28 Eylül’e kadar sürecek arkeolojik kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Balıkesir Kuvai Milliye Müzesi müdürlüğü tarafından, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen’in bilimsel başkalığında sürdürülecek. 10 kişilik üniversite öğretim üyelerinden oluşan heyet ve otuz kişilik öğrenci grubundan oluşan toplamda kırk kişilik grup Adramytteion kazılarına başladı.
Ana hedefi, faklı antik kaynaklarda sıklıkla değinilen Adramytteion’un, Hellen ve Roma dönemi kültür tabakalarının tespiti ve kent öğelerinin aşamalı olarak belgelenip açığa çıkarılması olan kazıların bir diğer hedefi ise kentin erken dönemi(Arkaik ve öncesi) hakkında veri sunulabilecek alanların tespiti olduğu belirtildi.
Çalışmanın başkanlığını yürüten Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Murat Özgen, “Çalışmanın ana hedefi olan Hellen ve Roma dönemi kültür tabakaların tespiti ve kent öğelerinin aşamalı olarak belgelenerek açığa çıkarılması için en uygun alan 2. Derece Arkeolojik Sit alanı olarak Burhaniye Belediyesi mülkiyetinde yer alan Ören Mahallesi 243 ada 6-7-8 nol’lu parsellerdir. Özellikle 8 No’lu parsel Antik Kentin genel topoğrafyasında en üst kotta yer alan, liman hakim ve kent çevresinde görülebilir konumunun yanı sıra, bahsi geçen alana yakın bir konumda bugünkü yapıların arasında bir kısmı görülür durumdaki antik temel ve üzerinde in-situ olarak korunagelen sütun kaidesi, alanın uygun bir çalışma alanı olabilirliğini vurgulamaktadır” dedi.
Daha önce Müze Müdürlüğü tarafından açılan sondajda çıkan Bizans duvarında devşirme kullanımdaki Roma Dönemi mimari malzemesinin kalitesi de alanın zenginliğini desteklemektedir diyen Özgen, “2006 ve öncesinde Geç Roma ve Bizans dönemi konsantrasyonunda sürdürülen çalışmalarda Ören Tepe üzerinde açığa çıkarılan mimarinin korunmasına dönük bir proje çalışması, restorasyon ekibimiz tarafından gerçekleştirilecektir. Bu aşamada öncelik, açığa çıkarılan kilisenin konsolidasyonu için önceki dönemde yapılan yüzey betonlanmasının yerine uygun malzeme ile korunması, bu yapının yanı başında bir başka mekan ile ilişkili ancak bir bölümü açığa çıkartılmış durumdaki fresklerin korunması için gereken çalışmanın planlamasıdır. Bu bağlamda Ören Tepe’de yer alan mevcut kazı evinin kazının geneline hizmet verebilecek bir restorasyon ve çizim laboratuvarı olarak düzenlenmesi de çalışmanın bu kampanyasında gerçekleştirilecek hedeflerindedir” dedi.
Burhaniye Belediyesi olarak kazı çalışmaları için her türlü maddi ve manevi desteği sağlayan Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova çalışmalar hakkında, “Adramytteion un açığa çıkarılması için çalışmalara tekrar başladık.. Hiçbir yardımı esirgemediğimiz kazı ekibine ve hocalarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum. Burhaniye’nin doğa güzelliği kaçınılmaz bir gerçektir. Ancak bu bölgede eski zamanların kalıntılarının bulunması Burhaniye’mizin tarihi zenginliğini de ortaya koymaktadır” dedi .
Adramytteion Kazıları Başladı
2012 Adramytteion Kazıları Balıkesir’in Burhaniye Belediyesi’nin katkılarıyla Ören Meydanı’nda başladı.