Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi’nin, bölgede böbrek bekleyen hastaların yoğunluğu nedeniyle başlattığı çalışmalar sonucunda, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne Sağlık Bakanlığı’nca "Böbrek Nakli" ruhsatı verildi.
Adana Valisi Mustafa Büyük, ruhsat töreninde yaptığı konuşmada, organ nakli konusunun, toplumun en fazla duyarlılık gösterdiği konuların başında geldiğini belirtti. Türkiye genelinde 28 bin 432 organ bekleyen hasta bulunduğunun altını çizen Büyük, "Bölgemizdeki sağlık hizmetlerinde birinci derecede bizlere destek veren Necdet Ünüvar hocamıza ve bu merkezin açılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da, Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin organ nakli ruhsatını almasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Organ nakli, en zor durumda olan insanların en çok istifade edebilecekleri bir hizmet alanı. Organ naklinin yapılabilmesi için organ nakli ihtiyacının olması gerekir ki var; 28 bin civarında organ nakli bekleyen hastamızın olduğunu biliyoruz. Organ naklini verecek bir mekanizmanın olabilmesi; bu canlı olabilir, kadavra olabilir. Üçüncüsü bu organizasyonu yapacak bir ekip ve ekipmanın olması. Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi öteden beri Türkiye’de ve hatta dünyada yapılabilecek her türlü tıbbi işlemin yapılabilmesi için bir irade ortaya koydu ve iddiasını da yaptığı birçok hizmetle kanıtladı. Bugün de Organ Nakli Merkezi ruhsatına kavuşuyor. İnanıyorum ki buradan çok sayıda vatandaşımız istifade edecektir" diye konuştu.
Kayseri, Niğde, Gaziantep, İçel, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye’nin dahil olduğu 9 ilin organ nakli koordinasyonlarının Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi tarafından yapıldığına dikkat çeken Ünüvar, "Sağlık alanında bölgesinde lider olan Adana, çevresine de hizmet veriyor" dedi.
Organ nakli konusunda vatandaşları daha duyarlı olmaya davet eden Ünüvar, şunları söyledi:
"Bu konuda geçmişte dini hassasiyetler konusunda bir takım tartışmalar yapıldı. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığımız Fetva Kurulu çok net mesajını verdi, organ naklinin caiz olduğunu hatta sevap olduğunu açıkladı. Bu tereddüt de ortadan kalktığına görev daha fazla organ bağışı bekliyoruz. Adana organ bağışında Türkiye’de 5. sırada. Üst sıralara çıkmak için organ bağışında sayıyı artırmalıyız."
Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özer ise, organ bağışı ve organ nakli sayısının yetersizliği nedeniyle, tedavi gören birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybettiğini belirtti. Ülkemizde nüfus başına düşen kadavra verici sayısının Avrupa Birliği ülkelerine oranla 4-5 kat daha az olduğunu vurgulayan Özer, son kayıtlara göre ülkemizde toplam 55 bin 451 diyaliz hastası bulunduğunu kaydetti. Özer, böbrek nakli bekleyen hastaların yoğunluğu nedeniyle başlattıkları çalışmalar sonucunda Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin ’Böbrek Nakil Merkezi’ olarak Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırıldığını ifade etti.
Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi’nin faaliyete geçtiği 2007 yılı ekim ayından bugüne kadar tespit edilen toplam bin 206 beyin ölümü vakasında, 217 donörden alınan 664 organın kullanıldığını belirten Özer, şunları kaydetti:
"Bakanlığımız verilerine göre; ülkemizde sisteme kayıtlı 22 bin 258 böbrek, 551 kalp, 2 bin 174 karaciğer, 36 akciğer, 1 ince bağırsak, 4 kalp kapağı, 246 pankreas ve 3 bin 162 kornea olmak üzere ülkemizde toplam 28 bin 432 kişi organ beklemektedir. İlimizde 2008 yılı başından bu yana 6 bin 583 kişi yaşarken organ bağışında bulunmuştur. Bu sayı ile ilimiz, ülkemizde en çok bağış yapılan 5. il konumundadır. Bu vesileyle tüm vatandaşlarımızı organ bağışında bulunmaya davet ediyoruz."
Vali Büyük ve Milletvekili Ünüvar, konuşmaların ardından, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi yönetimine "Organ Nakli Merkezi" ruhsatı verdi.
Adana Numune Hastanesi’ne Böbrek Nakli Merkezi
Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Böbrek Nakli Merkezi açıldı.