Adıyaman Mermer Kenti Oldu

Dünyanın mermer rezervinin yüzde 4'ünü barındıran Adıyaman’da, 16 mermer ocağı, 5 mermer işleme tesisi olmak üzere 21 işletme bulunuyor.

Adıyaman, mermerin merkezi olma yönünde emin adımlarla ilerliyor.
Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Odası Başkanı Coşkun Atız, Adıyaman’da 16 mermer ocağı işletmesi ve 5 mermer işleme tesisi olmak üzere toplam 21 işletmede 700 kişinin istihdam edildiğini kaydetti.

Başkan Coşkun Atız, çalışan personelin yüzde 80’inin faaliyet yapılan bölgedeki köylerden karşılandığını ve kırsal kesimde yaşanan işsizliğin önüne geçmek için mermer fabrikalarının büyük bir fırsat olduğunu aktardı.

Adıyaman bölgesinde üretilen mermerin yurt dışına sevk edilmesi için Adıyaman’da nakliye sektörünün geliştiğinin altını çizen Coşkun Atız, 2006 yılında 20 olan TIR sayısının bugün 650’ye ulaştığını dile getirdi.

Atız, verilen bu sayının yakın illerden gelip nakliye yapanları kapsamadığını belirterek şöyle konuştu: "Bu da demek oluyor ki her TIR’da iki şoför çalıştığında 1300 kişi de burada istihdam edilmektedir. Bunun yanında bizimle beraber gelişen ve faydalanan sektörler sanayi, gıda, otel ve lokanta gibi işletmelerin sayısı ve kalitesinin artışında da bizim payımız küçümsenmeyecek kadar büyüktür.”
2013 yılı mermer hammadde satış rakamının 700 bin ton olduğunu vurgulayan Atız, şunları söyledi: “Adıyaman’dan 2013 yılı içerisinde 700 bin ton mermer çıkarıldı. Bunun 550 bin tonu Çin, Mısır, Hindistan gibi ülkelere hammadde blok olarak ihraç edilmektedir. Geriye kalan 150 bin ton Adıyaman’daki mermer işleme tesislerinde işlenip nihai ürün haline getirilerek Ortadoğu’ya ihraç edilmektedir. Mermer ocaklarında satışı yapılan 700 bin ton mermerden elde edilen cironun yüzde 2’si devlet hakkı olarak ödenmektedir. Bu yüzde 2’nin yüzde 25’i Adıyaman İl Özel İdaresine, yüzde 25’i Köylere Hizmet Götürme Birliğine, yüzde 30’u Orman Bölge Müdürlüğüne, yüzde 20’si Hazine'ye aktarılmaktadır. Verilen bu payın esas amacı bölgede faaliyet gösteren işletmelerle ilgili kurumlar tarafından alt yapı oluşturulması için ödenmektedir. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda Adıyaman’daki mermer sektörünün Adıyaman iline kattığı ekonomik ve sosyal faydaları bütün kesimler tarafından bilinmeli ve her konuda Adıyaman mermerine ve faaliyet gösteren tüm işletmelere her konuda destek verilmesi gerekmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile