Adana Kent Kitaplığı Okurları Bekliyor

Adana Kent Kitaplığı Okurları Bekliyor

Çukurova bölgesinde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemini kapsayan yayınlardan oluşan kent kitaplığı, okurlarını bekliyor.

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan, tüm Çukurova'yı içine alan koleksiyonda, yerli ve yabancı kaynaklı her türlü yazılı, görsel ve işitsel bilgi kaynakları olmak üzere gazete, dergi, kitap, fotoğraf, rapor, tez, harita ve benzeri objeler yer alıyor.

Kısa süre önce duyurusu yapılmasına rağmen gerek satın alma gerekse bağışçılar yoluyla hızla büyüyen kitaplıkta şimdilik sadece basılı olmak üzere bin eser yer alıyor.

Elektronik ortamda yer alan yayınların da derleneceği, eldeki yayınların elektronik ortama aktarılacağı kent kitaplığı, araştırma ve yayın hazırlamada merkez görevini üstlenecek.

Çukurova bölgesinde basılmış veya bu bölgeyi konu alan eserleri barındıracak kitaplık, Çukurova bölgesi ile ilgili araştırma yapmak isteyenler için bir başvuru kaynağı olacak.

Yörenin 1924, 1927, 1928 yıllarına ait pamuk tarımına dair tohum, elyaf gibi teknik konuları içeren eski Osmanlıca kitapların bulunduğu kitaplıkta, 1909'da Fransızca basılmış ve Adana'da tarımı desteklemek için kurulması düşünülen finans kurumlarına rehberlik edecek rekolte raporları, Ümit Yaşar Oğuzcan'ın babası Lütfi Oğuzcan'ın yazdığı Kurtuluş Savaşı Hatıraları gibi kitaplar yer alıyor.

Kitaplıkta ayrıca Şükrü Enis Regü, Hamit Salih Asyalı, İdris Ahmet Pura, Ziya İlhan Zaimoğlu gibi Cumhuriyet döneminin Adanalı edebiyatçılarının kitapları bulunuyor.

- Çukurova hakkında bilgi ve belge

Rektör Prof. Dr. Adem Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana ve Çukurova Bölgesi'ne dönük bir strateji içinde olduklarını söyledi.

Adana ve Çukurova araştırmalarına kaynaklık edecek esaslı bir kütüphane kurduklarını ifade eden Ersoy, şunları kaydetti:

"Adana ve çevresiyle ilgili yayınlanmış her türlü yazılı, basılı, görsel ve işitsel bilgi ve belgeleri toplama, düzenleme ve hizmete sunma yolunda önemli bir aşama kaydettik. İlerleyen süreçte merkez kütüphanemiz dahilinde daha da büyüyecek olan Adana Kent Kitaplığında telif sorunu olmayan tüm bilgi ve belgeleri elektronik ortamda tüm ilgililere ulaştıracağız. Çukurova'nın hafızasını kayıt altına almaya çalışıyoruz."

Ersoy, Çukurova hakkında sahip oldukları her türlü bilgi ve belgenin, bölgeyi bir adım daha ileriye götürmede başvuru kaynağı olacağına dikkati çekti.

Bilgi ve belgelerle bölge hakkında bir bilinç oluşacağını vurgulayan Ersoy, "Bilgisine sahip olduğumuz Çukurova, bilincine vardığımız 'Çukurova' demektir. Bilgi ve bilinçle ele aldığımız Çukurova ise 'gelecek' demektir. İçinde Adana, Çukurova hatta Akdeniz olan her türlü girişime destek olmaya, el vermeye hazırız" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile