AESOB Başkanı Sevimçok: Avrupa, Ahilik sistemiyle ticaretine yön veriyor

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, ahiliğin sosyo-ekonomik bir Türk kurumu olmasına rağmen bu gün tam anl

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, ahiliğin sosyo-ekonomik bir Türk kurumu olmasına rağmen bu gün tam anlamıyla uygulanamadığı söyledi. Ahilik sistemini örnek alan birçok Avrupa ülkesinin bu sistemle ticaretine yön verdiğine işaret eden Sevimçok, "Ayrıca ahilikte esnafların birbirine zarar vermemesi için bölgelerin ihtiyaçlarından fazla işyeri açılmasına izin verilmezdi. Bugün hala bizim böyle bir planlamamız yok." dedi.

AESOB tarafından bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Ahilik Kültür Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ahilik kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla 11-17 Ekim 2010 tarihleri arasında kutlanacak hafta dolayısıyla düzenlenen program Kaleiçi'ndeki Ahi Yusuf Türbesi'ni ziyaretle başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen programa ise, Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediyle Başkanı Muhittin Böcek, Emniyet Müdürü Dr. Ali Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, oda başkanları, esnaf ve sanatkarlar ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, ahiliğin sosyo-ekonomik bir Türk kurumu olduğunu söyledi. Arapça 'kardeşim' Türkçe ise 'cömert, eli açık' manasına gelen ahiliğin ticaretin, mesleğin ve sanatın güzel ahlak ve dürüstlükle yoğrulduğu bir gelenek olduğunu ifade eden Sevimçok, ahi kültürünün daha iyi anlaşılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bu etkinlikleri düzenlediklerini belirtti. Ahilik teşkilatının bin yıl önce uyguladığı sistemin günümüze ışık tutması gerektiğini vurgulayan AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, "Ülkemizin, mühendise, doktora, öğretmene ne kadar ihtiyacı varsa, işini iyi yapan, dürüst esnaf ve sanatkara da o kadar ihtiyacı var. Anayasanın 173. maddesinde yer alan 'devlet, esnaf ve sanatkarı koruyucu ve destekleyici tedbirleri alır' hükmünün artık uygulanarak, gerek yerel yönetimler, gerekse merkezi hükümetin esnaf ve sanatkarın sesine kulak vermesini istiyoruz." diye konuştu.

"ESNAF VE SANATKAR GÜVEN DUYULAN KİŞİDİR"

Antalya Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da, yaptığı konuşmada, esnaf ve sanatkarın güven duyulan kişiler olması gerektiğini belirterek, "Bu özelliğimiz deformasyona uğrasa da hala koruduğumuz kanısındayım." dedi. Bugün kusurlu mal satılması, müşterinin kandırılması gibi sıkıntıların yaşandığına dikkat çeken Altıparmak, şunları kaydetti: "Ahilik nasihatinde, ayıplı mal satma, müşteriyi kandırma, harama el uzatma deniliyor. Bizim için Türk gibi cesur tabiri kullanılır ya işte şimdi de Türk gibi güvenilir, Türk gibi dürüst tabirini de yerleştirmemiz gerekir."

Açılış konuşmalarının ardından, Ahilik Kültürü'nde yer alan kalfalıktan ustalığa geçmiş bir kişi için düzenlenen Şed Kuşatma Töreni, temsili olarak canlandırıldı. Tören turistler tarafından da ilgiyle izlenirken, AESOB tarafından düzenlenen Antalya ve Yöresi Otantik Hediyelik Eşya Yarışması ile Kaybolmaya Yüz Tutmuş Mesleklerle İlgili Fotoğraf Yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi. Yılın Ahisi seçilen Elmalı'dan Çilingir Metin Çakmakçı'ya Ahilik Kaftanını Vali Dr. Ahmet Altıparmak ve AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok birlikte giydirdi. Yılın ahi adayı Çorbacı Şaban Yorgancı ve Bakırcı Hasan Uyar'a da plaket verildi. Halk oyunları gösterisi ile devam eden program, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde yarışmalara katılan eserlerin sergisinin açılışı ve geleneksel etli pilav dağıtımı ile son buldu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile