Adnan Menderes Bulvari'nda Hiz Siniri 50 Kilometreye Düsürüldü

Adnan Menderes Bulvari'nda Hiz Siniri 50 Kilometreye Düsürüldü

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, UKOME karariyla Adnan Menderes Bulvari’nda hiz sinirinin 70’ten 50’ye düsürüldügünün bilgisini vererek, “Sürücülerimizin, yayalarimizin güvenligi açisindan Adnan Menderes Bulvari’ndaki hiz sinirinin 50 km/saat oldugunu bilmesini ve buna uymalarini arzu ediyoruz” dedi.

İçel Büyüksehir Belediye Meclisi’nin 2021 yili Ekim Ayi Olagan Toplantisinin 2. Birlesimi, Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer baskanliginda Kongre ve Sergi Sarayi’nda gerçeklestirildi.

Baskan Seçer, toplantida İçellileri yakindan ilgilendiren ana konteyner limani ve polipropilen tesisiyle ilgili açiklamalarda bulundu.

Baskan Seçer, İçel’in ve İçel Büyüksehir Belediye Meclisi’nin yakindan takip ettigi ana konteyner limani ile yapilmasi planlanan polipropilen tesisi ile ilgili mahkeme süreçlerinde yasanan bazi gelismeleri meclis üyelerine aktardi. Ana konteyner limaninin yer seçimi süreciyle ilgili bilgiler veren Seçer, polipropilen tesisi kurulmasi amaciyla da ÇED raporu hazirlandigini animsatti. Seçer, “Belediyemiz dava açti. Odalar, sivil toplum kuruluslari müdahil olarak katildilar ve mahkemeden ÇED raporu iptal edildi. Daha sonrasinda söz konusu bölge Çevre ve Sehircilik Bakanligi tarafindan 15 Eylül 2021 tarihinde özel güvenlik bölgesi olarak ilan edildi. Bu durum sonrasinda söz konusu bölge 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plani’nda hem özel endüstri bölgesi; eminim ki birçok meclis üyemizin bu gidisattan kismen haberi vardir ama ben detay bilgi vermek istiyorum, hem de özel askeri güvenlik bölgesi haline getirildi.

Yani üzerinde su anda iki karar var. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Plani’nda askeri yasak ve güvenlik bölgesi ilan edilmesinin ardindan planin aski süreci tamamlandi ancak söz konusu isleme Büyüksehir Belediyesi olarak itirazimizi yaptik. Özel Endüstri Bölgesi’nin onaylanan planlarina ve yer seçimine karsi açilan davalar devam ederken, bu degisikligin amacinin ne oldugu sorusunun cevabini İçel kamuoyu merak ediyor. Açikçasi ben çok merak etmiyorum. Çünkü meraktan ziyade öngörülerim var. Söz konusu bölge yaklasik olarak 1 milyon 92 bin 551 metrekarelik bir alani kapsiyor. Bunun 400 bin metrekare alani bu tesisi kuracak firmaya sartli olarak Hazine tarafindan tahsisi yapilmis. Su anlam çikiyor, 1 milyon 100 bin metrekare dersek bunun 400 dekarini düselim, 700 dekari özel mülk ama 400 dekari Hazine arazisi ve bu firmaya sartli olarak tahsis ediliyor polipropilen tesisi yapilmak üzere. Bölgenin özel endüstri bölgesi ilan edilmemesi durumunda bu 1100 dönümlük alanin ki dava süreci devam ediyor. ÇED tamamlandi, ÇED iptal edildi ama yer seçimi konusunda açtigimiz dava devam ediyor. Mahkeme karar verdi, ‘Biz ÇED’i iptal ettik burada yer seçimi yanlistir’ dedigi noktada bu alan ana konteyner limaninin kara sahasini olusturacak, bizim bekledigimiz, istedigimiz ana konteyner limaninin kara sahasini olusturacak alan olacak” diye konustu.

Seçer, İçel Limani’nin mahkeme sürecinden bahsetti

İçel Limani’nin genisletilmesine yönelik konuda da bazi ilgi çekici gelismeler yasandigini belirten Seçer, söyle devam etti: “Büyüksehir Belediyesi olarak açtigimiz davada İçel 2. Idare Mahkemesi’nin verdigi yürütmeyi durdurma kararinin ardindan söz konusu dava Adana Bölge Mahkemesi’nden de oy çokluguyla yürütmeyi durdurma karari olarak çikti. Bu süreçte davali İçel Liman Isletmeciligi A.S., Istanbul Teknik Üniversitesi Konut Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürlügü döner sermaye adina ücret de yatirarak, Mimarlik Fakültesi Sehir ve Planlama Bölümü Ögretim üyelerinden olusan bir heyete ‘kapasite artisinin sorun teskil etmedigine’ dair bir rapor hazirlatti. Bunu resen yapti, mahkemenin talebi üzerine degil. Ancak bu rapor, yine mahkemenin yasal olarak mahkemenin elinde olan hazirlatilan raporla içerik olarak bagdasmiyor. Birbiriyle çelisen bilgiler var. Simdi burada Bölge Idare Mahkemesi 15 Eylül 2021 tarihinde bir ara karar veriyor ve bes kisilik bir bilirkisi heyeti olusturulmasi ve naip üye atanmasi yönünde karar ortaya koyuyor. Yani bu atanacak üyelere, ‘bu iki ayri raporu bir mahkemenin yasal olarak düzenlettigi raporu bir digeri de muhatap kurulusun resen kendince bir üniversitenin döner sermayesine para yatirarak hazirlattigi raporu bir inceleyin’ diyor. Simdi burada iki tane tuhaf, ayri konu var bana göre. Resen hazirlanmis, biri mahkeme talimati olmadan raporun hazirlanmasi ve ikincisi de mahkemenin bu raporu dikkate alip kendinin hazirlattigi raporla mukayese sansini olusturmasi bir kurul olusturmasi ve tekrar incelemeye alinmasi. Bu da takip edilmesi gereken önemli bir konu diye dikkatinize sunmak istedim.”

Adnan Menderes Bulvari’nda hiz siniri 50 kilometreye düsürüldü

Baskan Seçer, UKOME karari ile Adnan Menderes Bulvari’nda hiz sinirinin 70 kilometreden 50 kilometreye düsürüldügünün bilgisini verdi. Adnan Menderes Bulvari boyunca gezinti alani, bisiklet yolu ve insanlarin zaman geçirdigi 400 dekar büyüklügündeki park alanlarinda yogun bir insan sirkülasyonu oldugunu kaydeden Seçer, “Biz bu hiz sinirinin yaya güvenligini tehlikeye düsürdügü gerekçesiyle 50 km ile sinirlandirilmasina karar verdik. Bunu alirken de tabi bazi verileri göz önüne aldik. Çok ciddi tehlikeler oluyor, can kaybina neden olacak kaza tehlikesi. 2015’ten bugüne kadar ortalama her yil 85 trafik kazasi olmus ve tamaminda da yaralamali olmus. Her yilin ortalamasi yarali sayisi olarak ortalama 118, 7 yilda 826 yarali. 7 ölümlü kaza olmus. Her yil 1 ölümlü kaza oluyor” ifadelerini kullandi.

3. Çevreyolu konusunda vatandaslardan oldukça sikâyet aldiklarini dile getiren Seçer, kisa sürede çalismalara baslayacaklarini ve 4. Çevreyolu gibi konforlu bir hale getireceklerini söyledi.

Baskan Seçer, kent genelinde 31 adet tek tip taksi durak kulübesi yapilacagini bildirdi.

“Biz İçel lobisini ayaga kaldirmaya çalisiyoruz”

Sürekli liman konusunu neden gündeme getirdigi konusunda bir kez daha degerlendirme yapan Baskan Seçer, sunlari söyledi: “‘Limani agzina pelesenk ettin’ diyorsun. Dört cümleyle söyleyecegim. Dogu Akdeniz’de gelismeleri bir yere yazin. Bu lojistik krizinden sonra Avrupa’nin tedarik zincirindeki bu krizleri degerlendirin. Nereden mal almak istedigine bakin. Çin, Amerikan ile iliskilerinin gerilmesinden Amerika’nin yeni bakis açisina bakin. Çin’in yeni konseptinde, deniz ipek yolu konseptinde bu bölgeye bakis açisina bakin. Benim ne demek istedigimi anlarsiniz. Tabi ki liman diyecegim. Senin topladigin verginin yüzde 75’i limandan. Rakamlari çikartin. Önemli bir kismi liman. Çünkü gümrük vergisi aliyorsun. İçel lobisinden daha güçlü bir lobi varsa buyursunlar, galip gelsinler. Ama biz İçel lobisini ayaga kaldirmaya çalisiyoruz. Hadi onun için ‘Hep beraber gidelim Ankara’ya’ diyoruz. Yani siz bir ortam hazirladiniz da ben ‘hayir’ mi dedim? Gidelim anlatalim. Hepimiz o zaman İçel’in avukatligini yapalim."

Helikopter yüksek maliyetinden dolayi satilacak

Mecliste, Büyüksehir Belediyesi envanterine kayitli helikopterin isletmesinin yüksek maliyetli olmasi nedeniyle satilmasi konusu da gündeme geldi. Baskan Seçer, 5 Nisan 2018’de 2,5 milyon dolara alinan helikoptere heliport gibi diger masraflariyla birlikte bugünün parasiyla 45-50 milyon civari bir bütçe harcandigina dikkat çekerek, “Bu para çok lüks bir para” dedi.

13 Agustos 2019’a kadar Büyüksehir Belediyesinde kalan helikopterin daha önce de satisa çiktigini hatirlatan Seçer, “Imkan yoktu, satamadik. Çünkü süresinin dolmasi gerekiyordu. Artik yasal engel kalmadi. Zaten komisyonumuz da böyle karar vermis” dedi.

Helikopteri daha sonra kiraya verdiklerini belirten Baskan Seçer, kiraya verilme sürecine kadar helikopterin tüm giderleriyle belediyeye yaklasik 8-9 milyon gibi bir maliyeti olduguna dikkat çekerek, “Helikopter sahibi olmakla kurtulmuyorsunuz. Heliportunuz olacak, orada görevlileriniz olacak, sorumlunuz olacak. Bu dünya standartlarinda, uçus standartlarinda böyle. Dolayisiyla astari yüzünden pahali oluyor. Sadece biz göreve geldigimizden bu helikopteri kiraya verdigimiz süre içerisindeki masraf 3 milyon 657 bin lira bakim ücreti. Aylik 228 bin TL’ye denk geliyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile