Adıyaman'ın Besni ilçesinde Roma dönemine ait tarihi Kızılin Köprüsü'nde yaklaşık bir yıl önce başlatılan restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarihi köprünün Adıyaman merkeze 55, Besni ilçesine 44 kilometre uzaklıkta bulunduğunu ve ulaşımın çift yönlü sağlandığını söyledi.
Köprünün Roma yol haritası "Tabula Peutingeriana"da "Ad Pontem Singae", antik kaynaklarda "Singas" olarak adlandırıldığını ifade eden Alkan, şöyle konuştu:
"Kızılin Köprüsü, Kommagene Krallığı'nın ihtişamlı köprülerinden biri olan Cendere Köprüsü'nün yapı tekniğine benzerliğinden dolayı MS 2'nci yüzyıla tarihlendiriliyor. Köprüyü Orta Çağ'daki bazı Arap yazarlar, dünyanın harikalarından biri olarak tanımlamıştır. Köprü üç kemerlidir ve ayakları çayın iki yakasındaki kayalıklara oturtulmuştur. Köprünün orta kemeri, 19'uncu yüzyılın sonlarında çayın iki yakasında bulunan köylülerin anlaşmazlıkları nedeniyle yıkılmıştır."
Köprünün Göksu Çayı'nın iki yakasını birleştirdiğini dile getiren Alkan, "Yaklaşık bin 800 yıl önce yapılan köprünün uzunluğu 150 metre, genişliği 7,5 metre. Yapımında kullanılan taşlar ise 1-1.5 ton arasındadır." dedi.
Alkan, köprünün restorasyonunun Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından yapıldığını ve gelecek yıl tamamlanmasının planlandığını sözlerine ekledi.
Adıyaman'daki Tarihi Köprünün Restorasyonu
Besni ilçesinde Roma döneminden kalan Kızılin Köprüsü'nde yaklaşık bir yıl önce başlatılan restorasyon çalışmalarında sona gelindi.