimi bilmiyorum kendisine halen ulasamiyorum. Her ulastigimda da bugün yarin diyerek beni oyaliyor ve su an ne yapacagimizi bilmiyoruz” seklinde konustu.



"Biz onlara inandik, güvendik"

Dolandirici oldugu iddia edilen Efe’nin ailesine çocugunu emanet ettigini söyleyen anne Mesude Topuz, “Biz o iki depremi de içeride yasadik ve ruh sagligimiz gerçekten de yerinde degildi. Kendimiz aslen Istanbullu oldugumuz için artik Adana’da kalmanin da bir önemi olmadigini o yüzden de Istanbul’a gelmeye karar verdik. Geldigimizde benim kizim zaten 3 yildir burada yasiyordu babaannesiyle. Babaannesiyle yasadigi için de okul etrafinda, çevresinde. En deger verdigi kiz arkadasi ailesi tarafindan gerçekten biz de inaniyorduk. Annesiyle görüsüyordum, ailesiyle görüsüyordum. Ailece çok iyi insanlardi. Ben yine kötü insanlar demiyorum ailesi için. Onlara zaten inandigim için, güvendigim için kizimi emanet ettigim bir nevi. Ama depremden geldim burada. Zaten tam normal yasadigim deprem psikolojisiyle iyi bir kafa yapisina sahip degildik. Geldik destek oldular bize. Allah razi olsun. Yemege çagirdilar. Çaya çagirdilar. O süre zarfina gittik geldik. Biz onlara inandik, güvendik. Bu süre zarfinda ama hiçbir sekilde esimin haberi olmasin. Ailemin haberi olmasin. Iste yuvam dagilir, yuvam bozulur. Benim esim böyle seyleri sevmiyor diyerekten bize hep bu sekilde yanasti. Ben defalarca esime, yok esine söyleyecegim dedigim halde ya iste tamam karistirmayalim. Belki gerçekten esi ihale islerine girmesini istemiyor diyerekten bizi susturdu bir nevi. Ama ben magdurum” dedi.



"Elini vicdanina koysun"

Para kazanmanin zor oldugunu ve Efe’ye verilen para içerisinde 7 yillik kendi tazminatini oldugunu ifade eden depremzede Mesude Topuz, “Bakin ben tekrar söylüyorum, ben depremden geldim benim yaklasik bir 7 yillik çalisma hayatimda tazminatim ile esimin 10 yillik çalisma hayatinda bir tazminati ve ben insanlara inanan, güvenen insandim. Ben yillardan beri çalisan bir is kadiniyim. Ya çevremde iyi kötüyü anlayacak kadar tabii ki bilen bir insanim ama kendini o kadar iyi tanitip da ailesi, ailemin içine girip de kizimi öncelikle sahiplenip ilk önce kizimi avucunun içine alip da daha sonrasinda kendini bize iyi gösterip de bizi bu sekilde avucunun içine alan bir insana nasil güvenmeyim? Siz söyleyin. Yani Insanlar kolay yoldan para kazanmiyor. Ama eger kendisi kolay yoldan bu sekilde parayi kazaniyorsa, elini vicdanina koysun. Yani çocuklarimiz var. Gerçekten ben artik adalet istiyorum” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile