Saha gezisi yapan İzmir ekibi, tarımın sorunlarının çözümü konusunda ortak hareket etme kararı aldı.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Behçet Homurlu, birlik binasında gerçekleşen toplantıdaki konuşmasında, Adana Çiftçiler Birliği 'nin 1930 'da kurulmuş Türkiye 'nin ilk sivil toplum ve çiftçi kuruluşu olduğunu, köklü geçmişiyle çiftçisinin sesi olmaya gayretini sürdürdüğünü kaydetti.
Homurlu, ' 'Buraya hiçbir zaman siyaset girmedi. Hepimizin faklı siyasi görüşlerinin olduğu günler de oldu ancak, bu kapıdan girdikten sonra çiftçinin sorunlarının dışında bir konu gündeme gelmedi. Birliğimiz, hükümetler düzeyinde her zaman itibarlı oldu ' ' dedi.
Hükümetten her zaman mantıklı taleplerde bulunduklarını, hiçbir zaman hissi davranmadıklarını anlatan Homurlu, ' 'Dünyada 100 lira olan buğdaya, 'biz 150 'ye mal ediyoruz, 200 lira verin ' demedik. Ortaya hayali rakamlar koymadık. Hep gerçek maliyetler ve çiftçi karını koyduktan sonraki fiyatlardan söz ettik. Biz maliyeti bildirir, 'çiftçi karı bu olmalı ' deriz. ' ' şeklinde konuştu.
İzmir 'de tarımsal üretim örgütleri ve tarımsal sanayi temsilcilerinin üç yıl önce kurduğu İzmir Tarım Grubu (İTG) Başkanı Mahmut Eskiyörük ise, tarım kesiminin tüm temsilcilerince ortak bir akıl oluşturup Ankara 'da alınan kararların doğru alınmasını sağlayacak bir güç birliğinin mutlaka sağlaması gerektiğini vurguladı.
KAYIPLARIMIZ İSTİKRARSIZLIKTAN KAYNAKLANIYOR
Eskiyörük, en önemli sorunun üreticinin ne ekeceğini bilememesi olduğunu belirterek, ' 'Bugün Türkiye tarımında birçok bölgelerde tarımsal dönüşümler oluşuyor. Örneğin; İzmir 'de bizimde ovalarımız pamuk tarlalarıyla kaplıydı, ama şimdi göremezsiniz artık. Şimdi mısır tarlaları var. Hayvancılık son yedi yılda yüzde yüz arttı, meyvecilik sebzecilik gelişti. Tabi bu değişimden dolayı da birde en büyük kayıplarımız istikrarsızlıktan kaynaklanıyor. Bu kayıpların faturasını maalesef hep üretici ödedi ve ödemeye devam ediyor. Tarımda fiyat istikrarı yok, çok dalgalı bir piyasa var. Çiftçimiz ne ekeceğini bilmiyor. Rastgele bir üretim yapılıyor.Ülkemizde üretim planlanması yok. Planlama yapamıyorsunuz çünkü veriler yok. Neyin ne kadar üretildiği tam olarak bilinmiyor. Önce kayıt dışının ortadan kalkması gerekiyor ' ' dedi.
Türkiye 'de karar alıcılara yön verecek bir gücün oluşması gerektiğini savunan Eskiyörük, şunları kaydetti: ' 'Her şeyden önce fiyat istikrarının oluşması gerekiyor. Çünkü eğer çiftçi dönemsel, kısa bir dönemde olsa bir zarar ettiği zaman bunun yarasını zor kapatıyor. Türkiye 'nin, üretebildiği ürünleri ithal etmesi Türkiye 'nin ayıbıdır. Ben bir Türk olarak utanıyorum yani biz bugün dünyaya hayvansal bitkisel üretim ihraç etmemiz gerekirken ithalat benim zoruma gidiyor. Hepimizin zoruna gidiyor. Ama biz işte o ortak akılla bu mesafeyi en kısa zamanda kapatacağımızı düşünüyorum. ' '
' 'Önce kendimizi sorgulamalıyız ' ' görüşünü dile getiren Eskiyörük, çok başlılık yerine tek sesliliğin sağlanması ve sorunlara ortak çözüm aranması gerektiğini savunarak, şöyle devam etti: ' 'Türkiye 'nin bir gerçeği var, bir tarım memleketinde yaşıyoruz. Tarımı ihmal etmek mümkün değil. Tarım, aslında Türkiye için bir fırsat ve müthiş bir potansiyel mevcut. Ama bizim geldiğimiz noktada maalesef geç kalınmışlık var. Eğer buraya yoğunlaşılırsa bu mesafe kısa zamanda kapatılıp dünyada söz sahibi olacağımıza inanıyorum. Bundan böyle sizlerle işbirliği içinde çalışarak, hedefe birlikte daha rahat ulaşacağımıza inanıyorum. Biz farklı siyasi görüşlere sahip olabiliriz ama sorunlarımız aynı. Öyleyse bu konuda ortak noktada birleşmek zorundayız. Bu güzel davet için Adana Çiftçiler Birliğine teşekkür ediyorum. En kısa zamanda Adanalı çiftçileri de İzmir 'de konuk edip, çalışmalarımızı tekrar gözden geçirmeyi, işbirliğimizi güçlendirmeyi umut ediyorum. ' '
Çiftçiler Birliği 'nde düzenlenen toplantıya, başkan Behçet Homurlu, İkinci Başkan Mutlu Doğru, Çiftçiler Birliği yönetim kurulu üyesi ve Adana Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Remziye Karabucak, Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Oana Çorat, yönetim kurulu üyeleri Selami Pakyürek, Selçuk Gücüm, Çukobirlik eski Yönetim Kurulu Başkanı Osman Gökçe,Tavaş Genel Müdürü Mehmet Erel, Çelemli Belediye Başkanı Hüseyin Özaydın, Adana Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yaşar Kahya, Adanalı çiftçilerden Fırat Özkan, Sinem Özkan Başlamışlı, Yeşim Ağagil ile diğer davetliler katıldı.
Çiftçiler Birliğinde gerçekleştirilen toplantının ardından heyet, tarım alanları ve çeşitli işletmelerde incelemelerde bulundu.
Adana ve İzmir Üreticileri Omuz Omuza Verdi
İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük’ün de aralarında bulunduğu heyet, Adana Çiftçiler Birliğini ziyaret etti.