Köydeki süt sağım merkezinin proje koordinatörü Zeki Oymak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezdeki 350 ineğin günlük aktivitelerini ayaklarına takılan cihazla takip ettiklerini söyledi.
Adımsayarların günlük olarak takip edildiğini ve verilerin bilgisayara aktarıldığını kaydeden Oymak, şöyle konuştu:
''Hayvanın günlük yapmış olduğu aktivite aşağı yukarı denk bir seyir halindedir. O güne ait attığı adım sayısının fazla oluşu, bizim için o hayvanın kızgınlığı ile ilgili bir veridir. Hayvanın o gün atmış olduğu adımdaki azalma ise hasta olma ihtimalini ortaya çıkarır. Kızgınlık saptanamadığında o hayvan, o dönem tohumlanamayacak demektir. O dönem tohumlanamayan hayvan, bir sonraki kızgınlığa kalmış olacaktır. Bu da verim kaybıdır, süt kaybıdır, buzağı verimi kaybıdır. Önemli olan bu kayba fırsat vermemektir.''
-En büyük amaç, buzağı kaybını engellemek-
Güney Ege Kalkınma Ajansı'nın desteği ile köyde süt sağım merkezini hayata geçiren Eğridere Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin Başkanı Alaattin Sarıoğlu ise köylülerin en büyük amacının yılda bir buzağı almak olduğunu, adımsayar uygulamasının bunu sağlayacağını ifade etti.
Adımsayarlar aracılığıyla bilgisayara yüklenen verilerin, düzenli olarak hayvan sahiplerine aktarıldığını belirten Sarıoğlu, ''Yıllık bir buzağı almak en büyük hedefimiz. Her kaçırdığımız dönem bizim 20 günümüzü, 1 ayımızı alıyor. Buzağı veriminde düşüşe sebep oluyor. Hatta hiç alınamayabiliyor. Çünkü hayvan kızgınlığını belli etmiyor. Ancak adımsayarlı takip sayesinde sorun çözülmüş oldu. Kızgınlık dönemini tespit eden bilgisayarın başındaki teknisyen arkadaşımız hemen hayvan sahibine haber veriyor, 'Hayvanınızı bir veterinere baktırın, kızgın olabilir' diyor. Hayvan sahibi de veterinere gösteriyor. Kızgın hayvanın veterinerde tohumlaması yapılıyor'' dedi.
Yayıncı: Şükran Yücel
''Adımsayar Cihazı'' Takılan İnekler Yakın Takibe Alındı
Gökmen Şireci - Aydın'ın Yenipazar ilçesine bağlı Eğridere köyünde, ayaklarına ''adımsayar cihazı '' takılan inekler yakın takibe alındı. İneklerin adım sayılarındaki artış ya da azalıştan, hayvanların kızgınlık ve hastalık durumları ile ilgili bulgulara ulaşılmaya çalışılıyor.