Adıyaman'da 'Ekmek ve İsraf' Eğitimi

Adıyaman Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından öğrencilere ekmek israfının önlenmesi konusunda eğitim verildi.

Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen etkinlikte konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ali Türker Yener, dünyada ve Türkiye'de gıda israfının ciddi boyutlara ulaştığını, bu nedenle çok sayıda insanın açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

Üretilen gıdaların yaklaşık üçte birinin çöpe atıldığını belirten Yener, "Dünyada yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmekte 10 milyon insan ise açlık ve yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Oysa israfın dörtte bir oranında azaltılmasıyla yetersiz beslenen insanların tamamının gıda ihtiyacı karşılanabilir" dedi.

İnsanların en çok tükettiği gıdaların başında ekmek geldiğini ifade eden Yener, doyurucu olması, vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerlerinin bir çoğunu barındırması ve vücudun enerji ihtiyacının yüzde 40'ının ekmek ile karşılandığını vurguladı.
Ekmek israfının ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığını kaydeden Yener, şöyle konuştu:
"Yapılan araştırmalar sonucunda ekmeğin gereğinden fazla satın alınması, bayatlayan ekmeklerin değerlendirilmesi konusunda bilgi edinmemesi, yemekhanelerde üstü açık ve ambalajsız servis edilmesi ekmek israfının başlıca nedenleri olduğu tespit edilmiştir. Türkiye genelinde günde 6 milyon ekmeğin çöpe atıldığı ve bunun ülkemize yıllık ekonomik maliyetinin 1.6 milyar lira olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler ışığında sayın cumhurbaşkanımız tarafından geçtiğimiz yıl ekmek israfını önleme kampanyası başlatılmıştır. Kampanyayla birlikte daha kaliteli, doyurucu, besleyici, tok tutucu ve obeziteyi önleyici özelliklere sahip tam buğday ekmeğin üretimi teşvik edilmiştir. Kampanya ile birlikte yürütülen çalışmalarla 2013 yılının sonunda günde bir milyon 50 bin ekmek çöpe atılmaktan kurtarılmıştır"
Milli Eğitim Müdürü Seyfi Özkan ise dünyada binlerce çocuğun yetersiz beslenme ve açlık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek özellikle yapılan yemek dualarında okunun dualarda yer alan "Yiyiniz, içiniz ama israf etmeyiniz" ayetininin gereğini kimsenin yerine getirmediğini dile getirdi.
Konuşmaların ardından slayt ve video gösterimi eşliğinde ekmeğin üretimi, tüketimi, tüketim sırasında nasıl israf edildiği ve bu israfın nasıl engelleneceği konularında öğrencilere eğitim verildi.

Daha sonra ekmek israfı konusunda yapılayan komposizyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile