Adana Ulu Camisi'nden Çalinan Çiniler Ve Konya'dan Kaçirilan Çini Pano Hollanda'dan Türkiye'ye Getirildi

Adana Ulu Camisi'nden Çalinan Çiniler Ve Konya'dan Kaçirilan Çini Pano Hollanda'dan Türkiye'ye Getirildi

Yasa disi yollarla Türkiye'den çikarilan Adana Ulu Cami çinileri ile Konya kökenli çini pano Hollanda'dan yurda getirilerek, Ankara Etnografya Müzesine teslim edildi.

Kültür ve Turizm Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, Hollanda'daki bir müzayede evince 4 Haziran 2020'de düzenlenen "Islamic Art Auction" adli müzayedede satisa sunulan çini karolar ve çini pano ile 20 Ekim 2020'de düzenlenen "Islamic and Asian Art" adli müzayedede satisa sunulan çini karonun Türkiye kökenli oldugu ve yasa disi yollarla Türkiye'den çikarildigi belirlendi.

Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü ile Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlügü uzmanlari, çinilerin 16. yüzyila ait oldugunu ve Adana Ulu Camisi'nden çalindigini tespit etti. Uzmanlar, çini panonun da Konya'ya ait oldugu degerlendirdi.

Interpol tarafindan Çalinti Sanat Eserleri Veri Tabani'nda yayinlanan eserlerin iadesi için Içisleri Bakanligi KOM Daire Baskanligi ve Disisleri Bakanliginin da katkilariyla girisimlerde bulunuldu.

Müzayede evi ile temasa geçilerek, eserlerin yasa disi yollarla Türkiye'den çikarildigina iliskin deliller sunuldu.

Eserler, Türkiye'nin Lahey Büyükelçiligince yapilan islemlerin ardindan dün diplomatik kargo olarak Türk Hava Yollari araciligiyla Ankara'ya ulastirildi.

Eserler Ankara Etnografya Müzesine teslim edildi.

???????

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile