Adana'ya 'Balık Avlayan Eros'Lu Tanıtım

Adana'ya 'Balık Avlayan Eros'Lu Tanıtım

Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD), 4. Çukurova Zirvesi’ndeki özel stantları ve konuklarına hediye ettiği at üstünde balık avlayan Eros figürlü mozaiğin işlendiği el yapımı vazo ile Adana’nın tanıtımına katkı sundu.


Çukurova GİAD’ın bu yıl 4.’sünü düzenlediği Çukurova Zirvesi, geniş katılımla gerçekleşti. Nişantası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin’in moderasyonundaki ilk oturumda Kalkınma Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Davut Kavranoğlu, “Türkiye’nin Global Yatırım Politikaları: Adana İçin Uzun Dönem Kalkınma Planı” konusunda konuştu.

Diğer oturumda ise Prof. Dr. Joseph E. Stiglitz, “Global Ekonomide 2015 Beklentileri ve Türkiye’nin Önemi” başlıklı konuşma yaptı, ardından soruları cevaplandırdı. Adana’dan dünyaya ekonomi mesajlarının verildiği Çukurova Zirvesi, büyük yankı uyandırdı. Adana medyasının büyük ilgi gösterdiği zirveyi, İstanbul’dan 50’ye yakın gazeteci ve köşe yazarı da Adana’ya gelerek takip etti.

KÜLTÜR-TURİZME KATKI
Çukurova GİAD’ın 4. Çukurova Zirvesi’nin ana teması ise, geçen yıl Adana’da bulunan binlerce yıllık geçmişe sahip ‘At Üzerinde Balık Avlayan Eros Mozaiği” (Hippocampus’a Binmiş Balık Avlayan Eros Mozaiği) oldu. Yunan mitolojisinde ‘Hippocampus’ adı verilen, yarısı balık, yarısı at olan hayvan üzerinde balık avlayan Eros’un tasvir edildiği, dünyada benzeri olmayan mozaik, otelin girişinde, kayıt bölümünde, koridorda, zirvenin yapıldığı salonun farklı yerlerinde ve sahnede yer buldu. Konuşmacılara bu mozaiğin üzerine işlendiği, Paşabahçe’ye özel yaptırılan el yapımı vazo hediye edilerek, Adana’nın kültür ve turizm yönünden tanıtımına da katkı sunuldu. Konuşması dünyanın her yerinde yankı bulan ünlü ekonomist Joseph E. Stiglitz’in konuştuğu kürsünün hemen yanında da bu mozaik resmedildi.

ÜNÜVAR VE SÖZLÜ’DEN İLGİ
Salona girişte bu vazo ve mozaiğin bulunduğu stantta gelen misafirlere mozaikle ilgili bilgi de verildi.

Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, bu bölüme özel ilgi gösteren AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’ye yaptıkları çalışmayla ilgili bilgi verdi. Çukurova GİAD Başkanı’nın anlatımı sırasında Başkan Sözlü, Sakarya’yı gösterip, “Bu adam çok acayip, muhteşem biri. Adana için çok güzel şeyler yapıyor. Gaziantep’in Zeugma’sı gibi Adana’ya simge bulmuş ve çalışmayı yapmış. Tebrik ederim” dedi.

Nişantası Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin de, zirve sırasında zihinsel dönüşümün etkilerinden söz etti. Adana’nın Türkiye ekonomisinde her zaman önemli bir ağırlığa sahip olabilecek imkan ve potansiyele sahip olduğunu belirten Alkin, “Çukurova GİAD ve Başkanı Ömer Faruk Sakarya da, zihinsel dönüşümün önemli örneklerinden birini oluşturuyor. Kendisini takip ettiğim günden bu yana önemli detaylar yakalıyorum. Herkes Hatay ve Gaziantep’teki mozaikleri biliyor. Ama Çukurova bölgesindeki mozaiklere yönelik ilgiyi de çekmek lazım. Bu yönüyle bakıldığında, salonda ve girişte yer alan muhteşem mozaikleri, Türkiye’nin cam alanında en önemli üretimi gerçekleştiren uluslararası bir marka konumunda olan Paşabahçe ile görüşerek, işletip, bu kadar değerli bir mozaiği Türkiye’de gelen yabancı misafirlere takdim etmek üzere hediyelik eşyaya dönüştürmeyi düşünmek de zihinsel dönüşümün bir parçası” diye konuştu.

PAŞABAHÇE YAPTI
Adana’nın ‘marka kent’, ‘dünya kenti’ olmasını hedefleyen Çukurova GİAD, bu özel çalışma ilgili olarak aylar öncesinden Paşabahçe ile özel görüşmeler yaptı. Bu kapsamda Adanalı temalı ürünler tasarlanıp, Paşabahçe’nin mağazalarında yer almasını hedefleyen Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, “Adana’nın marka kent olması, doğduğumuz, doyduğumuz, çocuklarımıza da miras bırakacağımız Adana’nın dünya kenti olması için çalışıyoruz. Paşabahçe ile yaptığımız bu görüşmelerde, dünyada eşi benzeri bulunmayan bir mozaiğe sahip olmamızın gururuyla, bu figürün işlendiği özel el yapımı bir vazo üretiminin yapılmasını sağladık. 4’üncü Çukurova Zirvemizin ana teması da bu mozaik oldu, hem özel stantlarda tanıttık, hem konuklarımıza sunduğumuz hediyemiz ile tanıtım yaptık” dedi.

Çukurova GİAD’ın yaptığı çalışma, Paşabahçe’nin Anadolu Medeniyetleri Özel Koleksiyonu’nda yer alacak. Çukurova Zirvesi için özel yapılan, ardından sınırlı sayıda üretilerek koleksiyonda yer bulacak olan bu eser sayesinde, Çukurova GİAD, Paşabahçe’nin Anadolu Medeniyetleri Koleksiyonu’nda ilk kez Adana’ya da yer verilmesini sağlamış, dolayısıyla bir kez daha kentin tanıtımına katkı vermiş olacak. Belirli sayıdaki çalışma, Türkiye’nin farklı mağazalarında yer alacak, Paşabahçe’nin sitesine de bu eser konulup, mozaik ve ürünle ilgili bilgi verilecek.

EL İŞÇİLİĞİ
Geçmişi Milattan Önce 2600 yıllarına, Mezopotamya’ya uzanan Mozaik Tekniği, Paşabahçe’nin ustalarının elinde camda hayat buluyor. Bu koleksiyonda, Anadolu’nun gizemli geçmişinde yaşanmış sahneleri, zamanın sonsuzluğuna taşıyan eşsiz sanat eserlerinden esinlenerek, mozaik tekniğinin gerektirdiği sabır ve ustalıkla cam objeler üzerine aktarılıyor. Adana’da bulunan at üzerinde balık avlayan Eros figürlü mozaiğin desenleri tek tek elde boyanarak üretildi. El imalatı camdan üretilen özel vazonun üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile 24 ayar altın yaldız kullanılarak kaplandı, altın kaplanan yüzeye mozaik doku uygulaması yapıldı ve oluşan her mozaik parçacığı özel cam boyası ile tek tek elde dekorlandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile