'Af'fın bedelini öğrenci zor öder

'Torba Yasa'da yer alan üniversiteliye af, eğitim ve siyaset gündeminin önemli tartışma maddelerinden biri oldu. İktidar bu konuda kararlı, muhalefet kuşkulu. Eğitimciler ise yüksek harç oranları nedeniyle affa olumsuz bakıyor

Ömür EMLİK / ANKARA

Kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen, kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin tasarı Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda masaya yatırıldı. Son anda yapılan eklemelerle 216 maddeye ulaşan tasarının en çok tartışılan maddeleri arasında 'üniversite affı' da yer alıyor.

Tasarının yükseköğretimle ilgili maddeleri yasalaşırsa, 12 Eylül 1980'den itibaren üniversitelerden ayrılan ve atılanlara okula dönüş yolu açılacak ve başarısızlık nedeniyle 'üniversiteden atılma' uygulaması tarihe karışacak. Konu gündem tartışmalı maddelerinden biri oldu. İşte tarafların konuya ilişkin görüşleri:

AFLA DÖNEN VEKİL TIBBI BİTİRDİ

- AKP Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı (Affın 12 Eylül dönemini de kapsaması öngören teklifin sahibi): Şu ya da bu sebeple eğitimine devam edemeyen, okuldan atılan çok sayıda kişiden ileti ve telefon alıyordum. Ben de 1974 affıyla dönüp Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdim. Bu afla üniversiteye döneceklerin çok olacağını sanmıyoruz. Bir insan da kazansak bizim için mutluluk.

- AKP Antalya Milletvekili Sadık Badak (Üniversiteden atılmayı kaldıran önergenin sahibi): Üniversiteden atılmayı da engelleyecek ve eğitimde Bologna standartlarını getirecek bir önerge verdim. Bu standartlar 47 ülke tarafından benimsenmiş standartlardır.

- CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Necla Arat (TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi): Şu anda polis okulları ile harp okullarından ayrılan ve atılanların eşdeğer üniversitelere dönmesi tartışmalardan biri. Bir diğeri ise tıpta uzmanlık yaparken ayrılanların dönüşüyle ilgili. Ben bu denli geniş kapsamlı afların sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Akademisyenler afla gelen öğrencileri vicdanen derslerden geçiriyor. Harçlar konusundaki maddeler ise düzenlemenin aslında belli bir kesime hitap edeceğinin ifadesi.

- MHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Akif Akkuş (TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi): Tahminen aftan 70-80 bin kişi yararlanacak. Atılanların geri dönmesini destekliyorum. Çekincem, harç artış oranlarıyla ilgili. Katlamalı harç sistemi bu yasadan faydalanacak kişileri zora sokar.

'DÜZENLEME BİR SEÇİM YATIRIMI'

- Prof. Dr. Erdoğan Teziç (YÖK eski Başkanı): Üniversitelerdeki af akademisyenler tarafından hoş karşılanmaz. 30 sene geriye gittikten sonra öğrencilerin tekrar üniversiteye uyumu zaten mümkün olmuyor. Oy yatırımı olarak görülen bu tavırlar üniversiteler her zaman sıkıntıya sokmuştur. Üniversite affında özellikle tıp, mühendislik gibi alanlar sorunludur. Oy yatırımı olan bu 'kendinden menkul' eylemlerle olumlu sonuçlar alınması mümkün değildir.

- Yüksel Adıbelli (Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı):

Türkiye'de her ilde kurulan üniversitelerle öğrenci sayısı artırılıyor. Bu aynı zamanda işsizliğin düşük gösterilmesini sağlıyor. Hükümet her seferinde sendikalara, muhalefete ve sivil topluma sormadan kendi başına tasarruflar yapıyor.Harçlarla ilgili öngörülen düzenlemeler de eğitimin ticari bir faaliyet alanı gibi görüldüğünün göstergesi.

- Mehmet Bozgeyik (Eğitim-Sen Genel Sekreteri): Yapılacak af yasadan sonra yönetmelikle ayrıntılar düzenlenmeli. Biz de üniversitelerde özgürlüklerin kısıtlanmasına karşıyız. Fakat bu yasa çok aceleye getirildi. Ayrıca şu an üniversitelerde kılık kıyafet uygulamasında bir bütünlük yok. Türban nedeniyle eğitimine devam edemeyenler nasıl bir üniversiteye geri dönecek?'



Kaynak: Akşam

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile