Yaz boyunca hizmet verecek ‘Çocuk Üniversitesi’ 4 temel programda miniklere mesleklerle ilgili önemli bilgiler verecek. ADÜ Tıp Fakültesi Genç Doktorlar Programıyla, Mühendislik Fakültesi Genç Mühendisler Programıyla, İletişim Fakültesi Genç İletişimciler Programıyla ve Ziraat Fakültesi Doğa Dostu Gençler Programıyla, yaz boyunca çocuklarımız ile birlikte olacak.
BU YAZ ADÜ’DE GEÇİRECEKLERİ ZAMAN ÇOCUKLARA İYİ GELECEK
İlk olarak 1993 yılında İngiltere’de kurulan “Çocuk Üniversitesi” çocukların erken yaşlarda bilgi ve deneyimler ile donatılabilmesini amaçlamaktadır. Günümüzde Çocuk Üniversitelerinin önemi giderek artmaktadır. ‘Bu yaz, ADÜ’de geçirecekleri zaman, çocuklarımıza iyi gelecek!’ sloganı ile yola çıkan ADÜ Çocuk Üniversitesi, çocuklar için hem iyi bir gelecek hazırlamayı hem de keyifli bir yaz vaadediyor.
ÇOCUK ÜNİVERSİTESİ MİNİKLERE NE SAĞLAR?
Bilim ve sanatla erken yaşta tanışmanın, çocuklarımız açısından önemi oldukça büyüktür. Çocukluk dönemlerinde belli konular hakkında bilgi ve deneyim sahibi olan çocuklarımız, geleceğin toplumunun bireyleri olarak önemli roller üstlenecektir.
TEMEL HEDEF ÖZGÜVEN DUYGULARINI GÜÇLENDİRMEK
Çocuk Üniversitemizde 4 temel program bulunmaktadır. Bu programlar "Genç Doktorlar, Genç Mühendisler, Genç İletişimciler ve Doğa Dostu Gençler" başlıklı programlar mevcut. Öğrencilere yönelik temel mesleki konsantrasyonu olan programlarımızın yanı sıra sanat, müzik ve spor alanlarında da içerik ve aktiviteler ile günlük rutinimiz desteklenmektedir. Okul içi öğrenme faaliyetleri dışında, öğrencilerimize akademik ortam deneyiminin kazandırılması, kültür-sanat ve spor dallarında da yetkinlik kazanabilecekleri aktivitelere katılmaları sağlanmaktadır. Bu sayede öğrencilerimizin hem akademik ortamı tanımaları, gelecekteki meslek seçimlerine dair kafalarında bir ön bilgi oluşması hem de gerçekleştirecekleri diğer aktiviteler ile özgüven duygularını güçlendirmek temel hedef olarak belirlendi.
20 Haziran 2016 tarihinde başlayacak Çocuk Üniversitesi, 20 Haziran-1 Temmuz, 11 Temmuz- 22 Temmuz, 25 Temmuz-5 Ağustos ve 8 Ağustos-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında 4 dönem olarak gerçekleşecek. Ayrıntıları veliler www.cocukuniversitesi.adu.edu.tr internet adresinden öğrenebilir ya da 0 256 218 20 39 numaralı telefonu arayarak bilgi alabilecek.
’GENÇ DOKTORLAR’ PROGRAMIYLA MİNİKLERE HEKİMLİK MESLEĞİ ANLATILACAK
Programının temel hedefi; gençlerin, hekimliğin insana bütüncül yaklaşmak, sorgulamak, araştırmak, yeniliklere açık olmak, bilimsellik ve teknolojiyi iyi kullanmak gibi farklı bileşenleri içinde barındırdığını anlayarak hekimlik ile ilgili bir bakış açısı kazanmasını sağlamaktır. Genç Doktorlar Programı 10-15 yaş arası çocuklarımız için tasarlanmıştır. Çocuklar temel tıp ve ilk yardım bilgileri ile donatılarak, tıp alanının temel enstrümanlarını ve bilgilerini kullanmak konusunda deneyimli hale gelecektir. Atölye çalışmaları merkez kampüste yer alan Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Tıp Fakültesine ait olan mekanlarda gerçekleştirilecektir. Örneğin; 1. Hafta: Vücudumuzu tanıyalım, acil durumlarve hastalıklara ilk adımı atıyoruz. 2. Hafta: DNA’nın dünyasına yolculuk, hastalık tanı ve belirtilerini araştırıyoruz.
’GENÇ MÜHENDİSLER’ PROGRAMIYLA BİLİM VE GÜNLÜK YAŞAM İLİŞKİLENDİRİLECEK
Programın temel hedefi; teknolojiyi insanlık yararına kullanma becerisini kazandırmak, bunu yaparken de aklı ve bilimsel yöntemleri en uygun şekilde kullanmayı ve günlük yaşam ile ilişkilendirmeyi öğretmektir. Genç Mühendisler Programı 9-12 yaş arası çocuklarımız için tasarlanmıştır. Çocuklarımız temel elektrik, elektronik ve bilgisayar bileşenleri ile tanıştırılarak, bir devre nasıl yapılır? Bir program nasıl yazılır? Ekmek nasıl üretilir? gibi mühendisliğin çeşitli alanları ile ilgili bilgiler ile donatılacaktır. Atölye çalışmaları Mühendislik Fakültesi’nin yüksek standartlardaki laboratuvarlarında gerçekleştirilecektir. Örneğin; 1. Hafta: Gıda’mı Öğreniyorum: Gıdanın bileşenlerini ele alarak laboratuvarda bisküvi, ekmek üretimi ve bazı gıdaların temel analizlerinin yapılması. 2. Hafta: Elektronik Devre Tasarlıyorum, Bilgisayar’ım: Çeşitli elektronik devre elemanları yardımı ile eğlenceli tasarımların gerçekleştirilmesi.
’GENÇ İLETİŞİMCİLER’ PROGRAMIYLA TEMEL İLETİŞİM BİLİMLERİ KAVRAMLARINI TANIYACAK
Programın temel hedefi; günümüzün teknolojik gelişmelerinden anlayan, dijital dünyada kendi üretim ihtiyaçlarını karşılayabilen, bilgisayar teknolojileri ve dillerine hâkim, temel iletişim bilimleri kavramlarından haberdar öğrenciler yetiştirebilmek adına ilk adımı atabilmektir. İki hafta boyunca her gün farklı bir içerik ve uygulama ile karşılaşacak olan öğrencilerin, atölyelerimizde geçirecekleri toplam zaman dâhilinde temel iletişim bilimleri kavramlarına ve tekniklerine yakınlıkları hedeflenmektedir. Bu doğrultuda dijital içerikleri kullanma, bu içerikleri düzenleme ve bu içerikler aracılığı ile yeni üretimlerde bulunabilme yeteneklerini kazanabilmeleri için temel uygulamalar ile program zenginleştirilmiştir. Genç İletişimciler Programı bu amaçları yerine getirebilmek için Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde yer alan 20 öğrenci kapasiteli özel ve güncel Apple iMac bilgisayarların yer aldığı multimedya atölyesinden, özel donanımlı fotoğraf stüdyosundan ve tam donanımlı sinema televizyon stüdyosundan faydalanmaktadır. Bu son teknoloji ürünü aletlerin kullanıldığı stüdyolarda, konularında uzman öğretim elemanlarımız aracılığıyla eğitim görecek olan öğrencilerimiz, kavramsal olarak dinledikleri bilgileri, uygulama yaparak pekiştirme şansı bulacak, böylelikle Medya ve İletişim dünyasını yakından tanıma şansı bulacaktır.
’DOĞA DOSTU GENÇLER’ PROGRAMIYLA
Programın temel hedefi; doğayla barışık, çevre dostu, doğal ve sağlıklı beslenmenin önemini bilen, tohumu ve bitkiyi tanıyan öğrenciler yetiştirebilmek adına aktiviteler yapmaktır. Tohum, bitki, böcek, toprak, su konularında bilgi vererek, sebze ve meyve yetiştiriciliği uygulamalarıyla öğrencileri tarım ve üretime yaklaştırmaktır. Bu uygulamalarla, çocukların doğaya daha ilgili ve duyarlı, sağlıklı gıda tüketme konusunda daha seçici olacakları öngörülmektedir. Çocuklar en iyi kendi deneyimlerinden bilgi toplar ve öğrenirler. Bu doğrultuda atölyemizde deneme, tahmin etme, gözlem yapma, inceleme, araştırma, soru sorma, problem çözme ve keşfetme ortamları sağlanarak doğayı ve bitkiyi tanıma konularında tecrübe sahibi olmaları hedeflenmiştir. Çocuklar tohum ekip, bitki yetiştirecek, bitki yetiştirirken sorumluluk alacak ve emeğin anlamını hissedecek, hasat yaparak emeğinin karşılığını almanın doyumunu yaşayacak, doğayı hem doğal ortamda hem de laboratuvarda gözlemleyecek, hayvanları gözlemleme şansı yakalayacak, doğadaki sebep sonuç ilişkilerini izleyecek, tüm bunları hem akademik bir disiplinle yapacak hem de eğitici oyunlarla öğrenmenin tadını çıkaracaklardır. Atölye çalışmaları Güney kampüsün temiz, canlı, ilgi çekici atmosferinde gerçekleşecektir. Atölye 6-9 yaş arası çocuklar için uygundur.
ADÜ'den Yine Bir İlk; 'Çocuk Üniversitesi'
Son dönemde gerçekleştirdiği projeler ve yatırımlarla hem Akademi camiasına hem de Aydın’ın marka değerine önemli katkılar yapan Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), şimdi de ‘Çocuk Üniversitesi’ ile hem minikleri akademi ile buluşturuyor, hem de geleceğin büyüklerine meslek seçimi için keyifli zamanlar sunuyor.