Bağlardan kasa kasa üzümleri toplayan Adıyamanlı vatandaşlar, temizleyerek torba içerisine koydukları üzümleri ilkel şartlarla sıkarak, suyunu çıkartıyor. Çekirdeklerinden arındırılan üzüm suyu daha sonra, büyük kazanlarda kaynatılıyor. Kaynayan üzüm şırası bir süre bekledikten sonra yeniden ateşin üzerinde, irmik ve susam ile birlikte kaynatılmaya başlanıyor. Sürekli karıştırılan kazandaki şıra kıvamına gelince kazanlardan alınarak, damlara serilen bezlerin üzerine dökülüyor.
Pestil kadar çok tercih edilen kesmenin şırası, bezler üzerine yaklaşık 2 santim kalınlığında yayılıyor. Üç gün boyunca bez üzerinde güneşin altında bekletilen kesme ilk gününde, bıçakla kesilerek dilimlenip, üzerine hindistan cevizi serpiliyor. İkinci günü kesme, ters düz yapılarak çevriliyor ve hindistan cevizi serpiliyor. Toplam üç gün boyunca güneşin altında kalan kesme daha sonra toplanarak, kışın yemeye hazır hale getiriliyor.
Adıyaman’da Doğal Tatlı ‘kesme’ler Kışa Hazırlanıyor
Adıyaman’da kerge mevsiminde bağ bozumuyla birlikte üzümlerden pestil yapan aileler bunun yanında kış aylarının vazgeçilmez doğal tatlısı kesme (pestilin kalını) yaparak, damlarda kurutup kışa hazırlıyor.