Adiyaman'daki Tarihi Köprü Depremlere Meydan Okuyor

Adiyaman'daki Tarihi Köprü Depremlere Meydan Okuyor

Cumhurbaskani Erdogan’in Adiyaman’in Kahta ilçesinden Sincik ilçesine giderken ilgiyle izledigi ve 7 büyüklügündeki depremlerde zarar görmeyen tarihi Cendere Köprüsü ve muhtesem manzarasi dron ile görüntülendi.

Kahramanmaras merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremlerde çok sayida yapi yikildi. Adiyaman’in Kahta ilçesi sinirlarinda bulunan Cendere çayi üzerindeki Roma dönemine ait Cendere Köprüsü ise ayakta kalmayi basaran nadir yapilardan biri oldu. Kahta ilçesi ile Sincik ilçelerini birbirine baglayan Cendere çayi üzerinde bir gerdanligi andiran Cendere Köprüsü, dünyanin hâlen kullanilmakta olan en eski köprülerinden biri olarak biliniyor.

Tarihi köprü, Adiyaman’a 55 kilometre mesafede bulunuyor. Bugün Eskikale olarak bilinen bir antik yerlesim bölgesinde bulunan tarihi köprü Antik Roma mimarisinin anitsal bir örnegi. Biri ana kemer ve biri tahliye kemeri olmak üzere iki kemerden olusan köprü her biri tonlarca agirlikta olan düzgün kesme taslardan yapili. 7 metre genisliginde, 30 metre yüksekliginde ve 120 metre uzunlugunda olan köprünün en ilginç mimari özelligi harç kullanilmadan yapilmis olmasi. Köprü, her iki tarafindan rampa biçiminde yükselerek orta kisimda birlesiyor. Bu özellik köprünün hem statik olarak dayanikliligini artiriyor hem de anitsal bir görünüm kazandiriyor. Köprünün güneydeki girisin her iki tarafinda birer adet korint düzeninde sütun bulunuyor.

Üzerinde yer alan kitabelerden birinin köprüyü yaptiran Imparator Septimius Severus, digerinin ise esi Julia Domna adina dikildigi anlasiliyor. Kuzeydeki girisin bir tarafinda bulunan sütun üzerindeki kitabe ise bu sütunun ogullari Caracalla adina dikildigini gösteriyor. Cendere Köprüsü’nün, yapimindan sonra Roma Dönemi’nde degisik zamanlarda onarim gördügü, köprünün korkuluk kisminda yer alan yazilardan anlasiliyor.

Yüksek kanyonlarin arisindan Nemrut Dagi’na dogru akan Cendere çayinin muhtesem dogasi ve tarihi Cendere Köprüsü görenleri kendisine hayran birakiyor. Cumhurbaskani Erdogan’in da Kahta’dan Sincik’e geçerken ilgiyle izledigi tarihi köprü, havadan görüntülendi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile