Adana’yı 'kültür Turizmi'Uçuracak

Adana'nın kültür turizmini canlandıracak Anavarza, Magarsus, Aigeai antik kenti ile Tepebağ, Sirkeli, Misis ve Tatarlı höyüğündeki kazılar devam ediyor.


Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Abdullah Kocapınar ve Kültür ve Turizm Bakanlığında görevli uzmanlardan oluşan heyet, Adana'da Magarsus, Aigeai antik kent kazı alanları ile restorasyon çalışmaları yürütülen Süleyman Kulesini gezdi. Çalışmalar hakkında Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari ve kazıların bilimsel danışmanı Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Fatih Gülşen'den bilgi alan Kocapınar, Adana'nın arkeoloji bakımından zengin bir il olduğunu, birkaç karma ve kentsel Sit alanı dışından yaklaşık 280 arkeolojik Sit alanına sahip olduğunu kaydetti.

Kocapınar, birçok arkeolojik kazı ve restorasyonun yanı sıra Adana Müzesi için de çalışmaların devam ettiğine dikkat çekerek, “Sadece kazı değil, Adana'da müzecilik faaliyetlerimiz var. Yeni Adana müzesi hızlı bir şekilde ilerlemekte. Yapımı devam eden müzeyi inceledim. Yakın zamanda teşhirine başlıyoruz. Önce kilise olarak kullanılan eski etnografya müzesinin restorasyonu bitmek üzere. Burayı da kültür ve sanat etkinliklerinde kullanmayı planlıyoruz. Yılankale, Teke Kalesi ve Süleyman kulesi restorasyonları devam ediyor. Bunların turizme kazandırılması için çevre düzenlemelerini tamamlayacağız” dedi.

Genel Müdür Kocapınar, bu tür kültür zenginliklerinin Adana'nın ekonomisine daha fazla katkı sunacağını ve turizmine hizmet edeceğinin altını çizdi. Kentte yürütülen çalışmaları incelemek üzere özel uzman bir ekip oluşturduklarını kaydeden Abdullah Kocapınar, “Adana'da arkeoloji ve kültür varlıklarının korunmasına, kültür turizmine kazandırılması için neler yapılması yönünde ekibimiz bir çalışma yaptı. Sonucu sayın bakanımıza arz edip, gereken talimatlar çerçevesinde işlemleri başlatacağız“ diye konuştu.

Bakan Çelik'in özel ilgi gösterdiği Karataş ilçesindeki Magarsus kazısında antik tiyatronun önemli bir kısmının açığa çıkartıldığını aktaran Kocapınar, öncelikle 650 bin lira aktarılan kazının kesintisiz yıl boyunca sürmesi için gerekli ve talep edilen tüm ödeneğin aktarılacağını kaydetti.

Kocapınar, Yumurtalık ilçesinde sürdürülen Aigeai kazısı sahil kesiminde dünyada hippocampusa binmiş ve balık avlayan Yunan aşk tanrısı Eros'un resmedildiği tek mozaiğin ortaya çıkarıldığını vurguladı. Kentin tamamında çıkarılan mozaikler için farklı bir sergileme yöntemi düşündüklerini belirten Kocapınar, “Adana çevresinde çıkardığımız ve yeni arkeoloji müzesinde sergilenecek mozaikler yaklaşık bin metrekareyi geçiyor. Sadece Yumurtalık'tan elde ettiğimiz mozaikleri yerinde sergileme gibi bir düşüncemiz var. Yakın zamanda bir geçici çatı projesiyle bunları da ziyarete açmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Abdullah Kocapınar, Yumurtalık'ta sahilde Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılmış Süleyman Kulesi olarak anılan gözetleme kulesinde de restorasyon çalışmasının devam ettiğini aktararak, şu bilgileri paylaştı:
“Kule ve çevresinde temizlik çalışması yapılıyor. Restorasyon ve çevre düzenleme projesi hazırlandı. Projeler koruma kurulundan geçti. 2015 yatırım programı içinde buranın çevre düzenlemesini yapacağız. Hem güvenliği sağlanacak, hem ziyarete açılacak. Bakan Çelik'in talimatı üzerine bu ören yerini ortaya çıkarıp restorasyonlarını yapacağız.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile