Afad, Kuzey Anadolu Fayı’nın Kalbine Sismometre İle İnecek

Kuzey Anadolu Fayı'nın Marmara Denizi'nden geçen bölümünde Türkiye'nin ilk Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi'ni başlatan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), projenin en önemli ayağını oluşturan Büyükada'ya yerleştirilecek Derin Kuyu Sismometresi için sondaj çalışmalarını başlattı.


AFAD, beklenen Marmara depreminin ayak seslerini takip etmek için Almanya Yer Bilimleri Enstitüsü ile işbirliğine giderek ‘Derin Kuyu Sismometre Ağı Projesi’ni başlattı. Projenin en önemli ayağını oluşturan Büyükada lokasyonunda yerleştirilecek olan Derin Kuyu Sismometresi için ise gerekli sondaj çalışmalarına başlandı. Yerin 300 metre altına yerleştirilen sismik kayıtçılar Marmara depremine neden olacak fayı gözlemleyebilecek. Proje kapsamında fayın kuzey ve güneyine toplam 8 adet derin kuyu sismometre istasyonu kurularak sismik aktivite takip edilecek.

Kabine Sismometre hakkında bilgiler veren Jeoloji Yüksek Mühendisi Filiz Kadiroğlu, "Marmara Bölgesi'nde beklenen depremin öncesinde fayın kuzeyinde ve güneyinde 8 adet yerin 300 metre derinliğinde sismik kayıtçılar yerleştirilecek. Ve bu istasyonlardan 3 tanesini yerleştirmiş bulunuyoruz. Şu anda Büyükada ayağındayız. Fayı tam olarak abluka altına almış olacağız. Yerin 300 metre derinliğine oradaki mikro deprem aktivitesini sismik cihazlar sayesinde çok hassas bir şekilde inceleyebileceğiz" dedi.

Kadiroğlu, Türkiye’nin korkuyla beklediği Büyük Marmara depreminin tahmini bir zamanı olup olmadığı sorusuna "Proje depremi önceden tahmin etmeye yönelik değil. Günümüz mevcut teknolojisiyle şu an bunu tahmin etmek mümkün değil. Her zaman söylendiği gibi bu bölgede 7.2 büyüklüğünde bir deprem olacak ancak zamanını da saatini de şu an söylemek mümkün değil" diye konuştu.

GFZ Yer Bilimleri Alman Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Marco Bohnhoff ise söz konusu proje sayesinde fayın hareketlendiği andan itibaren takip edebileceklerini söyledi.

Bohnhoff, "Proje GFZ ve AFAD arasında devam etmekte ve sismometre projesi ağı yerin 300 metre derinliğine altına yerleştirilecek. Böylece yerin altındaki mikro deprem aktivitesini ve fayın hangi bölgesinde bir hareket başladığını inceleyebileceğiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile