Adnan Menderes Baraji'ndaki Su Seviyesi Kuraklik Nedeniyle Yüzde 19'A Geriledi

Tarimsal sulama, enerji üretimi ve taskin koruma amaciyla 2010 yilinda tamamlanan barajdaki su seviyesi, bölgeye yeterli yagis düsmedigi için bir hayli azaldi Efeler Ziraat Odasi Baskani Mehmet Kendirlioglu: 'Agustosun ilk haftasina kadar o barajlardaki su bize yeterli olacak ama 'Aydin tarimina bu su yeter mi?' derseniz yetmez. Kurakligin neticelerini biz eylülden itibaren görmeye baslariz'

FERDI UZUN - Aydin'da, Avrupa'nin en yüksek baraji olarak bilinen Adnan Menderes Baraji'ndaki doluluk orani, bölgede yasanan kurakliktan dolayi yüzde 19'a kadar düstü.

Çine ilçesinde 2010 yilinda silindirle sikistirilmis beton gövde sinifinda insa edilen ve alaninda Avrupa'nin en yüksek baraji unvanina sahip Adnan Menderes Baraji, elektrik üretiminin yaninda sulama ve taskin koruma özelligiyle de dikkati çekiyor.

Yaklasik 137 metre yükseklikteki barajdan 215 bin 840 dekar alan sulanirken, 91 bin dekar arazi de taskinlardan korunmus oluyor.

Barajin doluluk orani, bölgeye istenilen yagis düsmedigi için yüzde 19'a kadar geriledi.

Barajdan 2019 yilinda tribünlenen 249 milyon metreküp sudan 83,5 milyon kilovatsaat enerji elde edildi. Bu yil ise yagislarin azligindan dolayi tribünlenen su miktari 59 milyon metreküp, enerji üretimi ise 13 milyon kilovatsaat olarak gerçeklesti.

- "Aydin tarimina bu su yetmez"

Efeler Ziraat Odasi Baskani Mehmet Kendirlioglu, barajin çiftçiye can suyu oldugunu söyledi.

Barajdan dolayi arazilerin de taskinlardan korundugunu aktaran Kendirlioglu, "Öyle bir yerde yapildi ki bu baraj, eger yagmur yagsa bir günde dörtte biri dolar. Yani güzel bir yagmurda 4 günde 5 günde de dolabilecek bir yere yapildi. Gerçekten tam bütün sularin birlestigi yerde. Ama bu sene maalesef yagisin az düsmesi sebebiyle barajimiz dolmadi." dedi.

Kurakliktan dolayi suyun çiftçiye bu yil az verilecegini belirten Kendirlioglu, söyle devam etti:

"Agustosun ilk haftasina kadar o barajlardaki su bize yeterli olacak ama 'Aydin tarimina bu su yeter mi?' derseniz yetmez. Kurakligin neticelerini biz eylülden itibaren görmeye baslariz. Gerek kalite anlaminda özellikle verim anlaminda düsüsler kaydedecektir. Bunun zaten baska yolu yok. Görünen köy kilavuz istemez. Biz en az hasarla nasil atlatabiliriz bunun planlarini yapiyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile