Fuat Oktay, "AFAD’ın mülteci kamplarında 5 bin 168 çalışanı var. Bu sayı Türkiye’nin tüm kurum ve kuruluşları, bakanlıkları ile birlikteki güçtür. Bu aslında Türkiye’nin gücüdür." dedi.
AFAD ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında, Türkiye’de bulunan mülteci kapmalarına yardım etmek isteyenler ile yardım alacakları sistematik olarak bir araya getiren anlaşma Ankara’da imzalandı. Başkan Dr. Fuat Oktay, anlaşmanın 3 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "AFAD Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplara şu ana kadar nakit olarak 750 milyon lira harcadı. BM standartlarında hesaplandığında ise Türkiye’ye maliyeti 1 milyar dolar." dedi.
YARDIM EDENLER İLE YARDIM ALACAKLAR BULUŞACAKOktay, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile hafta sonu mülteci kamplarında yapılan ziyaretleri değerlendirdiklerini ve sistemin nasıl yürüdüğü ile ilgili bilgi aktardıklarını belirterek, "Türkiye’de bulunan mülteci kampları dışında BM ile birlikte bir sistemin kurulması ve ortak hareket etmek için bir metin imzalayacağız." açıklamasını yaptı. BM’nin mali boyutta ciddi katkıları olmadığını ama ekip noktasında birlikte çalıştıklarını aktaran Oktay, her türlü faaliyetlerin BM’ye açık olduğunu ve BM’nin kayıt sistemi koordinasyon merkezlerinin oluşturulmasında sponsor olduklarını söyledi.
Yapılan anlaşmanın yaklaşık 3 milyon dolar civarında olduğunu kaydeden AFAD Başkanı Fuat Oktay sözlerine şöyle devam etti: "Uygulanacak olan sistem yardım almak isteyenlerle yardım vermek isteyenleri sistematik olarak aynı çatı altında toplamaya çalışacağız. İletişim alt yapısı geliştiriyoruz. Yardım almak isteyen ailelerin kayıt olduğunda ihtiyaçlarının neler olduğunun belirlenmesi ve yardım etmek isteyenlerin ve sivil toplum kuruluşlarının yardım yapabilecekleri bir sistem kurulacak.""KARDEŞLERİNE YARDIM EDER GİBİ ÇALIŞIYORLAR"BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres de kampları, koordinasyon merkezlerini ve yapılan hizmetleri yakından gözlemleme fırsatları bulduğunu söyledi.
Antonio Guterres, "Türkiye’nin çatışmanın en başından beri açık sınır politikasının yürüttü. Türkiye en başından beri Suriyeli mültecilere yüksek standartlarda yardımda bulundu. Beni etkileyen Türkiye’nin en başından beri taahhüt ettiği devamlılığı yürütüyor olmasıdır." dedi.
AFAD çalışanlarının kamplarda sadece görev bilinci ile değil işlerini kalplerinden gelerek ve inanarak yaptıklarını dile getiren Guterres, yaptıkları işleri kardeşlerine yardım olarak benimsemiş durumda olduklarını belirtti.
Türkiye’de 17 kampın ve 186 bin mülteci barındığını sözlerine ekleyen Guterres, sözlerini şöyle tamamladı: "Yardımlar çok yüksek standartta verildiği bir sistem içinde yapılıyor. AFAD yeni bir dönem geçiyor. Bir tarafta yardıma ihtiyacı olanlar belirlenecek ve yardım etmek isteyenler aynı şemsiye altında toplansa bilecekler. Sadece Türkiye için değil dünyaya örnek olacak bir çalışma olacak. BM olarak küçük ve sembolik yardımlarda bulunuyoruz. AFAD ile sınırlarını aşacağına inandığım işbirliğini ilerletmek istiyoruz. Bugün atılan imzalar dünyada birçok mülteciler için kullanılabilir." AFAD Başkanı Oktay, Guterres’e yaptığı açıklamalar için teşekkür etti.
Afad Başkanı Oktay: Türkiye, Suriyeli Mültecilere 750 Milyon Lira Harcadı
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi(AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli mültecilerin yaşadığı kamplara ilişkin nakit olarak harcadıkları paranın 750 milyon lira olduğunu söyledi.