'Adriyatik'ten Kafkaslar'a Geleneksel Gıdalar' Sempozyumu

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Türkiye'de bir ilk niteliğinde olan "Adriyatik'ten Kafkaslar'a Geleneksel Gıdalar" sempozyumuna ev sahipliği yaptı.

Değirmenaltı Yerleşkesi Piramit Salon'da başlayan ve iki gün sürecek olan "Adriyatik'ten Kafkaslara Geleneksel Gıdalar" sempozyumu, 11 ülkeden 650 bilim insanını, sanayici ve teknik elemanı bir araya getirdi. İki gün boyunca 40 sözlü, 380 poster olmak üzere toplam 420 bildiri sunulması planlanan sempozyumun açılışında konuşan Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek, "Bu sempozyumda, özellikle Türk dünyasının tarih boyunca yaşadığı bu bölgede tanık olduğu geleneksel gıdalarla ilgili önemli değerlendirmeler
yapılacağına inanıyorum. Sanayi devrimi sonunda her alanda olduğu gibi gıda alanında da yeni bir boyut kazanılmıştır. Yeni üretime başlanan gıdalar ve geleneksel gıdalarla ilgili değerlendirmelerin yapılacağı bu denli geniş katılımlı sempozyumun çok yararlı olacağına inanıyorum" dedi.
Gıda sektörünün, keskinleşen küresel rekabet içinde önde gelen unsurlar arasında yer aldığına dikkati çeken Üniversite Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü ise, "Hızla gelişen küresel rekabetin odaklandığı en değerli ham maddeyi enerji oluştururken, bu kaynağı değerlendirecek olan insan güncünün artan dünya nüfusu, küresel iklim değişikliği ve sağlıksız tüketim alışkanlıkları karşısında geleneksel gıdalara olan talebi arttırmaktadır. Bu yüzyıla geldiğimizde gıda üretiminin küresel markette tek
tipleşmeye başlaması, hazır gıdaların, fast foodların tüketim alışkanlığı halini alması ile sağlıklı beslenme arayışına giren insanoğlu, çareyi yine geleneksel gıdalarda aramaktadır. Dolayısıyla, günümüzde küresel marketlerde yerini almayı bekleyen pek çok geleneksel gıda bulunmakla beraber, bu gıdaların standartlara uygun üretimi ve tanıtımı gittikçe önem kazanmaktadır" diye konuştu.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çıtır da, sempozyumun gıda alanında önemli bir bilgi paylaşımı sağlayacağını ifade etti.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci ise, sempozyuma gösterilen ilgiye bakıldığında, ulusal ve uluslararası anlamda kültürel işbirliği ve bilgi paylaşımına yaptığı katkının açıkça görülebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Demirci, "Sempozyumda amacımız; Adriyatik'ten Kafkaslara üretimi yapılan fakat daha ziyade yöresel anlamda öneme sahip gıda maddelerinin özellikleri ve üretim potansiyellerini bilimsel bir ortamda tartışıp, bu ürünlerin uluslararası
arenada tanıtımını sağlamak, sempozyum kapsamında sunulan bildirileri içeren bir kaynak hazırlamak, bu şekilde bilimsel anlamda ulusal ve uluslararası işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmaktır" şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun düzenlenmesine katkı sunan kişiler ile kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket takdim edildi. Daha sonra sempozyumun ilk oturumuna geçildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile