Konferansta konuşan eski Danıştay Başkanı ve (AF-OR) Genel Koordinatörü Hüseyin Karakullukçu, dünyada insanca yaşayabilmek için her şeyden once doğal ihtiyaçların herkese yeter düzeyde olması gerektiğini söyledi.
Karakullukçu Herkese yetecek kadar gıda üretilebilmesi için verimli toprakları erozyondan kurtarmak için önlem almak gerektiğini vurguladı.
Toplantıda konuşan Lübnan'ın Ankara Büyükelçisi Mansur Abdullah ise Afrika ve Ortadoğudaki tarımın birçok bölgedeki üretim seviyelerinin altında olduğunu kaydetti.
Bu seviyenin düşük olmasının temel sebeplerinin yoksulluk ve hastalık olduğuna değinen Abdullah, tarım sektöründe çalışanların çoğunun aç kaldığı için kendi ürünleriyle beslenmek zorunda kaldığını ve birçok hastalıkla mücadele ettiğini ifade etti.
Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'yı takdirle andığını söyleyen Abdullah, onun eğitimin dünyayı değiştirebilmek için en iyi yöntem olarak gördüğünü aktardı. Abdullah "Her şeyden önce savaşmamalıyız. Silahtan ziyade kitap, tanklardan ziyade traktör satın almalıyız" dedi.
Moritanya İslam Cumhuriyeti Büyükelçisi Muhammed Ahmed Ould Elemine ise Türk yatırımcıların Moritanya pazarında bulundukları takdirde piyasadaki kaliteyi artıracaklarını söyledi.
Elemine, Atlas okyanusuna kıyısı olan Moritanya'nın bölgedeki en iyi balık üreticisi ülkeleden birisi olduğunu vurgulayarak, Türkiye'yi balıkçılık konusunda yatırım yapmaya davet etti. Ülkesinin çelik konusunda da yatırıma uygun olduğunu belirten Elemine, Moritanya çeliğinin Avrupa üzerinden Türkiye'ye geldiğine dikkati çekti. Elemine, Türk Hava Yollarının (THY) Moritanya'ya günlük uçuş düzenlemesinin iki ülke arasındaki uzaklığı azalttığını vurguladı.
AF-OR Genel Başkanı Yaşar Aydın ise gıda konusunun sadece Afrika'nın değil aynı zamanda nüfusu hızla artan dünyanın en büyük sorunlarından biri olduğunu söyledi.
Aydın, bu sorunun özellikle Afrika için daha önemli ve acil çözülmesi gereken bir konu olduğunu belirterek "Doğal kaynaklar açısından dünyanın en zengin coğrafyalarından biri olmasına rağmen Afrika dünyanın gelişememiş ve yoksul bölgelerinden biridir" diye konuştu.
Dünya Bankası raporlarına göre Afrika kıtası gayri safi milli hasılasının yüzde 40'ını tarımdan elde ederken iş gücünün yüzde 70'ini tarımsal alanda çalışanlar oluşturuyor. Kıtada tarımsal üretim maliyetinin yüksek oluşu verimliği olumsuz yönde etkiliyor.
Af-or 1. Afrika Gıda ve Tarım Konferansı
Afrika Ortadoğu Strateji ve İş Konseyi Derneği (AF-OR) 1. Afrika Gıda ve Tarım konferansı Ankara'da düzenlendi.