ATO’nun Haziran ayı olağan Meclis toplantısı Tarkan Kulak Başkanlığı’nda gerçekleşti. Toplantının açılışında konuşan Tarkan Kulak, 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerin hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Bundan sonraki süreçteki beklentimiz, Hükümetin kurularak ülkemizin refah düzeyinin artırılmasına yönelik projelerin hızla hayata geçirilmesidir” diye konuştu.
Mayıs ayı mizanı ile Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu’nun okunup, oybirliğiyle kabul edilmesinin ardından söz alan ATO Başkanı Atila Menevşe, ATO üyelerinin Ramazan ayını kutlayarak, “Ramazan, özündeki rahmet, merhamet, bereket ve canlandırdığı sevgi, kardeşlik ve paylaşma duygularıyla toplumsal hayatımıza huzur ve barış getiriyor. Ramazan paylaşma ve dayanışmaya vesile olan bir ay. Oda olarak, TOBB’un da katkılarıyla, sosyal sorumluluğumuzu yerine getirdik ve bu yıl da 1500 Ramazan kolisini sizlerin eliyle ihtiyaç sahiplerine dağıttık. Dilerim Ramazan’ın bolluğu bereketi ve paylaşma sevinci yıl boyu sürer” dedi.
Konuşmasında, Adana Ticaret Odası’nın kentin ekonomik sorunlarına yönelik yaptığı çalışmalara da değinen Menevşe, şu andaki en temel sorunlardan birinin tanıtım olduğunu söyledi.
İlk etapta Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.’yi kurmayı hedeflediklerini ifade eden Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü:
“Adana tanıtım konusunda sıkıntı yaşayan bir kent. Ülke içinde bilinirliği az ve hatta mevcut bilinirliği de yanlış. Adana bir dönem filmlere konu olmuş pamuk ağaları ve zengin sanayicileriyle, biraz da adliye haberleriyle bilinir. Örneğin Adana’nın 8 bin yıldır insanların yerleşik olarak yaşadığı bir kent olduğu, Efes’ten daha büyük ve dünyanın en eski kutsal kentinin (Kizzuwatna) Adana’da şu anda gün yüzüne çıkarıldığı, Kur’an-ı Kerim’de de bahsi geçen ve ölümsüzlük ilacının mucidi Lokman Hekim’in Adanalı olduğu bilinmez. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde dünyanın en bereketli ovası olarak Çukurova’dan bahsettiğini, dünya üzerinde yaşayan en eski köprünün 2000 yaşını dolduran Taşköprü olduğunu, Türkiye’nin en çok sanatçı ve sporcu yetiştiren kentinin Adana olduğunu çoğu kesim bilmiyor. Uluslararası boyutta da Türkiye’ye Irak ve Azerbaycan’dan ulaşan ham petrolün tamamının Adana’dan dünyaya dağıtıldığı ve Adana’nın Rotterdam’dan sonra Ortadoğu ve Avrupa’nın 2. büyük enerji aktarım üssü olma yolunda ilerlediği bilinmez. Adana’nın yatırım ve ticari işbirliği olanakları, arsa temini, işgücü, lojistik, hammadde temini avantajları bilinmez. Yani Adana’nın tarihi, sanatı, sanayisi ve ticareti pek bilinmez. Bu saydığım konulardan her biri üzerinde uzun çalışmalar yapılabilecek ayrı bir proje ve pazarlama konusudur. Türkiye’de ve hatta dünya ölçeğinde bu konuların lansmanı hiç yapılmamış ve kentin tanıtım alanı tamamen boş bırakılmıştır. Adana kültür, sanat, turizm, tarım, ticaret ve sanayide dünyanın birçok kentine göre rekabetçi koşullara sahip olmasına karşın bu yönümüz ortaya çıkarılmamış, bu nedenle turist ve yatırımcı çekememiştir. Oysa geçtiğimiz yıllarda Adana Portakal Çiçeği karnavalıyla iyi bir tanıtım rüzgarı yakaladı. Sivil inisiyatif olarak ortaya çıkan bu karnavalı artık kurumsal bir yapıya dönüştürmek ihtiyacı hissediliyor. Bizim böyle bir kurumsal yapı kurmamız halinde başta karnaval olmak üzere çeşitli tanıtım etkinliklerini bu şemsiye altında sürdürebileceğiz.”
Kurulması planlanan 1 milyon TL sermayeli şirkete Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Borsası ve Adana Organize Sanayi Bölgesi’nin de ana ortak olarak katılacaklarını söyleyen Menevşe, “Bu oluşumda çok geniş olmayan bir ortaklık yapısı istiyoruz çünkü bu şirketin kalabalık ve hantal bir yapıda değil aktif ve dinamik bir yapıda olmasını hedefliyoruz. Gelir beklemediğimiz şirketin profesyonelce çalışmasını ve kuruluş sürecinin ardından kendi kaynaklarını kendi yaratacak bir yapıyla sürmesini istiyoruz. Şirketimizin bir yandan Adana’nın tanıtımını ve yatırımcılara pazarlamasını yaparken bir yandan da gelir getirici faaliyetlerle kendine kaynak yaratmasını planlıyoruz. Kentin ekonomisine somut ve fiili katkılar sunabilmek için, lobicilik ve tanıtım faaliyetleriyle birlikte, kalkınma-yatırım-iş geliştirme faaliyetlerini de sürdürmesini planlıyoruz. Adana ve çevresi için, başta turizm, yatırım, eğitim, sağlık ana sektörleri olmak üzere bütüncül bir havza yaklaşımıyla etkili ve verimli tanıtım ve pazarlama faaliyetlerini, geleneksel ve dijital medya kullanarak planlı ve programlı bir şekilde yürütmesini, yerli ve yabancı hedef kitlelere yönelik yeni ürünler geliştirmesini, şehrin markalaşma faaliyetlerini planlamasını ve yürütmesini, tanıtım ve pazarlama politikaları geliştirmek için ilgili yerel, ulusal ve yabancı kurum, kuruluş ve kişilerle iletişim ağı oluşturmasını istiyoruz” diye konuştu.
Menevşe’nin konuşmasının ardından ATO Meclisi, Yönetim Kurulu tarafından teklif edilen Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.nin kurulması yönündeki teklifi oy birliğiyle kabul etti.
'Adana Tanıtım Ve Kalkınma AŞ' Kuruluyor
Adana Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Atila Menevşe, Adana’nın sahip olduğu birçok özelliğin tanıtım eksikliğinden dolayı iyi değerlendirilemediğini belirterek, “Kentimizin her alandaki tanıtımını üstlenecek bir oluşuma ihtiyaç var. Adana Ticaret Odası olarak diğer gelişmiş illerde olduğu gibi bu çalışmaları profesyonel bir şekilde tek elden yönetecek Adana Tanıtım ve Kalkınma A.Ş.’yi hayata geçirerek bugüne kadar ekonomimize yansıtamadığımız artıları katma değere dönüştüreceğiz” dedi.