Türkiye’de çiğ köfte pazarının büyük kısmına hakim olan Adıyamanlı işletmeciler, çiğ köfteye çeşitli şekil vererek ve yeni tatlar katıyor. Adıyaman’da işletme sahibi Kenan Leblebici, Şanlıurfa’nın çiğ köfte ile anıldığını ancak, çiğ köftenin anavatanının Adıyaman olduğunu belirterek, Türkiye’de çiğ köfte sektörünün Adıyamanlılar tarafından yönlendirildiğini kaydetti.
Adıyaman’da üretilen çiğ köftelerin çeşit bolluğuna dikkat çeken Kenan Leblebici, çiğ köftenin çeşitli türleri ile patent aldıklarını vurguladı. İşletme Yöneticisi Ahmet Arslantaş ise, kendi işletmelerinde yapılan çiğ köftenin çeşitleri ile ilgili şöyle bilgi verdi: “Kendi ürünümüz olan yağlı soslu ve köftesi bol Fetih 1453 ve Aporatif Pestil isimli çiğ köfte yaptık. Nar ekşili, kornişondan oluşan turşu burger, domates ve salatalık arası köfteye ise Baharların Arasındaki Kış, dişi olmayanlar için Kesme adlı çiğ köfte yaptık. Son olarak yine kendi ürünümüz olan lahmacun köfteyi yaptık. Lahmacun gibi, çiğ köfte yaptık.”
Sağlık uzmanları çiğ köftenin faydaları ile ilgili, “Etli çiğ köfte etin pişirilmeden yapılması neticesinde etteki tüm protein vücuda alınıyor. Etsiz çiğ köfte de bulgurun tüm faydalarını içinde barındırır. Kırmızı biber ile E ve C vitamini takviyesi yapılıyor. Kolesterolü düşürücü bir etki gösteriyor. Acı tüketmek kalp hastalıkları riskini azaltıyor” diye görüş belirtti.
Adıyaman'da Çiğ Köfte Türleri
Adıyaman’da işletmeler, hazırladıkları çiğ köfte çeşitleriyle çiğ köfte meraklılarına farklı tatlar sunuyor. Kullanılan malzeme ile vücuda birçok faydası olan çiğ köfte, özellikle Doğu ve Güneydoğu’da sıkça tüketiliyor.