Adanali Meslek Lisesi Ögrencileri Afetlerden Ilham Aldi, Günes Enerjisi Sistemiyle Çalisan Sarj Istasyonu Üretti

Adanali Meslek Lisesi Ögrencileri Afetlerden Ilham Aldi, Günes Enerjisi Sistemiyle Çalisan Sarj Istasyonu Üretti

Adana’da 6 Subat Kahramanmaras merkezli depremde yasanan elektrik sorunu nedeniyle telefonlarini sarj edemeyip, ailelerine ulasamayan vatandaslar için Kozanli meslek lisesi ögrencileri günes enerjisi ile çalisan sarj aleti üretti.

Adana’nin Kozan ilçesinde Sehit Arda Can Kozan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Elektrik Bölümü ögrencileri, 6 Subat depreminde depremzedelerin yasadiklari magduriyeti gözlemleyerek proje üretti. Afette yasanan elektrik kesintileri nedeniyle ailelerine ulasamayan vatandaslar için proje gelistiren gençler, Adana günesini enerjiye dönüstürerek afet ve elektrik sorunu olan bölgelerde vatandaslarin telefonlarini sarj edebilecekleri günes enerjisi sistemi ile çalisan sarj istasyonu üretti.

Sehit Arda Can Kozan Sehit Arda Can Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Bünyamin Akbulut, "Yasadigimiz asrin depremi bize iletisimin ne denli önemli oldugunu bir kez daha hatirlatti. Biz de hem afet durumunda hem de yüksek rakimli bölgelerde iletisim zorlugu yasanmamasi için ögrencilerimiz ögretmenleri ile birlikte bir sarj aleti üretimi gerçeklestirdik. Ögrencilerimizle gurur duyuyoruz" diye konustu.

Elektrik elektronik teknolojisi sefi Hüseyin Özcanli da ögrencileri ile gurur duydugunu ifade ederek, "6 Subat depreminde uzun süre deprem bölgesine elektrik verilemedi biz de ögrencilerimiz ile bu projeyi gelistirdik. Bu proje üzerinde çalismalarimiz basladi.

Bir günes enerjisi panelini kullandik ve isik enerjisini elektrik enerjisine çevirerek telefonlari sarj edebilmekte. Ayni anda 4 telefonu sarj edebilmekte. Tam kapasite doldugunda bir telefonu 12 kez sarj edebiliyor" dedi.

Ögrencilerden Serkan Karatosun insanlarin yakinlarini sesinin duymasinin afet durumunda çok önemli oldugunu gözlemledigini ifade ederek, "6 Subat depreminde arkadaslarimiza ve deprem bölgesindeki insanlara destek olmak istedik. O zaman sarjlari olmadi, iletisim sorunu oldu. Biz de onlarin kulaklari, elleri olmak istedik bu projeyi gelistirdik. 4 telefon ayni anda sarj edebilir. Yasanabilecek bir afet durumunda insallah projemiz ile biz de zor günde hem arkadaslarimizin hem de oradaki ailelerin yaninda bu sekilde destek olmak isteriz" diye konustu.

Projede yer alan ögrencilerden Samet Güçlü ise insanlarin afette sevdiklerinin sesini duymasinin ne denli önemli olduguna dikkat çekerek söyle devam etti:

"Bu yasadigimiz kötü bir depremde orada elektrik yoktu. Iletisim kuramadilar. Biz de ögretmenlerimiz ile bu projeyi düsündük. Çok kolay olmadi bunu yapmak ama bu projeyi basariyla gerçeklestirdikten sonra çok mutlu olduk. Aci ve zor zamanda bir insanin annesi ile ailesi ile görüsmesi bizi çok mutlu edecek."

Ögrencilerin hayali ileride bu cihazi gelistirerek afet bölgelerinde daha çok insana ulasmak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile