Adana’nın 1/25 Binlik Nazım İmar Planı Meclisten Geçti

Adana’nın 1/25 binlik nazım imar planı, Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğu ile geçti.

Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ‘leke plan’ olarak tanımlanan 1/25 binlik nazım imar planının kentin bütününü kapsadığını söyledi. Yaklaşık sekiz aydır üzerinde çalışılan planda E–5’in kuzey ve güneyini bütünleştiren bulvarların yer aldığına işaret eden Aldırmaz, “Ayrıca emniyet, milli eğitim müdürlüğü gibi kurumlarla çalışmalar yaptık. Nüfus yoğunluğunun olduğu yerlerde resmi kurum ve cazibe merkezleri dışarıya taşınacak.”dedi.
Parsel bazında hiçbir çalışmanın yapılmadığını ifade eden Aldırmaz, ilk defa derli toplu ve jeolojik raporları hazırlanan bir 25 binlik planın yapıldığını kaydetti. Yeni 25 binlik planın ‘tıkanan’ inşaat sektörüne de hareketlilik getireceğini vurgulayan Aldırmaz, “Toprak o kadar kıymetsiz değil. Toprak ve arsanın daha verimli kullanılması ilgili bir yapılanma ortaya çıktı. Planda Yaban Hayatı Korumu Alanı olduğu gibi korundu. Burayla ilgili yasa değiştiği zaman özel olarak tekrar ele alınacaktır.”şeklinde konuştu. 25 binlik İmar Planı’na yapılan itirazların daha çok yoğunluklara ilişkin olduğuna değinen Aldırmaz, hak sahiplerinin önemli bir kısmının elindeki mahkeme kararlarının uygulanması gerektiğini hatırlattı. Aldırmaz, şunları söyledi: “Hiçbir kimseye bir rant dağıtan bir uygulama yapılmadı. Plan tek tek incelendiğinden bu kadar uzun sürdü. Bir hata gördüğümüzde bundan dönmek de fazilettir. 25 binlik planlar meclisteki parti gruplarının elinde mevcut. İsteyen herkese de bilgi verebiliriz. Kimsenin rant hesabı yok, Adana’nın önünü açmayla ilgili çalışmadır.”

HİÇBİR TARIM ARAZİSİ İMARA AÇILMADI
Büyükşehir Belediyle Meclis Toplantısı’nda üyelere bilgi veren İmar Komisyonu Başkanı MHP’li Meclis Üyesi Ömer Seyfettin Turhan ise şehrin tamamını içine alan 25 binlik plana yapılan itirazlarda lokal değerlendirmelerin de yapıldığını belirtti. Plana yüzde 90 daha önce hazırlanan plan kararlarının yansıtıldığının altını çizen Turhan, şu detayları verdi: “Planda 2 adet üniversite alanı belirlenmiştir. Seyhan Nehri üzerinde 6 adet köprü noktası tespit edilmiştir. D–400 otoyolunun güney kısmında halka şeklinde 5 adet ana arter yol planlanmış. Bu bölgede bulunan çarpık yapılaşmış alanların kentsel dönüşümüne de katkı sağlayacak şekilde konumlandırılmıştır. Merkez ilçelerde küçük sanayi alanları oluşturulmuştur. Yeni Adana Otogarı içen bir saha planlanmıştır. Stadyum ve sağlık kampus alanları belirlenmiştir.”
Güney Kuşak Bulvarı ve buna paralel olarak demiryolu güzergâhının planlandığını açıklayan Turhan, ilk defa Toprak Koruma Kurulu ile görüşü alınarak, hiçbir tarım arazisinin imara açılmadığını dile getirdi.
Kentin sosyolojik, demografik ve teknik özellikler dikkate alınarak eskimiş ve fiziksel olarak ömrünü tamamlamış bölgelerinde gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm alanlarının önünün açıldığını bildiren Turhan, “Hava alanı uçuş planına göre hazırlanmıştır. Arkeolojik sit alanları planlamaya dahil edilmiştir. Adana deprem bölgesi olması sebebiyle planlama çalışmalarında bu hassasiyet göz önünde bulundurulmuştur.” bilgisini verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile