ADASU Genel Müdürlüğü kendi bünyesinde kurmuş olduğu İçme suyu ve Atık su Kontrol Laboratuarı'nda, yapılması yönetmeliklerce zorunlu tutulan ve birçok laboratuarda yapılamayan analizleri yapma yetkisini Sağlık Bakanlığı'ndan daha önce almıştı. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan alınan yeni yetki belgesi ile ADASU İçme suyu ve Atık su Kontrol Laboratuarı'nın ölçümleri 36 AB ülkesinde de geçerli olacak. Daha önce 18 parametrede yeterliliği bulunan laboratuarın alınan yeni yetki belgesi ile 64 parametrede geçerlilik kazandı. TÜRKAK (Türkiye Akredite Kurumu) tarafından onaylı yeni çevre analizleri yeterlilik belgesi ile birlikte Marmara Bölgesi'ndeki tüm illere hizmet verebilecek.
Laboratuarda Büyükşehir sınırları içerisindeki içme suyu ve atık suların yanı sıra büyükşehir sınırları dışarısında bulunan ilçeler ve çevre illerde istifade ediyor. Başta Bolu, Düzce ve Bilecik olmak üzere Marmara Bölgesi'ndeki diğer illere de hizmet veren laboratuar bölgedeki en ileri laboratuarlar arasında gösteriliyor. Numune alım biriminden alınan numuneleri en geç beş gün içerisinde raporlayan ADASU laboratuarı bu yönüyle de birçok laboratuardan hızlı çalışıyor.
ADASU tarafından 2008 yılında ilk defa akredite olan laboratuara sürekli yatırımlar yapıldığı ve yapılan yatırımların 1,5 milyon TL'nin üzerinde olduğunu belirten ADASU yetkilileri, alınan yeni yetki belgesi ile laboratuarın dünya standartlarında hizmet verdiğini belirttiler. Su ve Atıksu Kontrol Laboratuarı, Sapanca Gölü'nün ve diğer su kaynaklarının kanserojen organik madde analizlerini de yapabilmekte.
ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, içme suyu ve atık su laboratuarı ekibini ziyaret ederek, gerçekleştirdikleri başarılı çalışmalardan ötürü teşekkür etti.
Adasu Laboratuarına 36 Ab Ülkesinden Geçerlilik
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU), içme suyu ve atık su laboratuarında yaptığı yatırımlar ile Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yeterlilik belgesi almaya hak kazandı.