Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligi (AFAD) 12 yilda 5 kitadaki 65 ülkede insani yardim, arama kurtarma, transfer ve tahliye operasyonu yapildigini açikladi.
AFAD'dan yapilan yazili açiklamada, Türkiye'nin afetlere yaklasimini degistiren Baskanligin, 12. yasini "Afete Hazir Türkiye" hedefine ve insanliga yaptigi önemli katkilarla kutladigi belirtildi.
Türkiye'de 17 Agustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin, afet yönetiminde dönüm noktasi oldugu ifade edilen açiklamada, bu kapsamda afet ve acil durumlarda yetki ve koordinasyonun tek elde toplanmasi ihtiyacinin zorunlu bir hal almasi nedeniyle kurulan AFAD'in 17 Aralik 2009'da resmen faaliyete basladigi hatirlatildi.
AFAD'in kurulmasi ile afet ve acil durumlarda "risk yönetimi" anlayisinin benimsenerek "Bütünlesik Afet Yönetimi" sistemine geçildigi aktarilan açiklamada sunlar kaydedildi:
"Afete müdahaleyi de içeren ancak önceligi afet öncesinde önlemeye ve risk azaltmaya verildigi programlar uygulayan AFAD, toplumda afet farkindaliginin olusturulmasi için egitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürüttü. Bu kapsamda 2021 yilini Afet Egitim Yili ilan eden AFAD, 56 milyon insana ulasmayi basardi. AFAD ülke genelinde Türkiye Afet Risk Azaltma Plani'ni (TAMP) hazirlarken 80 ilde il risk azaltma planlarini izleme ve takip yazilimlariyla birlikte hayata geçirdi, Istanbul'u tamamlamak üzere çalisiyor."
Açiklamada, AFAD'in "müdahale sürecinin afet olmadan önce hazirlikla ve risklerinin azaltilmasiyla basladigi" ilkesiyle hareket ettigi aktarilarak bu nedenle TAMP ve 81 il afet müdahale planlarinin 7 yil önce uygulamaya alindigi ve sürekli güncel tutuldugu bildirildi.
- Arama kurtarma personelinin sayisi 1797'ye çikarildi
Afet yönetiminin bilisim altyapisini olusturan Afet Yönetimi Karar Destek Sistemi'nin (AYDES) gelistirilerek çalistirildigi belirtilen açiklamada konuya iliskin bilgiler söyle paylasildi:
"AFAD, TAMP'in en iyi sekilde uygulanmasi için bakanlik merkezlerinden saha destek öncü ekibini, operasyonel isler için 81 ilde yerel destek saha ekiplerini olusturuyor. Afetlerde görev alacak ekipleri standardize eden AFAD Akreditasyon Sistemi'nde, 382 üyesiyle birlikte 14 STK ve kurulus ekibini akredite etti. AFAD, arama kurtarma personelinin sayisini 1797'ye çikardi ve artirmaya devam ediyor. Yeni nesil AFAD arama kurtarma araçlari ile Türkiye'nin 780 araçlik arama kurtarma parkini olusturdu. Türkiye genelinde, hafif arama kurtarmayi yürütebilecek farkli kurum ve kuruluslardan 38 bin 424 arama kurtarma personeline egitim verdi. Yalnizca 2021'de bir uluslararasi, 10 bölgesel düzey, 51 yerel düzey olmak üzere 62 Türkiye Afet Müdahale Plani tatbikati gerçeklestirdi. 2021 boyunca 3 bin 273 afet ve acil duruma müdahale etti."
Açiklamada, Türkiye Afet Lojistik Agi'nin kurularak agin birincil baglantilarini 27 Bölgesel AFAD Lojistik Merkezi, ikincil baglantilarinin ise 54 Destek Depo ile örüldügü belirtilerek "7/24 çalisan merkezler ve depolarda hazir bulunan malzeme konteynerlerini tirlara dakikalar içinde yükleyerek afet bölgesine gönderiyor. 92 binden fazla AFAD aile çadirini ve 1600'den fazla AFAD Yasam Konteyneri'ni uyku ve mutfak malzemeleriyle hazir tutuyor. Sadece 2021'de afetlerden zarar gören 13 bin 578 aileye nakdi yardim yapti. Son 2 yilda afetlerde evini kaybedenler için 38 bin 574 konutu yatirim programina alirken 10,135 aileye kalici konut teslim etti." bilgisi verildi.
- Deprem gözlem istasyonu sayisi 12 yilda 1143'e çikarildi
AFAD'in, Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Plani 2023'ü, 2010'da hazirlayip 2011'de uygulamaya aldigi ifade edilen açiklamada, kentsel dönüsümden kamu yapilarinin depreme karsi güçlendirilmesine, gönüllülükten afet egitim seferberligine kadar pek çok eylemin bu plan kapsaminda uygulandigi, AFAD'in Ulusal Deprem Gözlem Aglari (USAG) içindeki deprem gözlem istasyonu sayisinin 12 yilda 1143'e çikarildigi ve Türkiye'nin, Avrupa'nin ikinci en büyük gözlem agina sahip oldugu vurgulandi.
Açiklamada sunlar kaydedildi:
"AFAD, Türkiye'nin ulusal afet gönüllülügü organizasyonunu kuran AFAD Gönüllülük Sistemi ile 410 bin kisiden gönüllü olmak için basvuru aldi. Ülke genelindeki toplanma alani sayisini 27 bin 540'a, kisi basina düsen metrekareyi 3,24'e çikardi. Halki tehlikelere karsi uyaracak Ikaz ve Alarm Siren Sistemi (IKAS) kapsaminda 147 noktada kurulumu tamamladi.
AFAD, 12 yilda 5 kitadaki 65 ülkede insani yardim, arama kurtarma, transfer ve tahliye operasyonlari yürüttü. Kasim 2019'da 6,4'lük depremi yasayan Arnavutluk'a yardima kosan AFAD arama kurtarma ekipleri, bu yil Hirvatistan ve Haiti'de meydana gelen depremler sonrasinda da bu ülkelere yardim eli uzatti. Suriye krizinin basladigi günden itibaren bölgedeki masum sivillere yardim ulastiran AFAD; Firat Kalkani, Zeytin Dali, Baris Pinari Harekat bölgeleri ile Idlib'deki sivillerin beslenme ve barinma gibi insani ihtiyaçlarinin karsilanmasinda aktif rol aldi."
AFAD Açiklamasi '12 Yilda 5 Kitadaki 65 Ülkede Operasyonlar Yürütüldü'
'Kurulusuyla birlikte Türkiye'nin afetlere yaklasimini degistiren AFAD, 12. yasini 'Afete Hazir Türkiye' hedefine ve insanliga yaptigi önemli katkilarla kutluyor' 'Suriye krizinin basladigi günden itibaren bölgedeki masum sivillere yardim ulastiran AFAD; Firat Kalkani, Zeytin Dali, Baris Pinari Harekat bölgeleri ile Idlib'deki sivillerin beslenme ve barinma gibi insani ihtiyaçlarinin karsilanmasinda aktif rol aldi' 'AFAD, Ulusal Deprem Gözlem Aglari (USAG) içindeki deprem gözlem istasyonu sayisini 12 yilda 1143'e çikardi. Türkiye, Avrupa'nin ikinci en büyük gözlem agina sahip oldu'