Adapazarı ile Bartın arasındaki yapılması planlanan demiryolu projesinin detayları ortaya çıkmaya başladı.
Hem yük hem de yolcu taşıma amacı ile gidiş-geliş olmak üzere projelendirilen Adapazarı-Karasu Demiryolu, ilçenin küresel yatırımcılar gözünde cazibe merkezi olmasını sağlıyor. Toplam 1 milyar 139 milyon 200 bin liraya mal olması planlanan projenin detayları da gün ışığına çıkmaya başladı.
Projenin güzergâhında ve yol platformunda kesinlikle hemzemin geçit bulunmayacağı ve tren hızının 120 km/saat olarak hesaplandığı belirtildi.
“Karasu İstasyonuna kadar ki mesafe 55 kilometre”
Adapazarı-Karasu hattı boyunca toplam 4 milyon 519 bin 632 metreküp, Karasu-Bartın arasında da 94 milyon 157 bin 860 metreküp toprak malzeme kazısının yapılacağı ifade edildi. Adapazarı-Karasu arasının Karasu İstasyonuna kadar ki mesafesinin 55 kilometre olarak projelendirildiği, Karasu-Bartın arasının da 195 kilometre olarak hesap edildiği belirtildi. Adapazarı şehir merkezinin hemen güneyinden Sakarya Nehri’nin 500 metre doğusunda başlayacak tren yolu güzergâhı bu noktada ilk viyadükü ile karşılaşacak. Güzergahın 15’inci kilometresinden Sakarya Nehri’ni 162 metre uzunlukta viyadük ile geçecek olan Adapazarı-Karasu Demiryolu Hattı, nehrin batı yakasına geçerek nehirden 10 kilometre uzaklaşarak 31’nci kilometrede nehri ikinci kez viyadük ile geçecek.
“Karasu İstasyonu bin 740 metre”
Tren Hattı Sakarya Nehri’nin eski yatakları paralelini takip ederek 55 kilometre sonunda Karasu Tren İstasyonu’na varacak. Toplam ekonomik ömrü projesine göre yaklaşık 50 yıl olarak hesaplanan güzergâhta Adapazarı-Kocaali arasının Adapazarı, Ferizli, Yuvalıdere (Durak-1), Karasu ve Kocaali Tren İstasyonları olmak üzere beş istasyon ile geçileceği projede yer alırken, istasyonların tamamı 3. Sınıf olarak inşa edileceği belirtildi. Ferizli İstasyonunun toplam uzunluğunun bin 700 metre Yuvalıdere İstasyonu’nun bin 200 metre, Karasu İstasyonu’nun bin 740 metre ve Kocaali Tren İstasyonu’nun da 2 bin metre olacağı projede yer aldı. Adapazarı-Karasu Demiryolu Projesi yol güzergâhında “hemzemin geçit” bulunmayacağı ve yurtdışından getirilecek tren setleri ile ithal raylar kullanılarak güzergâh 299 kilometre olarak belirlendi. Proje içinde Kocaali’den sonra Bartın’a kadar olan mesafede Akçakoca, Alaplı, Durak 1, Durak 2, Çaycuma, Durak 3 ve Bartın İstasyonu olmak üzere sekiz istasyon daha bulunuyor.
“Demiryolu projesinde 17 viyadük bulunuyor”
Adapazarı-Karasu Demiryolu projesinin tamamında Sakarya-1, Sakarya-2, Karasu, Büyük Melen, Çayağzı, Kocamandere, Soğukkovan, Alaplı Çayı, Yazıcılar Çayı, Filyos Çayı üzerinde viyadükler inşa edilecek. Projenin devamında Gülüç-1, Gülüç-2, Gülüç-3, Bartın Çayı-1, Gemiler Yanı, Bartın Çayı-2 ve Bartın Çayı-3 isimli viyadüklerin yanı sıra Kocamandere-Filyos Çayı viyadükleri arasında toplam dört ve Bartın Çayı-3 Viyadüğü sonrasında Bartın-Amasra arasında bir tünel bulunuyor. Adapazarı-Karasu arasında bulunan Ferizli ve Karasu İstasyonu, Karasu-Bartın arasında bulunan Kocaali, Akçakoca, Alaplı, Çaycuma ve Bartın İstasyonu 3. sınıf olacak. İstasyon sınıfları içinde 2.sınıf istasyonlara ambar yapılırken, 3.sınıf istasyonlara ambar bulunmadığı ancak Karasu ve Alaplı İstasyonu’nun 3.sınıf olmasına rağmen bünyelerinde ambar inşa edileceği projelendirildi. Karasu İstasyonu’nun 70 bin 760 metrekare olacağı, Yuvalıdere (Durak-1), Ferizli, Kocaali İstasyonu’nun toplam alanının 70 bin metrekare olacağı da projeye ilave edildi.
Adapazarı - Karasu Demiryolu Projesinin Detayları Ortaya Çıkmaya Başladı
Adapazarı-Karasu Limanı-Ereğli-Bartın Bağlantı Demiryolu hattı olan ve Batı Karadeniz’i, Marmara, İç Anadolu bölgelerini birbirine bağlayacak rüya projenin detayları ortaya çıkmaya başladı.